Πώς το νευρικό μας σύστημα επηρεάζεται από τη διατροφή μας; Πώς να τροφοδοτήσουμε την ψυχή μας, σε μία αγχωτική καθημερινότητα;
Σίγουρα, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που απαιτούν καθημερινά την προσοχή μας σε αυτή την τεχνολογική εποχή, που όλο και περισσότεροι από εμάς, ζούμε σε μια σταθερή κατάσταση διέγερσης.
Ο διαλογισμός είναι ένας όμορφος τρόπος να βρεθεί η ηρεμία και η ησυχία του νου, αλλά πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν αρκετά δύσκολο. Δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις αγχωτικές σκέψεις και να χαλαρώσουν το σώμα. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το φαγητό που τρώμε παίζει τεράστιο ρόλο στην ικανότητά μας να φτάσουμε σε αυτή τη βαθιά διαλογιστική κατάσταση.
Το νευρικό μας σύστημα και ο εγκέφαλός μας απλά δεν θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε το σώμα μας, όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση διατροφικού στρες.
«Είστε αυτό που τρώτε» είναι το παλιό κλισέ που σίγουρα γνωρίζετε, αλλά έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά είναι αυτή η έννοια στη ζωή μας; Ως πολιτισμός, έχουμε την τάση να αποδεχόμαστε γενικά ότι ορισμένα τρόφιμα είναι καλά και μερικά είναι κακά για εμάς αλλά πέρα από αυτό το επίπεδο κατανόησης, δεν υπάρχει βαθύτερο νόημα πίσω από τον τρόπο που τρώμε. Τρώμε συνήθως χωρίς να πεινάμε. Τρώμε χωρίς συνειδητή σκέψη για το τι κάνει αυτό το φαγητό μέσα στο σώμα μας πέρα από τη στιγμιαία αίσθηση γεύσης στο στόμα. Και όλα αυτά επειδή έχουμε αποσυνδεθεί τόσο από τον φυσικό κόσμο και από πού προέρχεται το φαγητό μας.
Έχουμε καταλήξει σε ένα σημείο της ανθρώπινης εμπειρίας, όπου πλέον δεν ξέρουμε διαισθητικά τι είναι σωστό για εμάς να φάμε. Σκεφτείτε το για μια στιγμή. Αναλογιστείτε τώρα, γιατί είμαστε το μοναδικό είδος στη Γη που έχουμε αυτό το πρόβλημα; Κανένα ζώο που ζει στο φυσικό του περιβάλλον δεν είναι υπέρβαρο ή πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια ως αποτέλεσμα της διατροφής του. Απλά ξέρουν τι να φάνε. Είναι σε επαφή με την έμφυτη νοημοσύνη τους, που τα οδηγεί στις επιλογές των τροφίμων τους, και ως αποτέλεσμα, ευδοκιμούν. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι έχουμε γίνει πνευματικά αποσυνδεδεμένοι.
Το να διατηρήσουμε το σώμα σε καλή υγεία είναι ένα καθήκον, διότι αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να συνδεθούμε με την απειρότητα και τις δυνατότητες που μας προσφέρει. Τρώμε χωρίς να σκεφτόμαστε τι κάνει το φαγητό μας για το σώμα μας και τη σύνδεσή μας.
Σύνδεση της πνευματικότητας με το φαγητό
Πώς λοιπόν αυτό συνδέεται η κατανάλωση τροφής με την πρακτική μας για διαλογισμό; Η απάντηση είναι απλή. Δεν τρώμε πια πραγματική τροφή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι μια υπερβολική ποσότητα χημικά επιβεβαρυμμένων προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα και ένα σύστημα που καθιστά δύσκολη την απόκτηση ποιοτικών φυτικών τροφίμων, κάτι που χρειαζόμαστε περισσότερο.
Τρώμε «τρόφιμα σαν τυποποιημένα προϊόντα» που η βιολογία μας δεν αναγνωρίζει, η οποία οδηγεί σε μια κατάσταση φυσιολογικής πίεσης που μας κρατά παγιδευμένους στις πρωταρχικές πτυχές του φυσικού μας σώματος και είναι αδύνατον να ξεπεράσουμε αυτή την απεριόριστη ακινησία του διαλογισμού.
Αν δεν δώσουμε στο νευρικό μας σύστημα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει άριστα και να παραμείνει ήρεμο, τότε μένουμε κολλημένοι σε μία μέση κατάσταση καθημερινής απόδοσης, αλλά και εξέλιξης της πνευματικότητας μας.
Από την εμμονική κατανάλωση στη σοφία των προγόνων μας
Η λύση για τη σωστή διατροφή βρίσκεται στη σοφία των προγόνων μας. Το μόνο μέρος που μπορούμε πραγματικά να εμπιστευτούμε να κοιτάξουμε.
Άρα θα λέγαμε ότι καλό είναι να μην τρώμε τίποτα που δεν θα αναγνώριζε η γιαγιά μας ως φαγητό. Σήμερα υπάρχουν πολλά φαγητά, που οι πρόγονοί μας δεν θα αναγνώριζαν ως τρόφιμα…
Οι παλαιότεροι αναγνώριζαν το φαγητό ως ιερή προσφορά στον ναό, το τέλεια σχεδιασμένο σπίτι που είναι το ανθρώπινο σώμα. Εκτιμούσαν την τροφή, καθώς ήταν ένα δώρο που προσφέρεται από τη Μητέρα Φύση για να αφομοιωθεί και να χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί ο ναός από την πιο αγνή και ιερή ουσία στη Γη, την ίδια τη γη. Αν αποτύχουμε να υιοθετήσουμε πρακτικές διατροφής με αυτό το είδος ευλάβειας και συνεχίσουμε να τρώμε τοξικά τρόφιμα χωρίς νόημα, θα παραμείνουμε ζωντανοί σε κατώτερες καταστάσεις ευαισθητοποίησης και σίγουρα όχι τόσο υγιείς που είναι η φυσική μας κατλσταση.
Καλύτερο φαγητό για βέλτιστη υγεία και ευεξία
Για να διατήρησετε το νευρικό σας σύστημα σε ισορροπία είναι χρήσιμο να καταναλώνουμε τροφές όπως:
• Άφθονα λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία υπάρχουν σε ψάρια, στρείδια, αυγά από κότες ελεύθερης βοσκής..
• Καθαρό νερό. Το 70-80% του φυσικού μας σώματος είναι το νερό.
• Πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρύδια, σπόρους, ακατέργαστο κακάο κλπ. Το μαγνήσιο είναι απολύτως απαραίτητο για το νευρικό σύστημα.
• Ελάχιστα διεγερτικά όπως η καφεΐνη.
• Διαλείπουσα νηστεία και παραμονή σε κατάσταση «ελαφρότητας». Η πέψη έρχεται με τεράστιο ενεργειακό / μεταβολικό κόστος.
• Τρώγοντας τρόφιμα σε ολόκληρη και φυσική κατάσταση.
• Καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως γιαούρτι, κεφίρ, αρακάς, ελιές, μαλακά τυριά
• Περιορισμός των παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
• Αποφυγή συνθετικών «τροφίμων» όπως γλυκαντικά, μαργαρίνες κλπ.
• Αποφυγή της εξευγενισμένης ζάχαρης και των εξευγενισμένων υδατανθράκων (λευκά ψωμιά και ζυμαρικά κλπ.)
• Αποφυγή της υπερκατανάλωσης κρέατος από ζώα που μεγαλώνουν εκτρεφόμενα και μεταποιημένων κρεάτων. Τα ζώα των εκτροφείων τρέφονται με ζωοτροφές στις οποίες εγχύονται ορμόνες και αντιβιοτικά και τα οποία καταλήγουν στο σώμα μας.
Μία καλή λύση για να προμηθεύεστε μη επεξεργασμένες τροφές είναι να προτιμάτε τρόφιμα από κάποιο χωριό. Αν πάλι ο χρόνος είναι περιορισμένος αναζητήστε στο internet κάποιο eshop που να έχει βιολογικά προϊόντα και ελέγξετε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Τέλος, μία πολύ καλή λύση που συνδυάζει την κηπουρική και τη σωστή διατροφή είναι να φυτέψετε μερικά λαχανικά απόμα και στο μπαλκόνι σας. Μερικά μαρουλάκια ή και λίγα χλωρά κρεμμύδια μπορούν ωραιότατα να αναπτυχθούν σε μία μεγάλη γλάστρα.