χαλεπας στην Τήνο

Γιανούλης Χαλεπάς: Γλυπτικής μέγιστον μάθημα

Κοινοποίηση

Ο Χαλεπάς επιστρέφει στην Τήνο. Μια έκθεση για τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη, στο νησί του μαρμάρου και των μαρμαράδων.

Η έκθεση «Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα» έρχεται να ενώσει δύο εξαιρετικά σημαντικά σύνολα στο έργο του Γιανούλη Χαλεπά: τη συλλογή του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού με έργα της πρώτης και, κυρίως, της δεύτερης περιόδου του καλλιτέχνη στην Τήνο και τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, από την οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα της τρίτης, αθηναϊκής περιόδου του γλύπτη.

Η έκθεση ξεκινά 10/06/23 και θα διαρκέσει μέχρι 16/10/2023.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ

Δευτέρα – Τετάρτη – Πέμπτη 9:00 – 14:30

Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00 & 19:00 – 21:30

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Χώρα, Τήνος)

Στην έκθεση «Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα», σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα σωζόμενα έργα του Χαλεπά της πρώτης (Αθήνα, 1870-79) και της δεύτερης περιόδου του γλύπτη στην Τήνο (1918-30), δίνοντάς μας τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια της δημιουργικής παραγωγής του στην Αθήνα, με περισσότερα από 30 έργα. Αυτά σηματοδοτούν την τρίτη καλλιτεχνική του περίοδο και βρίσκονται στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση.

Κυρίως, όμως, σε αυτή την έκθεση μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη μεγάλη στροφή που έκανε στο έργο του ο καλλιτέχνης, όταν ξανάπιασε την τέχνη του στο νησί: να συνειδητοποιήσουμε τον ρόλο του υλικού, αλλά και τα εμπόδια που οδήγησαν στη διαμόρφωση της πλαστικής γλώσσας του «νέου» Χαλεπά.

Ο ιδιοφυής δημιουργός, με μια σχεδόν αφοπλιστική αθωότητα μέσα στην ασκητική του απομόνωση στο νησί, ερευνά και μετατρέπει τις δυσκολίες σε νέο τρόπο έκφρασης.

Μετά την έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν», που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2022 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, τα έργα του σπουδαίου γλύπτη ταξιδεύουν στον τόπο όπου γεννήθηκε, έζησε και εμπνεύστηκε, δημιουργώντας μια έκθεση που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Τήνο το εμβληματικό έργο «Οιδίπους και Αντιγόνη», το πρώτο γλυπτό του μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα, δύο προσπάθειες για το θέμα «Σάτυρος και Έρως» (αρ. Χ, 1931, και ΧΙΙ, 1936), το πορτρέτο της ανιψιάς του Ευτυχίας με την αυτοπροσωπογραφία του στο πίσω μέρος, η Κοιμωμένη στη «μακέτα Στρέφη» (1937) και άλλα.

Το Ίδρυμα Ωνάση δεν θα μπορούσε να λείπει από την έκθεση. Το επιβάλλει, άλλωστε, ο πλούτος των έργων του Χαλεπά που διαθέτει: ένα μεγάλο σύνολο γλυπτών, σχεδίων, προπλασμάτων και εκμαγείων από τη σημαντικότερη συλλογή έργων του γλύπτη, εκείνη των ανιψιών του, Βασίλη και Ειρήνης, οι οποίοι τον φιλοξένησαν στην Αθήνα την περίοδο 1930-1938.

«Με τον ευγενικό δανεισμό έργων στην Τήνο, ανανεώνουμε το ενδιαφέρον για έναν μεγάλο νεωτεριστή της εποχής του. Συμμετέχουμε έτσι σε έναν διάλογο ανάμεσα σε σπουδαία έργα, ώστε τελικός αποδέκτης να είναι ο επισκέπτης. Είναι μια οφειλόμενη τιμή στον ίδιο, τον γενέθλιο τόπο του και τη λαϊκή παράδοση εντός της οποίας δημιούργησε. Στην Τήνο του Γιανούλη Χαλεπά προσφέρουμε ένα κομμάτι της δικής του “δωρεάς”, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και την πολύτιμη συνδρομή της επιμελήτριας Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά. Και στους δύο οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες και ειλικρινή σεβασμό». – Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και οργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και τη συνεργασία του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα onassis.org

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *