διαχείριση άγχους

Τεχνικές για ανακούφιση του άγχους

Κοινοποίηση

Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση σε απειλητικές ή απαιτητικές καταστάσεις και λειτουργεί ως σύστημα συναγερμού του σώματός μας για να μας προειδοποιεί σε πιθανό κίνδυνο.

Πολύ συχνά όμως, αυτό το σύστημα συναγερμού δυσλειτουργεί και ενεργοποιεί μια χρόνια και υπερβολική ανταπόκριση, ζημιώνοντας σημαντικά την ευημερία μας. Στις περιπτώσεις αυτές τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία, την ονομάζουμε διαταραχή άγχους.

Υπάρχει πληθώρα τεχνικών ανακούφισης του άγχους. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε 3 από τις πιο αποτελεσματικές, βάσει πρόσφατης έρευνας.

Μαζί με την εξάσκηση των συγκεκριμένων τεχνικών, είναι σημαντικό να αναζητήσετε παράλληλα την βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας, εάν πάσχετε από σοβαρά συμπτώματα άγχους που ενδέχεται να απαιτούν ιατρική περίθαλψη.

Οι πρακτικές είναι εύκολο να εφαρμοστούν, αλλά όπως με κάθε δεξιότητα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση το κλειδί της επιτυχίας είναι η επανάληψη.

Απελευθερωθείτε από τις καταστροφικές σκέψεις και την απελπισία του δημιουργεί το υπερβολικό άγχος.

1. Mindfulness

H λέξη mindfulness είναι δύσκολο να μεταφραστεί στα ελληνικά. Συνήθως χρησιμοποιούμε τη λέξη ενσυνειδητότητα. Ενσυνειδητότητα ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος και έχει επίγνωση για το τι γίνεται στο παρόν, στο «τώρα» (Brown & Ryan, 2003). Πιο απλά ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι να αναγνωρίζουμε τι συμβαίνει την παρούσα στιγμή χωρίς κριτική.

Ένα μεγάλο κομμάτι του άγχους προέρχεται από ένα αποστασιοποιημένο και βιαστικό μυαλό, το οποίο εμμένει στο παρελθόν και ανησυχεί για το μέλλον κάνοντας αυθαίρετες υποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό χάνεται η επίγνωση της παρούσας στιγμής.

Οι σκέψεις μας είναι η κύρια πηγή των δεινών μας.

Οι σκέψεις που δημιουργούν τα μυαλά μας για το παρελθόν και τις πιθανές μελλοντικές μας εμπειρίες, μας κρατούν σε μια συνεχή κατάσταση αναστάτωσης. Προσπαθώντας να διορθώσουμε τα “λάθη” που διαπράχθηκαν εναντίον μας στο παρελθόν ή να ελέγξουμε πιθανά μελλοντικά γεγονότα, δημιουργούμε τη ψευδαίσθηση πως δεν θα υποφέρουμε στο μέλλον.

Δυστυχώς, όσο παραμένουμε κολλημένοι σε αυτήν την οδυνηρή κατάσταση ύπαρξης, η ζωή μας προσπερνάει.

Η πρακτική mindfulness μπορεί με φυσικό τρόπο να διορθώσει αυτόν τον τρόπο ύπαρξης και να μας ενδυναμώσει αναφορικά με το άγχος και με άλλα προκλητικά συναισθήματα.

Η ζωή ξεδιπλώνεται μόνο στο ΤΩΡΑ. Εάν καταφέρουμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό εμπειρικά, μέσω της ενσυνείδησης, τότε μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε τα αισθήματα απελπισίας που μας προκαλεί το άγχος.

Διότι, το άγχος αποτελεί τη συναισθηματική απάντηση στην μελλοντική πρόβλεψη ενός κινδύνου, άγνωστου, αόριστου, συγκεχυμένου και ασαφούς, είναι απλά ένας φόβος για το τι θα μπορούσε να γίνει. Είναι η φοβία του άγνωστου.

Το mindfulness, είναι μια πρακτική διαλογισμού που, ανάμεσα στα πολλά οφέλη που προσφέρει, μπορεί να σας διδάξει με επιτυχία πώς να απαλλαχτείτε από το άγχος. Ο ευκολότερος τρόπος να διδαχθείτε τη συγκεκριμένη τεχνική, είναι να βρείτε έναν έμπειρο δάσκαλο για να σας καθοδηγήσει, ή ακόμη και online μέσα από διάφορα applications που υπάρχουν. Μία πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε online είναι η Kunda Quantum. Περιλαμβάνει απλές ασκήσεις γιόγκα κουνταλίνι για την αντιμετώπιση του άγχους, καθώς και διαλογισμό για την αποτελεσματική διαχείριση των αρνητικών σκέψεων.

2. Γείωση

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο χαλαροί και χαρούμενοι νιώθετε αφού έχετε περπατήσει ξυπόλυτοι στο χορτάρι ή στην παραλία;

Λοιπόν, αυτό είναι ένα από τα οφέλη της γείωσης.

Η γείωση αναφέρεται σε μια άμεση φυσική σύνδεση μεταξύ των ηλεκτρικών συχνοτήτων του ανθρώπινου σώματος με εκείνη της Γης. Αποτελεί μια εξαιρετική πρακτική για να προσθέσετε στη ζωή σας ώστε να αντιμετωπίσετε το άγχος.

Περπατώντας με γυμνά πόδια στο έδαφος, επιτρέπουμε στο σώμα μας να γειωθεί και μεταφέρονται σ’ αυτό ελεύθερα ηλεκτρόνια της γης, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για φλεγμονές του οργανισμού

Έρευνες έχουν δείξει μια σειρά από οφέλη για την ψυχική υγεία και ευεξία που προκύπτουν μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής,.

Μεταξύ των αμέτρητων πλεονεκτημάτων, η γείωση βοηθάει στις εξής περιπτώσεις:

 • Μείωση πόνου
 • Αντιμετώπιση άγχους και stress
 • Καλύτερος ύπνος, θετική διάθεση
 • Βελτιωμένη αρτηριακή πίεση
 • Μειωμένη φλεγμονή
 • Μειωμένα συναισθήματα κατάθλιψης και πολλά άλλα!

Πώς μπορείς λοιπόν να εξασκήσετε τη τεχνική της γείωσης;

Απλά, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ανήσυχοι, αγχωμένοι, φοβισμένοι ή απελπισμένοι, πηγαίνετε στη φύση, βγάλτε τα παπούτσια σας και περπατήστε, σταθείτε, καθίστε στο γρασίδι, στο χώμα ή την άμμο για μισή ώρα.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη αυτής της απλής αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικής τεχνικής, μπορείτε να την συνδυάσετε με πρακτική άσκηση διαλογισμού για να ηρεμήσετε το μυαλό σας.

Μια καλή ιδέα είναι να μην περιμένετε το άγχος να χτυπήσει την πόρτα σας για να δοκιμάσετε την τεχνική αυτή. Ξεκινήστε σήμερα να απολαμβάνετε τα πολλά πλεονεκτήματα της γείωσης.

Αν το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο δεν είναι βολικό για σας υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων σχετικών με τη γείωση, για να τα χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας, τα οποία λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά. Μπορείτε να βρείτε τέτοια προϊόντα στο διαδίκτυο.

Πηγαίνετε έξω και απολαύστε την θεραπευτική ενέργεια που παρέχεται από την όμορφη γη μας.

3. Εκφραστική γραφή

Συναισθηματική γραφή, ή αυτό που συχνά περιγράφεται στις έρευνες ως εκφραστική γραφή, είναι το να γράφει κάποιος χωρίς να ανησυχεί για τους συγγραφικούς κανόνες όπως η ορθογραφία, η στίξη και η δομή των προτάσεων.

Έχει αποδειχθεί πως η τεχνική αυτή βοηθάει σημαντικά στη μείωση του άγχους και του stress αφού ξεμπλοκάρει κολλημένες σκέψεις και συναισθήματα.

Σε αυτό το είδος γραφής, απλά βάζετε το στυλό στο χαρτί και αφήνετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας να ρέουν ελεύθερα χωρίς να προσπαθείτε να τα ελέγξετε ή να τα λογοκρίνετε.

Είναι πολύ προσωπική γραφή και προορίζεται μόνο για εσάς.

Για να σας βοηθήσουμε να δοκιμάσετε τι μπορεί να κάνει η εκφραστική γραφή για εσάς και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος που βιώνετε, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε την παρακάτω άσκηση.

Η παρακάτω άσκηση  ήταν μέρος του ερευνητικού έργου , που αναπτύχθηκε από τον Dr. James Pennebaker, πρωτοπόρο ερευνητή στη σχέση γραφής και ευεξίας.

Ακολουθούν 5 απλές οδηγίες που πρέπει να θυμάστε πριν ξεκινήσετε την άσκηση γραφής:

 • Γράψτε για είκοσι λεπτά την ημέρα για 4 συνεχόμενες ημέρες.
 • Μην διακόπτετε το γράψιμο για να διαβάσετε ή να επεξεργαστείτε όσα έχετε γράψει.
 • Αυτό που επιλέξατε να γράψετε θα πρέπει να είναι πολύ σημαντικό και εξαιρετικά προσωπικό για εσάς.
 • Γράψτε μόνο για τον εαυτό σας. Μην μοιράζεστε αυτά που έχετε γράψει. Είναι καλή ιδέα να κρύψετε καλά ή να καταστρέψετε όσα έχετε γράψει (για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας).
 • Ακολουθήστε τον κανόνα flip-out: Εάν ξεκινήσετε τη γραφή και αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να γράψετε για μια ιδιαίτερα οδυνηρή εμπειρία, τότε γράψτε για κάτι άλλο. Μην πιέσετε τον εαυτό σας.

Η άσκηση

Στο γράψιμό σας, αφεθείτε πραγματικά και εξερευνήστε τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά σας για μια τραυματική εμπειρία της ζωής σας.

Έπειτα, προσπαθήστε να συνδέσετε αυτή την τραυματική εμπειρία με άλλα κομμάτια της ζωής σας. Την παιδική σας ηλικία, τη σχέση σας με τους γονείς σας, τους στενούς φίλους, τους εραστές ή άλλους που είναι σημαντικοί για εσάς.

Μπορεί επίσης, η γραφή σας να αναφέρετε στο μέλλον και στο ποιοι θέλετε να γίνετε, στο ποιοι ήσασταν στο παρελθόν ή στο ποιοι είστε στο παρόν.

Το σημαντικό είναι να γράψετε ειλικρινά για τα βαθύτερα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.

Μπορείτε να γράψετε για το ίδιο θέμα και τις τέσσερις ημέρες ή για διαφορετικά ζητήματα  κάθε ημέρα – αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Πολλοί άνθρωποι δεν είχαν τραυματικές εμπειρίες, αλλά όλοι μας αντιμετωπίσαμε μεγάλες συγκρούσεις ή στρεσογόνες καταστάσεις. Μπορείτε να γράψετε και για αυτά.

Τι να περιμένετε από την άσκηση γραφής;

Ίσως τις δυο πρώτες ημέρες να αισθανθείτε λυπημένοι, όμως αυτό το συναίσθημα είναι πολύ προσωρινό και θα υποχωρήσει σύντομα.

Αμέσως μετά, θα αρχίσετε να βιώνετε τα τεράστια οφέλη αυτής της μετασχηματιστικής πρακτικής.

Απολαύστε το γράψιμο και σας αφήστε το ταξίδι αυτό να σας ανακουφίσει από τα δυσάρεστα συναισθήματα άγχους!

Ιωάννα Δανοπούλου

Κοινοποίηση