O Rolos Ton Xromaton Sti Zoi Mas

Ο ρόλος των χρωμάτων στη ζωή μας

Κοινοποίηση

Τα χρώματα έχουν ένα ισχυρό ρόλο στη ζωή μας, καθώς η επιλογή τους μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να αλλάξει τον τρόπο που αισθανόμαστε.  Επιλογές χρωμάτων κάνουμε πολύ συχνά μέσα στη μέρα μας. Άλλες φορές συνειδητά και άλλες ασυνείδητα. Από τη στιγμή που ξυπνάμε και φτιάχνοντας το πρωινό μας, κάνουμε την πρώτη επιλογή χρωμάτων σε σχέση με το τι θα φορέσουμε. Ακόμα και αν δεν είμαστε στο σπίτι, αλλά στη δουλειά, στα ψώνια ή έχουμε βγει για φαγητό αντιδρούμε συνεχώς στις χρωματικές ενδείξεις. Το 80% των επιλογών μας με βάση το χρώμα είναι ασυνείδητες.

Τα χρώματα και ο συνδυασμός τους επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, αίσθησης και συμπεριφοράς μας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις θετικές ιδιότητες των χρωμάτων για να βελτιώσουμε τη στάση μας απέναντι στα γεγονότα και τις καταστάσεις της καθημερινότητας. Επιλέγοντας συνειδητά πλέον τα χρώματα μπορούμε να δημιουργήσουμε θετικές αλλαγές, ευημερία και ψυχική υγεία.

Το χρώμα έχει καθιερωθεί ως κάτι καθαρά οπτικό, διακοσμητικό ή απλά όμορφο. Αλλά είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Δημιουργεί φυσιολογικές αλλαγές μέσα μας. Από ψυχολογικής πλευράς, προσφέρει συναισθηματική εμπειρία.

Πιστεύουμε ότι επιλέγουμε προϊόντα με βάση την ποιότητα και την τιμή, αλλά σημαντικό ρόλο στην αγορά ενός προϊόντος έχει να κάνει η συναισθηματική εμπειρία. Αν ένα προϊόν έχει το χρώμα που μας θυμίζει κάτι ευχάριστο και ασφαλές ή ενεργοποιεί κάποιο θετικό συναίσθημα, αυτό και θα επιλέξουμε. Οι εταιρίες, γνωρίζοντας την επίδραση που έχουν τα χρώματα στους πελάτες τους, δίνουν τεράστια σημασία στην υιοθέτηση τους  χρώματος που θα χαρακτηρίζει τα προϊόντα τους.

Εμπλεκόμαστε συναισθηματικά με ένα προϊόν μέσω του εμπορικού του σήματος. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η συναισθηματική κατάσταση των καταναλωτών ευθυγραμμίζεται με τα χρώματα του προϊόντος, το σχέδιο και τις λέξεις.

Από την άλλη οι εταιρίες προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν το χρώμα του προϊόντος με την προσωπικότητα των πελατών τους, που επιθυμούν να έχουν.

Ας δούμε τι σημαίνουν τα χρώματα στα εμπορικά σήματα εταιρειών και προϊόντων:

Το λευκό χρώμα σημαίνει καθαρότητα και σαφήνεια. Είναι ήρεμο ή καθησυχαστικό, και όταν εμπλέκεται σε ένα εμπορικό σήμα είναι σαν μία ανάσα καθαρού αέρα. Συνδέεται με την καθαριότητα και την καθαρότητα, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την προσφορά καθαρού προϊόντος ή υπηρεσίας. Η χρήση του λευκού χρώματος σε μεγάλη έκταση και μεγάλες επιφάνειες δημιουργεί την αίσθηση του αποξενωμένου, του κρύου, για’ αυτό και χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία με ένα ακόμη χρώμα

Τα μαύρα εμπορικά σήματα είναι μυστηριώδη, σαγηνευτικά ή ισχυρά. Όταν χρησιμοποιούμε σωστά, το μαύρο σε ένα σημείο μπορεί να είναι μυστηριώδες και ισχυρό, να τραβήξει το ενδιαφέρον των καταναλωτών και να τους δημιουργεί το συναίσθημα να θέλουν να μάθουν περισσότερα. Το μαύρο σε μεγάλη έκταση αποτυπώνει τη σκληρότητα και τη θλίψη, γι’ αυτό θα πρέπει να ενσωματώνουμε και κάποιο άλλο χρώμα που θα μαλακώνει το συναίσθημα.

Η χρήση του κόκκινου χρώματος σημαίνει δράση, ενθουσιασμό, παρορμητικότητα, πάθος Είναι το χρώμα που θα τραβήξει το μάτι αμέσως. Χρησιμοποιείται αποτελεσματικά όταν θέλουμε να προωθήσουμε ένα προϊόν γρήγορα με την έννοια της ευκαιρίας.

Το κίτρινο χρώμα δημιουργεί χαρά. Είναι το χρώμα που μας φτιάχνει το κέφι. Επικοινωνεί την αισιοδοξία για θετική αλλαγή. Είναι χρήσιμο σε επιχειρηματικές συνεργασίες, αλλά όχι και τόσο επιτυχημένο στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Οι καταναλωτές  τείνουν να αγαπούν ή να μισούν το κίτρινο χρώμα, οπότε η επιλογή του, δεν είναι και τόσο ασφαλής.

Το μπλε από την άλλη είναι το χρώμα της αξιοπιστίας, της παραγωγικότητας και της έμπνευσης. Είναι το χρώμα με τις περισσότερες αποχρώσεις και αυτό μας βοηθά να μεταφέρουμε διαφορετικά συναισθήματα. Γι’ αυτό και επιλέξαμε το μπλε σαν όνομα και φυσικά σαν χρώμα για το Bluemind Magazine. Μεταφέρει το αίσθημα της ασφάλειας και της γαλήνης, χωρίς να μειώνει το αίσθημα της παραγωγικότητας και έμπνευσης.

Το χρώμα που χαρακτηρίζει την δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία είναι το μωβ. Οι βαθύτερες αποχρώσεις του μωβ συνδέονται με το μυστήριο, τον πλούτο και την ουσία.

Το πράσινο χρώμα μας θυμίζει τα συναισθήματα που έχουμε όταν βρισκόμαστε στη φύση. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στα εμπορικά σήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δηλώσουμε την έννοια του φυσικού και φρέσκου προϊόντος.

Το χρώμα της γυναίκας είναι αναμφισβήτητα το ροζ σε όλες τις αποχρώσεις του. Έχει ηρεμιστική επίδραση και ρομαντισμό. Το ροζ χρώμα συνδέεται με τη φροντίδα, τη συμπόνια και την αγάπη. Μάλιστα αντιπροσωπεύει την άνευ όρων αγάπη και την κατανόηση. Επιλέγεται για εμπορικά σήματα σε προϊόντα, που έχουν ως στόχο την προσφορά φροντίδας στους πελάτες.

Εμπιστοσύνη, φιλικότητα και ζεστασιά χαρακτηρίζουν το πορτοκαλί χρώμα. Η καθολική χρήση του μπορεί να εξάρει το συναίσθημα της επιθετικότητας. Πρόκειται για ένα τολμηρό χρώμα που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

Τέλος, το γκρι αποτελεί ένα ουδέτερο και ισορροπημένο χρώμα, καθώς και μία ασφαλής επιλογή. Ειδικά οι βιομηχανίες αγαπούν το γκρι. Είναι όμως και ένα χρώμα που εύκολα μπορεί να αγνοηθεί. Χρειάζεται ένα ποπ στοιχείο για να δώσει έμφαση στο γκρι, ώστε να μην φαίνεται βαρετό και μουντό.

Η ενασχόλησή μας με τα χρώματα δεν έχει κανόνες. Στην καθημερινότητά μας μπορούμε να επιλέγουμε τα χρώματα, που μας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα. Επομένως εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και επιλέγουμε εκείνα τα χρώματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρά.

Ρενάτα Ζαχαροπούλου Digital Marketing Specialist @ Bluemind Digital Marketing

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *