O Symvolismos Ton Daxtilidion

Ο συμβολισμός των δαχτυλιδιών

Κοινοποίηση

Ανά πάσα στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίζουμε, για το τι θέλουμε, το ποιοι είμαστε, τη στάση μας, τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Είμαστε σκηνοθέτες και ηθοποιοί στην πορεία της ζωής μας, και οι επιλογές μας, το σενάριο. Όλες οι κινήσεις μας, ακόμα και εκείνες που γίνονται μηχανικά, έστω και οι πιο μικρές, συμπυκνώνουν μέσα τους πληροφορίες για το χαρακτήρα, τις πεποιθήσεις μας, την αντίληψη, την κοσμοθεωρία μας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις προτιμήσεις στα χρώματα, τα σχήματα, το είδος των ρούχων που φοράμε. Κάθε μας επιλογή είναι μια δήλωση. Τα δαχτυλίδια που ούτως ή άλλως προέρχονται από τον κόσμο των συμβολισμών δεν μπορούν παρά να μας το επιβεβαιώσουν. Ας δούμε λοιπόν τι θέλουν να μας πουν. 

ΤΟ ΣΧΗΜΑ

Η μοντέρνα εκδοχή ενός δαχτυλιδιού είναι μια πρόκληση στην οποία ένας σχεδιαστής δεν μπορεί να αντισταθεί. Ένα τριγωνικό, ή σε κύβο, ευφάνταστο και πρωτότυπο μικρό έργο τέχνης, είναι ιδανικό για τολμηρά δάχτυλα. Ωστόσο μέσα από την κλασική, διαχρονική του όψη αναγνωρίζουμε το τέλειο σχήμα, χωρίς αρχή και τέλος, κλείνοντας το μάτι στην αιωνιότητα, το άπειρο, την τελειότητα. Ο κύκλος δηλώνει δύναμη, εξουσία, χωρίς να είναι αιχμηρός. Υποστηρίζει την ισότητα διότι δεν έχει πλευρές.

Ο κύκλος είναι αυτός, που προστατεύει και αγκαλιάζει ότι κλείνει μέσα του.

ΤΟ ΧΕΡΙ

Παρότι τα άκρα μας δεν φαίνεται να έχουν μεγάλες διαφορές οπτικά, σε ενεργειακό επίπεδο, ο ρόλος τους είναι ξεχωριστός, αφού το δεξί χέρι προσφέρει, ενώ το αριστερό λαμβάνει, ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει τη δεξιά μας πλευρά και αντιστοιχεί στη λογική, την επίγνωση και το συνειδητό. Ένα δαχτυλίδι στο δεξί χέρι δείχνει την επιθυμία για τον έλεγχο της ζωής και των πράξεών μας. Αντίστοιχα η αριστερή πλευρά συμβολίζει το υποσυνείδητο και τη δημιουργική μας ικανότητα, τις κλίσεις μας και τις πεποιθήσεις. Φορώντας ένα δαχτυλίδι στο αριστερό χέρι θέλουμε να ενδυναμώσουμε όσα συνδέονται με το δάχτυλο που επιλέγουμε.

ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ

Μικρό δάχτυλο

Το μικρό δάχτυλο αντιπροσωπεύει τον πλανήτη Ερμή άρα την επικοινωνία, τα ταξίδια και τις οικονομικές συναλλαγές. Λόγω της  εξωτερικής του θέση στο σώμα, απέναντι από τον αντίχειρα (που εκφράζει το εγώ) δηλώνει τη σχέση με τους άλλους, με τον κόσμο. Ένα chevalier τονίζει την διαίσθηση, τη διαπραγματευτική ικανότητα, την πειθώ, τη γρήγορη νοημοσύνη. Το φορούν άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητοι, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα, να κάνουν ασφαλή ταξίδια και συναλλαγές. 

Παράμεσος 

Το δάχτυλο που σχετίζεται με τον πλανήτη Απόλλωνα, ο οποίος συμβολίζει την εκπλήρωση την ομορφιά και την χάρη , συνδέεται με την καρδιά, την αγάπη, το συναίσθημα. Έτσι η βέρα δεν κοσμεί τυχαία τον παράμεσο, αφού τηρεί την  υπόσχεση αιώνιας πίστης και το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου. Αν το δαχτυλίδι δεν δηλώνει  δέσμευση, το άτομο που το έχει επιλέξει, αναγνωρίζει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του, τη δημιουργική του φύση και την ικανότητα του, να την εκφράζει.

Μεσαίο δάχτυλο

Το μεσαίο δάχτυλο αντιστοιχεί στον πλανήτη Κρόνο, τον πλανήτη της δικαιοσύνης, της αυτοκυριαρχίας, των ορίων, της υπευθυνότητας. Το μεσαίο δάχτυλο λόγω της θέσης του, στο κέντρο του χεριού εκφράζει την ισορροπία και συνδέεται με ότι είναι σημαντικό, το στόχο, την ταυτότητα το πεπρωμένο. Ενδεχομένως όσοι φορούν δαχτυλίδι εδώ να επιζητούν να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής. Παλιότερα ήταν το μόνο δάχτυλο που δεν φορούσαν δαχτυλίδι διότι πίστευαν ότι είναι ο γιατρός του σώματος και συνδέεται με το συκώτι και το έντερο, οπότε δεν ήθελαν να μειώσουν την εξισορροπητική του λειτουργία.

Δείκτης

Το δάχτυλο αυτό κατέχει τη δύναμη του Δία ο οποίος συμβολίζει την  επέκταση, την ανάπτυξη, τη σοφία, την τύχη και τη γενναιοδωρία. Το άτομο που επιλέγει δαχτυλίδι για τον δείκτη, είναι μαχητικό, ικανό να αναλάβει εκτελεστικό ρόλο. Μια ισχυρή προσωπικότητα με ηγετικές τάσεις, φιλοδοξίες και πομπώδη διάθεση. Ιερείς, βασιλείς, διάφοροι ηγέτες και θεραπευτές επέλεγαν να φορούν δαχτυλίδι στο δείκτη.

Αντίχειρας

Το δάχτυλο αυτό, αντιπροσωπεύει την Αφροδίτη, τον πλανήτη της ομορφιάς και της αξιολόγησης. Λόγω της ανατομίας του ο αντίχειρας τονίζεται φυσικά και είναι στραμμένος προς το σώμα επομένως εκφράζει το Εγώ. Ένα τολμηρό άτομο με ανεξάρτητο τρόπο σκέψης, ευέλικτο με ισχυρή θέληση και αντοχή θα επέλεγε να φορέσει δαχτυλίδι στον αντίχειρα.

Μάρθα Λαμπροπούλου

_____________________________________________________

Σχετικά με τη Μάρθα Λαμπροπούλου.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Οινολογία ανακάλυψα πως μου άρεσε να “λερώνω” τα χέρια μου και να συμμετέχω στην διαδικασία της εξέλιξης της πρώτης ύλης σ’ ένα εκλεπτυσμένο προϊόν.

Αυτό ήταν το πρώτο μου βήμα στον κόσμο της δημιουργίας. Το επόμενο βήμα ήταν τα σεμινάρια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων, με τα οποία ασχολήθηκα έπειτα και επαγγελματικά.

Σας καλωσορίζω στα online σεμινάρια χειροποίητων κοσμημάτων και εποχιακών ειδών, με τμήματα για ενήλικες και παιδιά που έχουν ως στόχο να απελευθερώσουμε και να μοιραστούμε τη δημιουργική μας πλευρά.

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *