Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό στην κουζίνας μας

Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό στην κουζίνα μας

Κοινοποίηση

Το ‘Allium sativa’, ή η «ρωσική πενικιλίνη» είναι το σκόρδο, που είναι ικανό να μάχεται τους ιούς και τα βακτήρια. Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα το σκόρδο τεμαχίζεται ή γίνεται σκόνη και επαλείφεται απ ευθείας στα τραύματα για να σταματήσει πιθανή μόλυνση.

Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για τη θεραπεία των λοιμώξεων. Ο Παστέρ ήταν ο πρώτος που τεκμηρίωσε την αντιβακτηριδιακή δραστικότητά του, γεγονός που του προσέδωσε τον χαρακτηρισμό «πενικιλίνη της φύσης».

Η ουσία αλλισίνη (Allicin) που δημιουργείται κατά τον τεμαχισμό του σκόρδου, περιέχει ένα συστατικό τo diallyl disulfide, που έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια, ακόμη και αν αυτά προστατεύονται από ένα λεπτό βιοστρώμα που τα κάνει πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ανακαλύφθηκε σε πρόσφατη έρευνα ότι το συστατικό αυτό, μπορεί εύκολα να διασπάσει το προστατευτικό βιοστρώμα και να σταματήσει τον μεταβολισμό των βακτηριδιακών κυττάρων. Ο Louis Pasteur σημείωσε το 1858 ότι τα βακτήρια πεθαίνουν όταν περιλούονται με σκόρδο.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι το σκόρδο καταπολεμά, ακόμη και ορισμένα στελέχη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά – το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα βακτήριο που διαβιεί στο στομάχι μας και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενοχοποιείται για την πρόκληση έλκους του στομάχου. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι  αξίζει να διερευνηθεί η πιθανότητα το σκόρδο να αποτελεί μια οικονομική μέθοδο εκρίζωσης του συγκεκριμένου βακτηρίου.

Ο βολβός του σκόρδου περιέχει τουλάχιστον τετρακόσιες χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προσδίδουν στο σκόρδο τις εκπληκτικές ιδιότητές του στην προφύλαξη των κυττάρων από τις οξειδωτικές βλάβες και στην προστασία ολοκλήρου του σώματος από την πρόωρη γήρανση.

Εντυπωσιακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα στην Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να αποκαταστήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την λειτουργία του εγκέφαλου και του ανοσοποιητικού συστήματος 

Πολλές επιδημιολογικές έρευνες συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση σκόρδου με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία συμπεριλαμβάνει το σκόρδο στα λαχανικά με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η συστηματική κατανάλωση σκόρδου καθώς και κρεμμυδιού έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης  διαφόρων μορφών καρκίνων βάσει μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. 

Παραδοσιακή συνταγή με ωμό σκόρδοΣκορδαλιά με ψωμί

Υλικά

  • 300γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 120ml ελαιόλαδο
  • 40ml ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο σε κρέμα

Διαδικασία

Πολτοποιείτε σε ένα γουδί το σκόρδο μαζί με το αλάτι.

Ρίχνετε στο μπλέντερ το ψωμί, το λιωμένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού και το ξίδι. Χτυπάτε να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπάτε να ομογενοποιηθεί η σκορδαλιά και σερβίρετε. Στο τέλος, προσθέστε μία κουταλιά της σούπας κρέμα μπαλσάμικου και ανακατατέψτε.

Bluemind Magazine

Επισκεφτείτε και τη σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *