Πόζαρ τα λουτρά της φωτιάς

Πόζαρ τα λουτρά της φωτιάς

Κοινοποίηση

Τα λουτρά Πόζαρ, που η ονομασία τους προέρχεται από τη σλαβική λέξη «Пожар» και σημαίνει φωτιά – θερμότητα είναι ένας ιδανικός τόπος για χαλάρωση και ευεξία. Είναι ιαματικά λουτρά στη Πέλλα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Πρόκειται για μεταλλικές πηγές, που αναβλύζουν νερό σε θερμοκρασία 37°C.

Τα Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ, όπως είναι ευρέως γνωστά, βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Βόρας και αποτελούν σημείο αναφοράς για την Βόρεια Ελλάδα, καθώς προσφέρουν χαλάρωση και ευεξία μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. 

Ξεχωριστή ομορφιά στον τόπο προσδίδουν οι φυσικοί καταρράκτες κατά μήκος του ποταμού, με ιαματικό νερό, όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει το μπάνιο του τόσο για λόγους θεραπείας, όσο και για λόγους αναψυχής.

loutra pozar

Διαμορφωμένα μονοπάτια, μετά την πισίνα, επιτρέπουν την εξερεύνηση του φαραγγιού και οδηγούν στο μεγάλο καταρράκτη, ύψους 22
μέτρων, σε υψόμετρο 400 μέτρα.

Η θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών

Στο πέρασμα των αιώνων μέσα από τις θρησκείες, μυθολογίες και παραδόσεις, οι άνθρωποι απέδιδαν στο νερό εξαιρετικές ιδιότητες. Η πίστη για την ανώτερη φύση του νερού είχε πολλές εφαρμογές σε διάφορες ιεροτελεστίες, οι οποίες συνδέονταν συχνά με θεραπευτικές πρακτικές. Η σύνδεση αυτή πραγματοποιήθηκε επειδή γρήγορα οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι το υγρό στοιχείο μπορεί να λειτουργήσει σαν μέσο για την ανακούφιση πόνου ή και παθήσεων.

Τα σπήλαια της περιοχής και το σπηλαιολογικό πάρκο

Στο φαράγγι των Λουτρών υπάρχουν 15 σπήλαια-καταφύγια, τα οποία συνιστούν το 1ο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, σημαντικότερο κομμάτι αποτελεί το Σπηλαιοβάραθρο βάθους 50 μέτρων. Στα σπήλαια έχουν βρεθεί έπειτα από ανασκαφές που πραγματοποίησε το ΑΠΘ απολιθώματα που δηλώνουν την ύπαρξη ζωής από την Νεολιθική Εποχή. Το σημαντικότερο εύρημα είναι τμήμα απολιθωμένου κρανίου καφετιάς αρκούδας ηλικίας 10.000 ετών. Τα ευρήματα πλέον εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλμωπίας στην Αριδαία συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

Δραστηριότητες στα Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ αποτελούν προορισμό για όλες τις εποχές, καθώς λειτουργούν όλο το χρόνο.  Είναι προσβάσιμα οδικώς και οι δραστηριότητες που μπορούν να συνδυάσουν οι επισκέπτες στην περιοχή πέρα από τις ιαματικές λούσεις είναι η ιππασία, πεζοπορία, επίσκεψη σε τοπικά οινοποιεία, υπηρεσίες μασάζ, το σκι κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ κατά την διάρκεια του έτους διοργανώνονται διάφορα φεστιβάλ, όπως το μουσικό Φεστιβάλ Πόζαρ του Συλλόγου Νέων Λουτρακίου (κάθε Ιούλιο), Φεστιβάλ Οίνου (κάθε Μάιο), εορταστικές εκδηλώσεις (Χριστούγεννα, Απόκριες) αλλά  και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως αγώνες δρόμου και Ημιμαραθώνιος (κάθε Σεπτέμβριο) με επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες διοργανώνονται από τοπικούς συλλόγους και έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή τους επισκέπτες με τα τοπικά έθιμα και προϊόντα όπως η γιορτή κάστανου, η γιορτή τσίπουρου, η γιορτή της καρατζοβίτικης πιπεριάς, η χριστουγεννιάτικη σούρβα και πολλές άλλες παραδοσιακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τα λουτρά Πόζαρ μπορείτε να βρείτε στο loutrapozar.com.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *