ευγνωμοσύνη και ευτυχία

Όταν είσαι ευγνώμων, είναι σχεδόν αδύνατον να είσαι απαισιόδοξος

Κοινοποίηση

Η ευγνωμοσύνη είναι μια μορφή εορτασμού της ζωής.

Είναι η εμπιστοσύνη στην ίδια τη ζωή και στο κβαντικό πεδίο που είμαστε συνδεδεμένοι.

Η ευγνωμοσύνη είναι μια προσευχή και ένας έπαινος μαζί, γιατί αντιλαμβανόμαστε και συνειδητοποιούμε την ολότητα. Είναι μια ανταπόδοση αγάπης. Είναι έκφραση και εκδήλωση της ευημερίας.

Μπορούμε να αναρωτηθούμε πόσες φορές λέμε ευχαριστώ; Για κάτι σημαντικό ή ασήμαντο; Εκφράζοντας απλά την ευγνωμοσύνη μας στον απέναντί μας.

Όταν εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη σε κάθε τι που εκδηλώνεται στην καθημερινότητά μας  –ακόμη και αν παρατηρήσουμε μια πασχαλίτσα να εμφανίζεται στο πόδι μας, ενώ είμαστε καθισμένοι στην παραλία, ακόμη και αν μας προσφέρουν κάτι μηδαμινό ή και κάτι αξιόλογο– δημιουργείται ένα κανάλι αρμονικής ενέργειας, χαράς, ευχαρίστησης, εκτίμησης και σεβασμού.

H γάτα θα δείξει την ευγνωμοσύνη της χαϊδεύοντας τα πόδια μας, ο σκύλος θα κουνήσει την ουρά του και,  αν παρατηρήσουμε καλύτερα, όλο το ζωικό βασίλειο με το δικό του τρόπο γιορτάζει τη ζωή.

Υπάρχει μια υπέροχη συνεργασία όλου του συστήματός μας, όταν νιώθουμε στο σώμα το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, γιατί παρατηρούμε πόσο ενεργά συμμετέχει και ο εγκέφαλος στη συναισθηματική αυτή εμπειρία.

Το Ινστιτούτο HeartMath (HeartMath Institute) από το 1991 που ιδρύθηκε, (το 2013 είχα τη χαρά να γνωρίσω τη λειτουργία του) μελετά την καρδιά και τη φυσιολογία των συναισθημάτων και έχει πραγματοποιήσει πολλές μελέτες που αναγνώρισαν τη σχέση μεταξύ συναισθημάτων και καρδιάς. Ορισμένες μελέτες του HeartMath συνέβαλαν στην κατανόηση της επιστημονικής κοινότητας για το πώς η καρδιακή δραστηριότητα συνδέεται με τα συναισθήματα και την υγεία, τη ζωτικότητα και την ευημερία. Οι μελέτες του HeartMath καθορίζουν τη σχέση μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου και υποστηρίζουν πως η καρδιά βρίσκεται σε συνεχή αμφίδρομο διάλογο με τον εγκέφαλο.

Ο Doc Childre, ιδρυτής του Ινστιτούτου HeartMath, αναφέρει πως η εκτίμηση και η συμπόνια αυξάνουν τις δονήσεις της καρδιάς μας. Έτσι ανταποκρινόμαστε στις αγχωτικές καταστάσεις με περισσότερη διάκριση. Είμαστε λιγότερο ευάλωτοι σε αισθήματα απογοήτευσης, ανυπομονησίας, θυμού, άγχους και αισθανόμαστε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Επίσης είμαστε λιγότερο επικριτικοί για τους εαυτούς μας και για τους άλλους. Μας αρέσει να παρατηρούμε τη φύση, τα λουλούδια και τα δέντρα που συνήθως περπατάμε αφηρημένοι, καθώς οι ανησυχίες μάς κλέβουν αυτό το δώρο συνειδητής σύνδεσης.

Ας ξεκινήσουμε από τώρα – από σήμερα

 Κάνοντας μια μικρή παύση από τα καθήκοντά μας, μπορούμε να αναλογιστούμε αυτή τη στιγμή το καλύτερο γεγονός ή κατάσταση που μας συνέβη σήμερα. Μπορεί να είναι κάτι απλοϊκό ή μπορεί να είναι κάτι σημαντικό, ίσως να είναι κάτι που περιμέναμε να συμβεί.

Σημασία έχει η παρατηρητικότητα του αισθήματος της ευγνωμοσύνης στο σώμα μας.

Μόλις ευγνωμονήσουμε για αυτό που συνέβη, τότε ανοίγονται πόρτες σε άλλες άπειρες ευκαιρίες, ώστε να ευγνωμονούμε περισσότερο, καθώς έρχονται γεγονότα και καταστάσεις αρμονικές για εμάς.

Πώς να έχουμε μια μόνιμη στάση ευγνωμοσύνης;

Μην ξεχνάμε το αποτέλεσμα του πειράματος στην κβαντική φυσική το οποίο αποδεικνύει ότι εκεί που εστιάζουμε την προσοχή μας, εκεί ρέει και η ενέργειά μας. Αυτό που εκπέμπουμε αυτό και ελκύουμε. Εφόσον εμείς είμαστε οι δημιουργοί της καθημερινότητάς μας μπορούμε –αρκεί να το επιλέξουμε– να έχουμε μια στάση ευγνωμοσύνης.

  • Θέληση – Επιλογή :

Όπως όλες οι συνήθειες, έτσι και η ευγνωμοσύνη είναι μια νέα συνήθεια που μπορούμε να επιλέξουμε, αρκεί να το θελήσουμε.

Μπορούμε να επιλέξουμε να έχουμε περισσότερη ευγνωμοσύνη. Το επόμενο κίνητρο είναι ο θέληση. Η θέληση είναι η δύναμη που οδηγεί στη δράση. Εμπεριέχει αποφασιστικότητα και συγκέντρωση του στόχου.

  • Επανάληψη –Εξάσκηση & Παρατηρητικότητα:

Η συνήθεια της ευγνωμοσύνης είναι ελκυστική και μαγευτική, καθώς μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας, αρκεί να την επαναλαμβάνουμε, να την εξασκούμε και να παρατηρούμε το αποτέλεσμα.

Κάθε μέρα μπορούμε να παρατηρούμε αν νιώθουμε ευγνωμοσύνη για το κάθε τι από αυτά που ήδη έχουμε. Έπειτα λειτουργεί αυτόματα, γιατί την έχουμε κάνει κτήμα μας, έχει καθιερωθεί η ευγνωμοσύνη στον εαυτό μας.

Ας αναλογιστούμε, το εξής απλό παράδειγμα: για να συνηθίσουμε να πλένουμε το πρόσωπό μας το πρωί, κάποιοι μας το υπενθύμιζαν μέχρι να συνηθίσουμε στην ιδέα αυτή και να μας γίνει συνήθεια, μετά γινόταν αυτόματα.

Όπως όταν θέλουμε να μαγειρέψουμε μια νέα συνταγή, μέχρι να την απομνημονεύσουμε θα συμβουλευτούμε αρκετές, ίσως, φορές το βιβλίο συνταγών. Μέσα από την επανάληψη μάθαμε τη συνταγή και όλη τη διαδικασία, και είμαστε πλέον γνώστες.

Πόσο εύκολο λοιπόν είναι το πρωί πίνοντας το ρόφημά μας να βάλουμε αυτή τη συνήθεια στην καθημερινότητά μας και να ευγνωμονούμε για κάποια πράγματα που συνέβησαν την προηγούμενη ημέρα;

Πόσο εύκολο είναι απολαμβάνοντας το μπάνιο μας να εξασκούμε τη συνήθεια –που μόνο οφέλη έχει– αυτή της ευγνωμοσύνης;

Πόσο εύκολο είναι το βράδυ ξαπλώνοντας να ευγνωμονήσουμε για αυτά που συνέβησαν την ημέρα που πέρασε;

Μην ξεχνάμε ότι μέσα από την παρατηρητικότητα έρχεται η επίγνωση.

  • Να επιτρέψουμε να συμβεί

Μπορούμε, αρκεί να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, να έχουμε μια μόνιμη στάση ευγνωμοσύνης και τα κίνητρά μας να εμπεριέχουν ευγνωμοσύνη.

Η στάση και τα κίνητρα της ευγνωμοσύνης είναι αυτά της ευχαρίστησης. Η ευγνωμοσύνη φέρνει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, μια αίσθηση χαράς, ευχαρίστησης, αξιοσύνης, ελευθερίας και θεραπείας.

Με το να νιώθουμε ευγνωμοσύνη δημιουργούμε ένα πρότυπο ζωής το οποίο μας προσφέρει ικανοποίηση και ολοκλήρωση. Το να θεωρούμε τα πάντα δεδομένα στη ζωή μας οδηγεί σε μια άβολη κατάσταση αγνωμοσύνης και παραπόνου. Όταν είσαι ευγνώμων, είναι σχεδόν αδύνατον να είσαι απαισιόδοξος.

Μπορούμε να γιορτάζουμε την ευγνωμοσύνη με το να εκτιμήσουμε όλα όσα ήδη έχουμε στη ζωή μας και όλους τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Μόλις ξεκινήσουμε να κάνουμε μια απογραφή όλων αυτών, σίγουρα θα γεμίσουμε σεντούκια θησαυρών.

Ας ευγνωμονήσουμε τους ανθρώπους που μας βοήθησαν στη πορεία της ζωής μας. Όλους, ανεξαιρέτως, ακόμη και αυτούς που μας ενόχλησαν, είτε μας ταλαιπώρησαν με κάποιο τρόπο ή ακόμη και αν μας κούρασαν σωματικά ή ψυχικά. Ακόμη και όταν προκύπτουν δυσκολίες και προκλήσεις, κάτι υπάρχει εκεί που μπορούμε να εκτιμήσουμε. Μπορούμε να ευχαριστήσουμε όλες τις ευλογίες και όλες τις προκλήσεις. Έτσι ανακαλύπτουμε τα κρυμμένα δώρα, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Κάθε φορά που νιώθουμε ευγνωμοσύνη κάνουμε χώρο για άπειρες ευκαιρίες επανεκδήλωσής της και πραγματικά θα ήταν απολαυστικό να το αναγνωρίζαμε. Με το αίσθημα της ευγνωμοσύνης εκπέμπουμε την αναγνώριση των δώρων που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Είναι η ροή της ενέργειας που αντλούμε από το κβαντικό πεδίο και κάθε φορά που αναγνωρίζουμε και παρατηρούμε τα δώρα της ζωής τότε έρχονται και άλλα δώρα πολλαπλάσια.

Κυριακή Σεβαστή

Δημιουργός της μεθόδου Kunda Quantum

__________________________________________________________________________

Λίγα λόγια για την Κυριακή Σεβαστή

Υποστηρίζει ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν τη ζωή που αγαπούν, μέσω της κβαντικής θεραπείας – συμβουλευτικής, της μεθόδου Kunda Quantum και του διαλογισμού.

Έχοντας ως αφετηρία το χώρο του αθλητισμού, την τελευταία δεκαετία εξασκεί την Kundalini Yoga και τον διαλογισμό, καθώς και την κβαντική θεραπεία, στην οποία είναι εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη ως θεραπεύτρια και συντονίστρια ομάδων.

Συνδύασε την ουσία της Κβαντικής Θεραπείας και της Kundalini Yoga και δημιούργησε με αγάπη την Kunda Quantum. Μία νέα μέθοδο, εύκολη και ευχάριστη, μια συνολική “προπόνηση”  που συντονίζει το σώμα, τον νου και το πνεύμα, να λειτουργεί σε κορυφαία απόδοση. Αυτή η σχεδιασμένη μέθοδος έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το πλήρες κβαντικό δυναμικό σας και να αποκαλύψει την πραγματική ουσία της ύπαρξής σας.

“Πιστεύω πως, όταν εστιάζουμε στην ουσία, με παρατηρητικότητα και αλήθεια, κατανοούμε πως όλες οι αλλαγές που θέλουμε να βιώσουμε ξεκινούν εσωτερικά και τότε οι θαυματουργές μετατοπίσεις αρχίζουν να κυματίζουν μέσα στη ζωή μας. Με αφοσίωση στο εσωτερικό μου έργο, τιμώντας και ακολουθώντας την καρδιά μου, επιλέγοντας την αγάπη, κατάφερα να μεταμορφώσω τη ζωή μου. Έτσι, είμαι εδώ, να σας ενθαρρύνω να κάνετε το ίδιο. Να συνδεθείτε με την απεριόριστη ικανότητα για χαρά που ζει μέσα σας και να οικοδομήσετε μια σταθερή λαμπερή σχέση με τον εαυτό σας”.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.