Το σησαμέλαιο προέρχεται από τους σπόρους του ανθισμένου φυτού σουσαμιού, επίσης γνωστό ως Sesamum indicum. Λόγω της πλούσιας γεύσης του, και των υψηλών επιπέδων μονο- και πολυακόρεστων λιπών, το σησαμέλαιο έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή έλαια για μαγείρεμα.
Περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ακτίνες UV, ρύπανση και τοξίνες.
Σησαμέλαιο οφέλη:
Αντιοξειδωτικό: Αυτό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες ή ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν την κυτταρική δομή του οργανισμού μας.
Αντιμικροβιακό: Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σκοτώσει επιβλαβείς μικροοργανισμούς ή να σταματήσει την ανάπτυξή τους.
Αντιφλεγμονώδες: Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το πρήξιμο.
Και τέλος, δεν φράζει τους πόρους του δέρματος γεγονός που το καθιστά άριστο προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας.
Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του σησαμελαίου;
Σησαμέλαιο στο φαγητό
Το σησαμέλαιο έχει ελαφριά γεύση, καθιστώντας το εξαιρετικό για μαγείρεμα πολυνησιακών γεύσεων για τα καθημερινά μας γεύματα, αλλά και για γλυκά. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των φλεγμονών στο σώμα, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στο stress.
Το σησαμέλαιο μπορεί να υποστηρίξει την υγιή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.
Στοματικό διάλυμα
Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του σησαμέλαιο το καθιστούν ένα αποτελεσματικό ξέπλυμα στο στόμα.
Φροντίδα σώματος
Εκτός από τα οφέλη του στο μαγείρεμα, το σησαμέλαιο είναι κατάλληλο και για τη φροντίδα τους σώματος μας.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σησαμέλαιου μπορούν να καταπολεμήσουν την ακμή. Επίσης, μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των κυττάρων ή των ιστών.
Αν είστε αλλεργικοί στο σουσάμι, αποφύγετε εντελώς να εφαρμόσετε το έλαιο στο δέρμα σας. Πριν εφαρμόσετε σησαμέλαιο στο δέρμα κάντε μία δοκιμή με ένα επίθεμα. Απλώστε μία μικρή ποσότητα σησαμέλαιου στο εσωτερικό μέρος του βραχίονα. Αφήστε το για 24 ώρες και αν δεν υπάρχει κάποια ενόχληση, έστω και μικρή, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε το έλαιο στο δέρμα σας. Καλό βέβαια είναι να ρωτήσετε και τον γιατρό σας.
Μασάζ με σησαμέλαιο μετά το μπάνιο
Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ σε όλο σας το σώμα με το σησαμέλαιο. Τυλίξτε το σώμα σας με μία πετσέτα, που έχετε φροντίζει να ζεστάνετε πριν τη χρήση και απολαύστε την αίσθηση της βαθιάς χαλάρωσης, που μπορεί να σας προσφέρει το σησαμέλαιο.
Που θα βρω βιολογικο σησαμελαιο;
Μπορείτε να βρείτε βιολογικό σησαμέλαιο στο bio-logos.com ένα μικρό εργαστήρι στην Τήνο, που φτιάχνει θαυμάσια πράγματα, όπως αιθέρια έλαια, λάδια βάσης, καλλυντικά από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες.
Κάντε Like! στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε επίσης: