εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητά μας κβαντική θεραπεία

Εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητά μας – Κβαντική Θεραπεία

Κοινοποίηση

Ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο – Το πείραμα των 2 σχισμών

Το πείραμα των δύο σχισμών (γνωστό και ως πείραμα του Γιανγκ) είναι μια επίδειξη πως τα σωματίδια, είτε ύλης (πχ. ηλεκτρόνια) είτε ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (φωτόνια), εκδηλώνουν και σωματιδιακή και κυματική συμπεριφορά..

Το πείραμα αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο φυσικό Thomas Yang στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Το πείραμα από τον Γιανγκ έγινε με φως και έπεισε, την εποχή εκείνη, πως η πρόταση του Ισαάκ Νεύτωνα ότι το φως είναι ρεύμα σωματιδίων, ήταν λανθασμένη. Έκτοτε το πείραμα επαναλήφθηκε με όλο και μεγαλύτερη λεπτομέρεια και παραλλαγές και δείχνει πλέον πως το φως εμφανίζει δύο φύσεις, και σωματιδιακή και κυματική, καθώς και ότι τα σωματίδια της ύλης εμφανίζουν κι αυτά κυματικές ιδιότητες.

Στο πείραμα αυτό, κατά το οποίο τα σωματίδια αναγκάζονται να περάσουν μέσα από μια διάταξη με δύο λεπτές παράλληλες σχισμές που είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη, παίζει σημαντικό ρόλο η παρατήρηση. Στην προσπάθειά του παρατηρητή να δει από ποια σχισμή περνά το κάθε σωματίδιο, αλλοιώνεται η συμπεριφορά που αυτά εμφανίζουν σε σχέση με όταν δεν τα παρατηρεί. Η προσπάθεια παρατήρησης τα κάνει να εκδηλώνουν ιδιότητες ύλης ενώ όταν δεν τα παρατηρεί εμφανίζουν κυματικές ιδιότητες.

Αν στο πείραμα του Γιανγκ το αποτέλεσμα είναι ο παρατηρητής να επηρεάζει το παρατηρούμενο, τότε κάθε φορά που ανταποκρινόμαστε σε μία κατάσταση με μία συναισθηματική αντίδραση μήπως επηρεάζουμε την εξέλιξη της, δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι τα πάντα γύρω μας είναι ενέργεια.

Το Observer Effect δημιουργήθηκε για να περιγράψει τη σχέση μεταξύ υποατομικών σωματιδίων και του παρατηρητή. Μέσα από πολλαπλά πειράματα, η Κβαντική Φυσική έχει δείξει ότι τα υποατομικά σωματίδια φαίνεται να υπάρχουν μόνο ως κύμα πιθανοτήτων έως ότου παρατηρηθούν, οπότε και καταρρέουν σε ένα μόνο μέρος του χρόνου.

Επομένως, το φαινόμενο του παρατηρητή δηλώνει ότι δεν υπάρχει πραγματικότητα έως ότου γίνει αντιληπτή η πραγματικότητα. Αυτή η βαθιά διορατικότητα μας λέει ότι αλλάζουμε κάθε αντικείμενο στον κόσμο απλώς δίνοντας προσοχή σε αυτό. Εάν είστε δυσαρεστημένοι με μια συγκεκριμένη εμπειρία στη ζωή σας, μπορείτε να επιλέξετε να στρέψετε την εστίασή σας σε κάτι άλλο που να ευθυγραμμίζεται με τις δικές σας θετικές προσδοκίες.

Τα πειράματα του Masaru Emoto με το νερό

dr emoto water experiment

Ο Δρ Emoto μελέτησε την επίδραση της ανθρώπινης συνείδησης στο νερό και διαπίστωσε ότι οι συναισθηματικές ενέργειες και οι δονήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τη φυσική του δομή. Ο Δρ Emoto εξέθεσε ποτήρια νερού σε διαφορετικές λέξεις, εικόνες ή μουσική και στη συνέχεια πάγωσε το νερό για να εξετάσει το σχηματισμό κρυστάλλων κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Το συμπέρασμα των πειραμάτων του Δρ Emotos ήταν ότι το νερό που εκτίθεται σε θετική ομιλία και σκέψεις θα έχει ως αποτέλεσμα οπτικά ελκυστικές κρυσταλλικές δομές. Αντίθετα, το νερό που εκτίθεται σε αρνητικές λέξεις και σκέψεις θα έχει ως αποτέλεσμα ασύμμετρα, ενοχλητικά και ελλιπή κρυστάλλινα σχέδια.

Σύγχρονη ψυχολογία

Η μελέτη της Ψυχολογίας περιγράφει ένα σχήμα ως μια διανοητική δομή προκαταλήψεων ιδεών, που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση της απόλυτης αντίληψης και της κοσμοθεωρίας μας. Ως άνθρωπος που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, έχετε ένα σχήμα που σας βοηθά να κατανοήσετε τα κατά τα άλλα τυχαία αντικείμενα και τις συνθήκες που αντιμετωπίζετε. Είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουμε αντικείμενα που ευθυγραμμίζονται με το σχήμα μας (και επομένως την αντίληψη για τον κόσμο) και είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουμε αντικείμενα που δεν συμβαίνουν, ενισχύοντας έτσι τις πεποιθήσεις μας για την πραγματικότητα.

Το Cognitive Behavior Therapy (CBT) είναι μια πολύ κοινή μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται από ψυχολόγους στο εξωτερικό κυρίως. Η βασική προϋπόθεση αυτής της θεραπείας είναι ότι οι σκέψεις μας προκαλούν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας, όχι οι εξωτερικές καταστάσεις όπως άνθρωποι και γεγονότα. Διαστρεβλωμένα πρότυπα σκέψης μπορούν να εξεταστούν για να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εξωτερικό κόσμο και να βελτιώσουμε την εμπειρία μας από αυτόν.

Ο Deepak Chopra στο βιβλίο του «Άμεση Εκπλήρωση» μας προτρέπει να διαχωρίσουμε την παρατήρηση από την Εκτίμηση. Κάθε φορά που ανταποκρινόμαστε σε μία κατάσταση με μία συναισθηματική αντίδραση, μας συμβουλεύει να σταματήσουμε  και να παρατηρήσουμε τη διαφορά μεταξύ της ερμηνείας του γεγονότος και της αντικειμενικής παρατήρησης του. Οι παρατηρήσεις μας ενδυναμώνουν επειδή μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε σε ποιο βαθμό η αντίδραση μας απέναντι στους άλλους βασίζεται στην ερμηνεία, κάτι που με τη σειρά του μας επιτρέπει να μεταβάλλουμε τα πρότυπα των αντιδράσεων μας απέναντι στις πράξεις των άλλων.

Η επίδραση NOCEBO

Το σύγχρονο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βασίζεται στο βιοϊατρικό μοντέλο που χρησιμοποιεί εμπειρική μελέτη για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών φαρμάκων. Συχνά αυτές οι μελέτες συγκρίνουν την επίδραση ενός φαρμάκου έναντι ενός εικονικού φαρμάκου για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητάς του.

Σε αντίθεση με το εικονικό φάρμακο, το φαινόμενο “nocebo” χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της προσδοκίας για ένα κακό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μελέτες διαπίστωσαν ότι δίνοντας ένα χάπι σακχάρου σε ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη, ο συμμετέχων θα αντιμετώπιζε αρνητικά γαστρεντερικά συμπτώματα επειδή πίστευαν ότι είχαν πάρει μια ουσία λακτόζης και περίμεναν να αισθανθούν δυσφορία.

Οι επιπτώσεις του φαινομένου nocebo εξετάζονται από επιστήμονες που μελετούν τη συνείδηση. Εάν μια αρνητική προσδοκία είναι αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, ποιες είναι οι επιπτώσεις σε άλλους τομείς της ζωής; Κάνουμε κρίσεις κάθε μέρα σε μια προσπάθεια να προβλέψουμε την εμπειρία μας. Εάν εφαρμόσουμε μια αρνητική προσδοκία, επηρεάζουμε ακούσια τη δική μας εμπειρία;

Κβαντική θεραπεία  – Νέα συνείδηση

Οι πεποιθήσεις μας δεν είναι κάτι άλλο από σκέψεις που συνεχίζουμε να αναπαράγουμε. Ένα σύστημα πεποιθήσεων είναι ένας βαθιά εγκατεστημένος προγραμματισμός σκέψης και αυτοματοποιημένης αντίδρασης. Ένα αποτέλεσμα υποκειμενικής εκτίμησης με βάση τις παρελθοντικές εμπειρίες.

Ως πνευματικός αναζητητής, αναπόφευκτα θα πρέπει να εξετάσετε τη σχέση σας με τις σκέψεις σας και τα συναισθήματα που δημιουργούνται.

Παρατηρώντας περισσότερο το συναίσθημα και ελέγχοντας παράλληλα τις σκέψεις σας, θα αναγνωρίσετε ότι έχετε τη δύναμη να δημιουργήσετε τη δική σας πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα μετακινηθείτε από μία κατάσταση θυματοποίησης σε μία κατάσταση δύναμης, όπου συνειδητοποιείτε την ικανότητά σας να διαμορφώνετε τον κόσμο γύρω σας.

Bluemind Magazine

Κοινοποίηση

2 σκέψεις για το “Εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητά μας – Κβαντική Θεραπεία”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *