7 tips για να χτίσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας

7 tips για να χτίσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας

Κοινοποίηση

Η εμπιστοσύνη είναι μία αξία που δεν χαρίζεται, αλλά που κερδίζεται και μπορείτε να οικοδομήσετε μία σχέση εμπιστοσύνης με τον σύντροφό σας ακολουθώντας μερικές απλές και αποδεδειγμένες μεθόδους. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε μια σχέση, πρέπει να εστιάσετε σε σταθερές και συνεπείς συμπεριφορές. Αν είσαι παντού και με όλους, τότε είναι δύσκολο να χτίσεις εμπιστοσύνη με τον άνθρωπο που σε ενδιαφέρει.

1. Να είστε προβλέψιμοι

Οι περισσότεροι θα σας πουν ότι χρειάζεται να είσαι απρόβλεπτος για να διατηρήσεις το ενδιαφέρον του αγαπημένου σου προσώπου. Αυτό είναι μία τακτική που τελικά φαίνεται να δημιουργεί περισσότερο ρηχές σχέσεις από ότι σχέσεις ουσίας.

Στη συμπεριφορά σας και στη στάση σας πρέπει να είστε συνεπείς. Ειδικά, αν εργάζεστε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη σχέση σας.

Αν υποσχεθήκατε κάτι στο αγαπημένο σας πρόσωπο και τελικά το πήρατε πίσω, χωρίς να εξηγήσετε τους λόγους, τότε είναι πολύ πιθανό να του προκαλέσετε υποψίες. Αν πραγματικά θέλετε να έχετε μία σχέση εμπιστοσύνης είναι καλό να τηρείτε αυτά που υπόσχεστε και στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να εξηγείτε τους λόγους.

Κάντε μικρά πράγματα για να χτίσετε την εμπιστοσύνη όπως:

  • Κρατήστε ένα χρονοδιάγραμμα κοινών δραστηριοτήτων ή κοινού χρόνου.
  • Μην λέτε διαφορετικές ιστορίες για το πού ήσασταν, τι θέλετε ή τι σας αρέσει.
  • Τηρήστε μία σταθερή στάση στον τρόπο που επικοινωνείτε.
  • Ζήστε νέες κοινές εμπειρίες με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

2. Οι πράξεις σας να ταιριάζουν με τα λόγια σας

Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, αλλά αν οι πράξεις σας δεν ανταποκρίνονται στα λόγια σας, τότε ο σύντροφός σας θα είναι καχύποπτος.

Για παράδειγμα, ο πρώην σύντροφος της Άννας παρουσίαζε συχνά διάφορα δώρα τα οποία λάμβανε από πρώην συντρόφους του, που έλεγε ότι πλέον είναι μόνο φίλοι και τίποτα παραπάνω. Η Άννα, ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ήταν καχύποπτη και τελικά ανακάλυψε ότι ο σύντροφος της είχε παράλληλη σχέση με μία πλούσια κυρία.  

Αν ρωτήσετε την Άννα θα σας πει ότι το θέμα είναι ότι «ποτέ δεν τον εμπιστεύτηκα πλήρως».

Μια συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με τα λόγια σας θα προκαλεί πάντα υποψίες, είτε μετατρέπεται σε απιστία είτε όχι. Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι μπορείτε να πείτε την αλήθεια σας καταρχήν στον εαυτό σας και μετά στον σύντροφό σας. Να λέτε πάντα αυτό που εννοείτε και όχι κάτι άλλο.

3. Μην κρύβετε πράγματα από τον σύντροφό σας

Η επικοινωνία και το μοίρασμα είναι απαραίτητα για να αναπτύξετε τη σχέση σας.

Μπορεί να νομίζετε ότι το να κρύβετε από τον σύντροφό σας το γεγονός ότι μισείτε κάτι είναι εντάξει, καθώς αυτό θα εμφανίζεται σαν ενέργεια που εκπέμπετε, ακόμα κι αν δεν ξέρουν γιατί! Είναι δύσκολο να κρύψεις πλήρως τα αληθινά συναισθήματα. Αυτό που λαμβάνουμε ασυνείδητα σε κάθε σχέση μας είναι η ενέργεια του άλλου και στη συνέχεια ότι περικλύει η ενέργειά του, μας επιβεβαιώνεται σε γεγονότα.

Μην κρύβετε τίποτα από τον σύντροφό σας. Εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να παρουσιάσετε κάτι που δεν είστε και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να έχετε τίποτα να κρύψετε. Η απόκρυψη της αλήθειας υποβιβάζει καταρχήν εσάς και φυσικά το αγαπημένο σας πρόσωπο. Αν δεν μπορείτε να πείτε τα πάντα σε αυτόν που αγαπάτε αναρωτηθείτε, είναι ο σύντροφός σας τελικά ή μήπως όχι;

4. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας

Η ταύτιση σε στόχους και επιθυμίες δεν είναι κριτήριο για να πετύχει μία συντροφική σχέση. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει σεβασμός στις επιθυμίες και τις ανάγκες σας.. Αυτό σημαίνει ότι για να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας και να χτίσετε εμπιστοσύνη, πρέπει να εκφράσετε τις πραγματικές σας ανάγκες στη σχέση.

Μην φοβάστε να πείτε στον σύντροφό σας ότι σας αρέσει να περνάτε λίγο χρόνο μόνοι σας το βράδυ. Ο σύντροφός σας θα πρέπει να σέβεται το γεγονός ότι είστε ειλικρινείς μαζί του και ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Το ίδιο να είστε κι εσείς με τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες.

5. Βάλτε όριο!

Εάν είστε ο σύντροφος του «ναι», τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι χάνετε την εμπιστοσύνη του συντρόφου σας, τελικά – ποιος λέει συνεχώς «ναι» σε ό,τι του ζητείται; Κανείς! Είναι κι αυτός ένας λόγος υποψίας!

Όταν λέτε όχι, ο σύντροφός σας θα δει ότι έχετε τα κότσια να είστε ειλικρινείς μαζί του, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί εμπιστοσύνη. Μην φοβάστε λοιπόν να πείτε όχι, να δηλώσετε τα όρια σας και να δηλώσετε τους πραγματικούς λόγους για αυτό.

Το όριο πρώτα στον εαυτό σας και μετά στον σύντροφό σας θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μία βαθιά σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης με τον αγαπημένο σας.

6. Αποφύγετε την κριτική

Αν κάνετε κριτική στην συμπεριφορά του αγαπημένου σας προσώπου κι αυτό θα δημιουργήσει καχυποψία. Ο άλλος μπορεί να αναρωτηθεί για ποιο λόγο είστε μαζί του αν τελικά δεν σας αρέσει η συμπεριφορά του. Το να δηλώσετε κάποια σημεία που θα θέλετε να βελτιωθούν είναι διαφορετικό από την κριτική.

Επίσης, αποφύγετε την κριτική για τους δικούς του ανθρώπους είτε είναι οικογένεια, είτε φίλοι, είτε συνεργάτες. Θυμηθείτε ότι το περιβάλλον που μεγαλώσαμε αλλά και οι επιλογές που κάνουμε σε φίλους και συνεργάτες είναι μέρος της προσωπικότητας που έχουμε αναπτύξει.

7. Στηρίξτε κάθε νέα προσπάθεια

Η εμπιστοσύνη στην σχέση αποδεικνύεται και με την υποστηρικτική συμπεριφορά. Χτίστε γερά θεμέλια ενθαρρύνοντας το αγαπημένο σας πρόσωπο να υλοποιήσει ένα όραμα που πιθανά έχει ή και ένα νέο ξεκίνημα.

Υπάρχει κάτι πιο όμορφο και άξιο εμπιστοσύνης από έναν σύντροφο που γίνεται συμπαίκτης μας στις προκλήσεις της ζωής;

BLUEMIND MAGAZINE

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *