Synaisthima Kai Diatrofi

Διατροφή και συναισθήματα

Κοινοποίηση

Πόσο συνδέεται το συναίσθημα με τη διατροφή; Πώς επιδρούν οι διατροφικές επιλογές μας στα συναισθήματά μας; Κάθε τροφή που τρώμε έχει μια πνευματική και ενεργειακή επίδραση στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος είναι το θεμέλιο της συνειδητής διατροφής.

Σε όλες τις κουλτούρες, πολιτισμούς και θρησκείες, τα τρόφιμα έχουν έναν βασικό ρόλο που σχετίζεται με τη πνευματικότητα.  Αυτό που μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε είναι ότι το φαγητό είναι ένα ισχυρό φάρμακο όταν καταναλώνεται σωστά.

Οι επιλογές που έχουμε σήμερα ως προς το ποια τροφή θα καταναλώσουμε είναι πολλές. Αν όμως θέλουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη πνευματική ανάπτυξη, η τροφή που λαμβάνει το σώμα μας χρειάζεται να είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Η τροφή που λαμβάνουμε μπορεί να μας θεραπεύσει από ασθένειες αν ακολουθήσουμε σωστά τη διαίσθησή μας και μάθουμε να ακούμε το σώμα μας. Ο διαισθητικός εαυτός μας, είναι εγγενώς συνδεδεμένος με τη βαθύτερη μας αλήθεια και πάντα προσαρμοσμένος σε αυτό που χρειαζόμαστε στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Η διαίσθησή μας,  μας θυμίζει να επιβραδύνουμε, να ακούμε και να δίνουμε προσοχή στα μηνύματα και τα σημάδια που το σώμα μας μεταδίδει συνεχώς σχετικά με τα τρόφιμα που είναι τα καλύτερα για εμάς σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Αυτά τα μηνύματα του σώματος μας μεταδίδονται με ποικίλους τρόπους, όπως πραγματική  πείνα, λαιμαργία, εθισμοί, αλλεργίες, καλή και κακή διάθεση, επίπεδα ενέργειας από υψηλό σε  χαμηλό, σωματική δυσφορία και ευχάριστες αισθήσεις. Καθώς αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τα μηνύματα του σώματός μας, μπορούμε να του προσφέρουμε και την τροφή που θα το βοηθήσει.

Συναισθήματα και πεποιθήσεις έχουν σημαντική επιρροή ως προς το τι θα επιλέξουμε για να φάμε. Η λαιμαργία είναι σημαντικό μήνυμα από το σώμα και είναι ο τρόπος που μας μιλά για τις συναισθηματικές μας ανάγκες. Μπορεί επίσης, να αποτελέσει ένδειξη ως προς τις περιοριστικές πεποιθήσεις ή την αρνητική αυτοδιάθεση που μπορεί να είναι η εκτόνωση σε μια συναισθηματική αναστάτωση, είτε αυτή η διαταραχή είναι μια προσωρινή κατάσταση ή ένα χρόνιο, εξουθενωτικό πρότυπο.

Τα συναισθηματικά μηνύματα της τροφής

Η χρήση αυτού του καταλόγου μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις επιθυμίες σας και τις επιλογές τροφίμων μέσα από ένα φακό αυτοαποδοχής, αυτοσεβασμού και ευγένειας κάνοντας τη μεταστροφή προς την κατανάλωση υγιεινότερων τροφών . Για παράδειγμα, εάν διαπιστώσετε ότι έχετε διάθεση να καταναλώσετε κυρίως τραγανά τρόφιμα, όπως ποπ κορν, ξηρούς καρπούς, ίσως να καταλάβετε ότι είστε θυμωμένοι. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κατανοήσετε τι ή με ποιον είστε θυμωμένος, και ίσως ποια είναι τα λεπτά περιθώρια ενέργειας που έχετε επιτρέψει να παραβιαστούν ή ότι εσείς παραβιάζετε τα όρια των άλλων. Αρτοσκευάσματα που έχουν μαλακή ύφη στη μάσηση, πιθανότατα να σας αποκαλύπτουν ότι αναζητάτε την άνεση σε λάθος καταστάσεις, δηλαδή στα τρόφιμα αντί για τις σχέσεις.

Τραγανά τρόφιμα: Θυμός. Τα τραγανά τρόφιμα μας βοηθούν να κατευνάσουμε το θυμό μας με έναν ασφαλή τρόπο, παρέχοντας μας μια διέξοδο, ώστε να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους ή τις συνθήκες που μας κάνουν να θυμώνουμε.

Αλμυρά: Φόβος. Επιθυμούμε τα αλμυρά τρόφιμα γιατί θέλουμε να έχουμε περισσότερο “αλατοπίπερο” στη ζωή μας, αλλά φοβόμαστε πολύ για να αναλάβουμε τον «κίνδυνο» μιας πιο ενδιαφέρουσας ζωής.

Προϊόντα υψηλής γλουτένης ή σίτου: Άνεση και ασφάλεια. Τι πιο παρήγορο από ένα ζεστό ντόνατς κανέλας, πουρέ πατάτας ή ένα μπολ ζυμαρικών; Τα προϊόντα γλουτένης μας δίνουν την άνεση και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε με έναν μη απειλητικό τρόπο. Αυτό αναζητούμε στις σχέσεις μας και όταν δεν το λαμβάνουμε από εκεί, το επιλέγουμε σε τρόφιμα.

Ζάχαρη: Ενθουσιασμός. Όταν δεν μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας ενθουσιασμό, η ζάχαρη το κάνει για μας. αν δεν είμαστε σε θέση να επιτρέψουμε σε κάποιον άλλο να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζάχαρη ως υποκατάστατο- συμπαίκτη.

Γαλακτοκομικά (γάλα, παγωτό, λιπαρά τυριά): Αγάπη. Το πρώτο μας φαγητό ήταν το μητρικό γάλα. Τα πλούσια, ζαχαρούχα και  λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν την αγάπη που λάβαμε -ή υποτίθεται ότι μπορούσαμε να λάβουμε- κατά τη βρεφική ηλικία. Αγαπάμε γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα, όταν επιθυμούμε την άνευ όρων αγάπη και προστασία και δεν μπορούμε να τα βρούμε στην καθημερινότητά μας.

Σοκολάτα: Σεξουαλική ζωή. Τρώγοντας σοκολάτα είναι ένας ασφαλής τρόπος να αισθανόμαστε αισθησιακοί όταν η ζωή μας στερείται ρομαντισμού. Είναι επίσης ένα υποκατάστατο της σωματικής αγάπης που χρειαζόμαστε, αλλά ίσως να φοβόμαστε να τη λάβουμε.

Αλκοόλ: Αποδοχή. Εάν δεν αισθάνεστε αποδεκτοί για το ποιοι είστε πραγματικά, το αλκοόλ μπορεί να προσφέρει την ψευδαίσθηση της αυτο-αποδοχής. Η ζάχαρη σε αλκοόλ (ανάμειξη με αναψυκτικά) μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο του ενθουσιασμού.

Καλαμπόκι: Επιτυχία. Όλοι θέλουμε να είμαστε και να νιώθουμε επιτυχημένοι. Η κατανάλωση καλαμποκιού ή προϊόντων καλαμποκιού μπορεί όχι μόνο να μας εμπνεύσει με μια αίσθηση επαγγελματικής επιτυχίας, αλλά και να μας εμποδίσει από βαθιά αισθήματα ανασφάλειας και αποτυχίας.

Λιπαρά τρόφιμα: Ντροπή. Τα λιπαρά τρόφιμα κρύβουν την εσωτερική μας ντροπή. Κινούμαστε με ένα περίβλημα ντροπής (λίπος), ώστε να είμαστε ασφαλείς από άλλους ανθρώπους.

#Blueminders

Οι Blueminders είναι οι εμπνευστές της σελίδας Bluemind Magazine. Καθοδηγούνται από την εσωτερική τους σύνδεση με το άπειρο και τις δυνατότητες που τους προσφέρει. Πιστεύουν στη μεγαλύτερη συμπαντική δύναμη, που είναι η αγάπη. Καθημερινά μοιράζονται μαζί σας, μηνύματα που λαμβάνουν διαισθητικά. Κάποια από αυτά τα μηνύματα μπορεί να αποτελέσουν μία έμπνευση για εσάς και να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε αυτό που θέλετε. Κάποια μπορεί να είναι τροφή για σκέψη. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στέλνοντας μήνυμα με την ένδειξη “Για τους Blueminders” στη σελίδα μας στο Facebook.

Κοινοποίηση

3 σκέψεις για το “Διατροφή και συναισθήματα”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *