Therapia Meso Tis Texnis

Θεραπεία μέσω της τέχνης

Κοινοποίηση

Η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορεί να μεταφραστεί και ως εκφραστική θεραπεία. Ο τρόπος επικοινωνίας που ενδεχομένως να είναι σιωπηλός. Ο τρόπος, με τον οποίο θέλουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, σε ένα χαρτί, σε ένα καμβά, σε ένα ύφασμα, σε ένα αντικείμενο, κλπ.

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από την τέχνη της θεραπείας;

Όλοι.

Όλοι όσοι ίσως, δυσκολεύονται να εκφράσουν προφορικά τα συναισθήματά τους. Όλοι όσοι θέλουν να πάνε ένα βήμα παρακάτω την εκφραστικότητά τους. Όλοι όσοι θέλουν να προσεγγίσουν τα πιεσμένα συναισθήματά τους, αντικατοπτρίζοντας αυτά π.χ. σε ένα καμβά.

Η θεραπεία μέσω της τέχνης είναι κατάλληλη για πολλούς ανθρώπους και είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες λόγω της ευελιξίας της, καθώς δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικά ταλαντούχοι ή ειδήμονες, αλλά μέσα από την ουσία μας να λαμβάνουμε μέρος σε αυτή τη θεραπεία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θεραπεία μέσω της τέχνης για την ανακούφιση του στρες ή της έντασης.

Λειτουργεί και ως διέξοδος σε άτομα:

 • με θέματα ψυχικής υγείας. Η θεραπεία μέσω της τέχνης, συνιστάται από πολλά ινστιτούτα πλέον, γιατί μπορεί να ωφελήσει αυτούς που έχουν διάφορα είδη διαταραχών.
 • με μαθησιακές δυσκολίες που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
 • που πάσχουν από άνοια. Χρησιμοποιούν το δημιουργικό μέρος του εγκεφάλου τους, το οποίο βοηθά στα επίπεδα του άγχους και αποκαθιστά την αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας.
 • με αυτισμό. Η δημιουργική τέχνη μπορεί να βοηθήσει στην εστίαση της προσοχής και να φέρει ηρεμία, επίσης βελτιώνει και τις δεξιότητες της επικοινωνίας.
 • τα οποία είναι φυλακισμένα σε σωφρονιστικά καταστήματα. Χρησιμοποιούν τη θεραπεία μέσω της τέχνης, για να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου και της ελευθερίας τους.

Μερικοί τύποι θεραπείας μέσω της τέχνης:

 • Ζωγραφική. Αυτή η τεχνική θεραπείας δίνει μια μεγάλη αίσθηση ελευθερίας. Εκφράζουμε τα συναισθήματα και τη δημιουργική πλευρά μας, αφού μπορούμε να ζωγραφίσουμε ό, τι θέλουμε παίζοντας με τα χρώματα και τα σχήματα, αφήνοντας τη φαντασία να καλπάσει.
 • Φωτογραφία. Άλλη μια εξαιρετική μορφή τέχνης του φωτός. Αποτυπώνουμε το φως σε πρόσωπα, τοπία, κλπ. Η ίδια η λέξη ορίζεται ως φως και γραφή.
 • Χορός & Μουσική. Εκφραζόμαστε μέσα από την κίνηση του σώματος και τη μελωδία.
 • Θέατρο. Εξωτερικεύουμε και αλληλεπιδρούμε παίζοντας διάφορους ρόλους, ακόμη και σε ερασιτεχνικές ομάδες.
 • Κολλάζ. Ενώνοντας διάφορες φωτογραφίες ή υφάσματα που μας εμπνέουν, δημιουργούμε νέες εικόνες με ετερόκλητα στοιχεία και υλικά.
 • Κέντημα- πλέξιμο. Ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφραστούμε, χωρίς να ανησυχούμε για τα πινέλα, τα μολύβια, σχήματα, κλπ.
 • Συγγραφή. Γράφοντας αφηγήματα, δοκίμια, ποιήματα ή διηγήματα, οι λέξεις παίρνουν μορφή πάνω στο χαρτί ξεδιπλώνοντας τη μοναδικότητά μας.
 • Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική. Ένα είδος αρμονικής τέχνης για όλους. Αγκαλιάζει την καλαισθησία, την κομψότητα. Εμπεριέχει και τις πέντε αισθήσεις: της γεύσης, της όρασης, της όσφρησης, της ακοής αλλά και της αφής. Ξεδιπλώνουμε την κουλτούρα και τις παραδόσεις μας, καθώς η κάθε συνταγή συνδέεται με τον τόπο καταγωγής του καθενός.
 • Κηπουρική. Ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση και ομορφαίνουμε το μπαλκόνι ή τον κήπο μας.

Όλα τα παραπάνω πιστεύω πως μας φέρνουν σε επαφή με τη δημιουργικότητα, με την παιδικότητα, με την αίσθηση της ελευθερίας, γιατί η κάθε μορφή τέχνης, δεν έχει ηλικία και όριο στην έμπνευση. Μας δίνουν αυτοπεποίθηση, χαρά, ευχαρίστηση και απόλαυση.

Μια απόφαση χρειάζεται για να ξεκινήσουμε

Πριν ξεκινήσουμε θα ήταν ωφελιμότερο να τονίσουμε στον εαυτό μας πως είμαστε καλλιτέχνες, είμαστε ταλαντούχοι, είμαστε ικανοί και μπορούμε να επιλέξουμε τη μορφή της τέχνης που μας ταιριάζει καλύτερα. Τα καλά νέα είναι ότι, συντονιζόμαστε με τις κατάλληλες δεξιότητές μας και μπορούμε να αλλάξουμε τις προγραμματισμένες πεποιθήσεις που λειτουργούν εναντίον μας.

Αυτό έκανα και εγώ, πριν από αρκετά χρόνια, όταν ξεκίνησα να δημιουργώ με τη δική μου αλήθεια τους κβαντικούς διαλογισμούς. Όταν πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησα να ζωγραφίζω σε πίνακες, τους οποίους και εκθέτω. Όταν γράφω τα κείμενα που διαβάζετε.

Όποιο τύπο θεραπείας και αν επιλέξουμε να θυμόμαστε πως είμαστε εκείνη την παρούσα στιγμή-στο παρόν-με τον εαυτό μας, στη σιωπή. Αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Είναι ένας άμεσος τρόπος ενδοσκόπησης του εαυτού μας, καθώς λειτουργεί και σαν διαλογισμός.

Κυριακή Σεβαστή

Δημιουργός της μεθόδου Kunda Quantum

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *