Diagrafi Perioristikon Pepithiseon Se Oxto Vimata

Διαγραφή περιοριστικών πεποιθήσεων σε 8 βήματα

Κοινοποίηση

Η διαγραφή των περιοριστικών πεποιθήσεων, που όλοι έχουμε είναι μία εύκολη διαδικασία όταν κατανοήσουμε το γεγονός ότι οι ίδιοι ορίζουμε την πραγματικότητα μας. Αυτό στην παρεξηγημένη του μορφή, μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις ή και έπαρση.

Ορίζω την πραγματικότητα μου, σημαίνει ότι κατανοώ πώς ο τρόπος που σκέφτομαι και αισθάνομαι αντανακλάται στη ζωή μου. Εύκολα μπορείς να καταλάβεις, τι σκέφτεται και τι αισθάνεται κάποιος, αν παρατηρήσεις με καθαρό μάτι τις συνθήκες της ζωής του.

Αν για παράδειγμα έχει μία ισορροπημένη ζωή θα προσέξεις ότι είναι γαλήνιος , σίγουρος και αισιόδοξος. Η ανισορροπία στη ζωή φέρνει ανησυχία, άγχος, φόβο και το άτομο δεν μπορεί να λειτουργήσει με μεθοδικότητα. Οι σκέψεις του, τα συναισθήματά του, ο τρόπος, που αλληλεπιδρά με τους άλλους είναι σε ένα χάος και το να επικοινωνήσεις μαζί του γίνεται εξουθενωτικό.

Πώς αλλάζουμε τις πεποιθήσεις μας;

 Για να αλλάξουμε οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε και να αποφασίσουμε ότι πλέον δεν μας εξυπηρετεί.

Όλοι έχουμε ένα τεράστιο φορτίο περιοριστικών πεποιθήσεων, αλλά η αλήθεια είναι, ότι πολλές από αυτές είναι απλές καταγραφές. Ανακαλύπτοντας τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας και αντικαθιστώντας αυτές με νέες, η ζωή μας αλλάζει προς το καλύτερο.

Ανακαλύπτοντας τις περιοριστικές πεποιθήσεις

Βήμα 1: Κάντε μια λίστα με τις «Προκλήσεις», δηλαδή όλα όσα δεν σας αρέσουν στη ζωή σας.

Οικονομικά. Νιώθετε οικονομική πίεση στη ζωή σας; Έχετε όλα τα χρήματα που  χρειάζεστε ή που θέλετε πραγματικά; Έχετε κάποιο ποσό για μια ώρα ανάγκης; Έχετε το εισόδημα που επιθυμείτε; Είναι ασφαλές αυτό το εισόδημα;

Σχέσεις. Είναι οι σχέσεις σας ικανοποιητικές; Εξετάστε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας, τους φίλους σας, καθώς και τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους συναδέλφους. Είστε στις σχέσεις αυτός που θα θέλατε να είστε;

Υγεία. Φροντίζετε καλά τον εαυτό σας; Πώς αισθάνεστε για το σώμα σας; Ποια η σχέση που έχετε μαζί του;

Διασκέδαση. Κάνετε τα πράγματα που πραγματικά θέλετε να κάνετε; Μήπως ονειρεύεστε περισσότερα ταξίδια; Θέλετε να διασκεδάζετε περισσότερο και να απολαμβάνετε;

Εάν λοιπόν, έχετε οικονομικά προβλήματα, αν μία δυσάρεστη υπόθεση δεν επιλύεται, αν νιώθετε ότι δεν είστε αξιαγάπητοι και ότι άλλο εσείς το βιώνετε ως πρόβλημα, καταγράψτε το, σε ένα χαρτί. Προσθέστε όλα τα γεγονότα και τις καταστάσεις, που δεν νιώθετε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.

Βήμα 2: Κάντε μία λίστα με τα συναισθήματα που έχετε για κάθε πρόκληση.

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει οικονομικά προβλήματα. Γράψτε δίπλα από την πρόκληση τα συναισθήματα. Πώς νιώθετε για αυτό; Φόβο, άγχος, αδυναμία, αδικία;

Βήμα 3: Για κάθε πρόκληση γράψτε τι πιστεύετε. Τι είναι αλήθεια για εσάς τώρα, με βάση όλα όσα έχετε διδαχθεί και όλα όσα έχετε μάθει. Μην προσπαθήσετε να ελέγξετε τι σκέψεις σας σε αυτό το στάδιο. Αν για την πρόκληση με τα οικονομικά, πιστεύετε ότι ποτέ δεν είστε πλούσιος, γράψτε το. Αν πάλι πιστεύετε ότι στην περίπτωση που είσαστε πλούσιος, κάποιοι θα προσπαθήσουν να σας κλέψουν, ή πιθανά δεν θα σας αγαπούν αληθινά οι φίλοι σας, καταγράψτε το και αυτό.

Αν πιστεύετε ότι δεν έχετε μία όμορφη σχέση γιατί οι άνθρωποι είναι κακοί γράψτε το στην ίδια λίστα. Επίσης, για την περίπτωση που κάποιο πρόβλημα υγείας σας ταλαιπωρεί και το θεωρείτε φυσικό να συμβαίνει ως αποτέλεσμα κληρονομικότητας ή άλλων παραγόντων που σας φαίνονται αλήθεια, αναφέρετέ το στη λίστα σας.

Διαγραφή περιοριστικών πεποιθήσεων

Βήμα 4: Προσδιορίστε τις πεποιθήσεις που σας δημιούργησαν μία όχι και τόσο ικανοποιητική κατάσταση στη ζωή σας.

Ξεκινήστε από τα εύκολα και προχωρήστε με θάρρος στα πιο σύνθετα προβλήματα. Ακόμα, κι αν το οικονομικό φαντάζει αξεπέραστο, μαθαίνοντας να διαγράφετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις, θα καταφέρετε να επιλύσετε και αυτό.

Κάντε την αρχή από το πιο ανώδυνο σημείο – πρόκληση. Επικεντρωθείτε για αρχή σε μία από τις προκλήσεις. Κάθε φορά που θα επιλύετε μία πρόκληση θα πηγαίνετε στην επόμενη.

Ξεκινήστε από την ανώδυνη πρόκληση και σκεφτείτε, αυτό που πιστεύω γύρω από το θέμα είναι αλήθεια; Από πού γνωρίζω ότι αυτό είναι αληθινό; Φέρτε στο νου σας, ότι έχετε ακούσει ή έχετε διδαχθεί. Εξετάστε την πηγή που κάποτε πήρατε την πληροφορία. Είναι μία αξιόπιστη πηγή;

Σκεφτείτε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ή και δεν πρόκειται να το έχουν ποτέ στη ζωή τους. Αν εσείς ήσασταν ένας από αυτούς, πώς θα νιώθατε; Αν δεν είχατε διδαχθεί ποτέ, αυτό που σας έμαθαν, θα γνωρίζατε αυτό το πρόβλημα; Πώς θα ήταν η συμπεριφορά σας αν δεν είχατε το συγκεκριμένο θέμα, που σας προβληματίζει; Γράψτε όλα αυτά, δίπλα από την πρόκληση που τώρα εσείς οι ίδιοι επιλύετε.

Για παράδειγμα, αν οι γονείς σας ήταν φτωχοί, είναι πολύ πιθανό να είχατε μάθει στη στέρηση. Είχαν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη την ίδια στέρηση με εσάς, όταν ήταν παιδιά; Ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε και σε άλλους από το οικογενιακό σας περιβάλλον ή το κοινωνικό περιβάλλον που ζούσατε, υπήρξαν ευκαιρίες για να ανακάμψουν οικονομικά; Για παράδειγμα μία κληρονομιά ή κάποια χρήματα που ήρθαν από το πουθενά;

Φτάνοντας σε μία σκέψη ότι κάποιοι βγάζουν πολλά χρήματα και με έντιμο τρόπο γιατί απλά είναι τυχεροί, μείνετε λίγο σε αυτό. Και τώρα ρωτήστε τον εαυτό σας, γιατί πιστεύετε ότι δεν είστε τυχεροί; Αφού εντοπίσετε και σε αυτό την πηγή της αρνητικής πληροφορίας και τη καταγράψετε, προχωρήστε στη επόμενη ερώτηση προς τον εαυτό σας.

Στο σήμερα με εξυπηρετεί να πιστεύω ότι δεν είμαι τυχερός; Ότι πίστευα σαν αλήθεια μέχρι τώρα, με έχει βοηθήσει τη ζωή μου;

Βήμα 5: Αλλάξτε την παλιά πεποίθηση με αυτή που έχετε αποφασίσει να βιώνετε πλέον

Για κάθε παλιά πεποίθηση, γράψτε δίπλα τη νέα πεποίθηση. «Επιλέγω να μην το πιστεύω αυτό πια. Δεν είναι αλήθεια. Τώρα πιστεύω ότι….» και αναφέρετε τη νέα πεποίθηση με την οποία αντικαθιστάτε την παλιά.

Γράψτε και τα αποδεικτικά στοιχεία που έφεραν το αποτέλεσμα της νέας πεποίθησης. Προσπαθήστε να αποδείξετε στον εαυτό σας ή νοητά σε κάποιον άλλον ότι η νέα σας πεποίθηση είναι αλήθεια. Αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τώρα συμβαίνει να έρχεστε στο σημείο, που αποφασίσατε πως θέλετε να είναι η ζωή σας. Για να γίνει δική σας κάθε νέα πεποίθηση θα πρέπει να στέκεται μέσα σας, ως απόλυτα αληθινή.

Αν αποφασίσετε για παράδειγμα ότι στη σχέση σας σήμερα δεν νιώθετε τις ποιότητες που είναι σημαντικές για εσάς, οραματιστείτε μία σχέση που θα έχει ροή και τις ποιότητες που θέλετε, ανεξαρτήτως προσώπου. Μπορεί να είναι αλήθεια αυτό; Έχετε στο παρελθόν σας μία αντίστοιχη σχέση; Γνωρίζετε άλλους που το βιώνουν; Παρατηρήστε τα γεγονότα στον εξωτερικό κόσμο που θα σας επιβεβαιώσουν την αλήθεια της νέας σας πεποίθησης.

Βήμα 6: Τσεκάρετε καθημερινά τον εαυτό σας. Ρωτήστε τον πώς αισθάνεται για τη νέα πεποίθηση. Πώς αισθάνεται για την παλιά πεποίθηση;

Παρατηρήστε τα συναισθήματα που νιώθετε σε κάθε μία από τις ερωτήσεις. Επικεντρωθείτε στο στομάχι σας. Αν νιώθετε σφίξιμο ή δυσαρέσκεια για τη νέα πεποίθηση, τότε χωρίς άγχος, αναζητήστε επιπλέον πληροφορίες, που μπορούν να αποδείξουν στον εαυτό σας ότι είναι και η σωστή.

Βήμα 7: Μήπως κάτι στη συμπεριφορά σας έχει αλλάξει;

Όταν οι πεποιθήσεις αλλάζουν, τότε αυτόματα αλλάζει και η συμπεριφορά σας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις και τις προκλήσεις δεν θα είναι πια, ο ίδιος. Αλλάζοντας τη συμπεριφορά σας, αλλάζει και η ζωή σας. Πιθανά να παρατηρήσετε αλλαγές και στη συμπεριφορά των άλλων προς εσάς.

Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως…!

Βήμα 8: Συνεχίστε με τη λίστα των  περιοριστικών σας πεποιθήσεων.

Η διαγραφή των πεποιθήσεων είναι μία διαρκής αναζήτηση. Καθώς δοκιμάζετε νέα πράγματα, θα εμφανιστούν νέες περιοριστικές πεποιθήσεις.

Ακόμα κι αν αλλάξετε όλες τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας, που είχατε μέχρι τώρα, πιθανά μετά από λίγο καιρό, οι νέες πεποιθήσεις σας να χρειάζεται να αντικατασταθούν από νεώτερες.

Καθώς αλλάζετε στόχους, αλλάζουν και οι προκλήσεις. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι οι καλύτεροι οδηγοί σας για την εξέλιξή σας. Συνεχίστε να παρατηρείτε τη ζωή σας σε σχέση με τους περιορισμούς που έχετε πιστέψει. Καθώς θέτετε νέους στόχους ή αντιμετωπίζετε νέες προκλήσεις στη ζωή σας, επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία.

#Blueminders

Οι Blueminders είναι οι εμπνευστές της σελίδας Bluemind Magazine. Καθοδηγούνται από την εσωτερική τους σύνδεση με το άπειρο και τις δυνατότητες που τους προσφέρει. Πιστεύουν στη μεγαλύτερη συμπαντική δύναμη, που είναι η αγάπη. Καθημερινά μοιράζονται μαζί σας, μηνύματα που λαμβάνουν διαισθητικά. Κάποια από αυτά τα μηνύματα μπορεί να αποτελέσουν μία έμπνευση για εσάς και να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε αυτό που θέλετε. Κάποια μπορεί να είναι τροφή για σκέψη. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στέλνοντας μήνυμα με την ένδειξη “Για τους Blueminders” στη σελίδα μας στο Facebook

Διαβάστε επίσης:

Κβαντικός νους: Αλλάζοντας το Τώρα, αλλάζεις παρελθόν και μέλλον

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *