η αναπνοή σου είναι και η δύναμη σου

Η αναπνοή σου είναι και η δύναμη σου

Κοινοποίηση

Εάν έχετε κάνει ποτέ μαθήματα γιόγκα, γνωρίζετε για τη σημαντικότητα των σωστών αναπνοών. Η συνειδητή αναπνοή είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη γιόγκα έναντι οποιωνδήποτε άλλων μορφών κίνησης, άσκησης ή διαλογισμού.

Η ανάσα της φωτιάς στη κουνταλίνι γιόγκα

Η ανάσα της φωτιάς (breath of fire) είναι μια από τις θεμελιώδεις τεχνικές αναπνοής που χρησιμοποιούνται στην εξάσκηση της Kundalini Yoga. Συνοδεύει πολλές στάσεις και έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. Σκοπός είναι να κυριαρχήσετε αυτήν την αναπνοή έτσι ώστε να γίνεται με ακρίβεια και να γίνεται αυτόματα.

i anasa tis fotias kuntalini yoga

Η ανάσα της φωτιάς είναι γρήγορη, ρυθμική και συνεχής. Εισπνοή και εκπνοή είναι ίσες, χωρίς παύση μεταξύ τους. Πραγματοποιείται σχεδόν πάντα μέσω της μύτης με το στόμα κλειστό.

Η ανάσα της φωτιάς γίνεται με την εισπνοή από τη μύτη τροφοδοτεί με αέρα το ηλιακό πλέγμα. Ο αέρας αποβάλλεται μέσω της μύτης, πιέζοντας παράλληλα το σημείο του ομφαλού προς τα μέσα. Στην εισπνοή, οι άνω κοιλιακοί μύες χαλαρώνουν, το διάφραγμα εκτείνεται προς τα κάτω, ισιώνοντας καθώς τα πλευρά επεκτείνονται και η αναπνοή φαίνεται να έρχεται ως μέρος χαλάρωσης παρά μέσω προσπάθειας. Το στήθος παραμένει χαλαρό και ελαφρώς ανυψωμένο καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου αναπνοής.

Η ανάσα της φωτιάς:
 • Απελευθερώνει τοξίνες και εναποθέσεις από τους πνεύμονες, τους βλεννογόνους, τα αιμοφόρα αγγεία και άλλα κύτταρα.
 • Επεκτείνει την ικανότητα των πνευμόνων και αυξάνει τη ζωτική δύναμη.
 • Ενισχύει το νευρικό σύστημα για να αντισταθεί στο στρες.
 • Επιδιορθώνει την ισορροπία μεταξύ του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.
 • Ενισχύει το τσάκρα του ομφαλού.
 • Αυξάνει τη φυσική αντοχή και σας προετοιμάζει να ενεργείτε αποτελεσματικά.
 • Ρυθμίζει το λεπτό ψυχο-ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της αύρας έτσι ώστε το αίμα να ενεργοποιείται.
 • Μειώνει τις εθιστικές παρορμήσεις για ναρκωτικά, το κάπνισμα και τα βλαβερές τροφές.
 • Αυξάνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, διευκολύνοντας μια εστιασμένη, έξυπνη και ουδέτερη κατάσταση του νου.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών ασθενειών.
 • Προωθεί το συγχρονισμό των βιορυθμών των συστημάτων του σώματος.
Αναπνοή και πνευματικότητα

Οι Ινδικές γραφές χρησιμοποιούν τη λέξη prana για να περιγράψουν με αυτήν τη δύναμη της ζωής και η λέξη τους για ασκήσεις αναπνοής, που αυξάνουν τη δύναμη ζωής είναι η pranayama.

Η αναπνοή λοιπόν, είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απλή κίνηση του οξυγόνου μέσα και έξω από τους πνεύμονές μας. Ο αέρας έχει τη δική του αύρα, το δικό του ενεργειακό πεδίο. Μερικές φορές, μπορούμε ακόμη και να δούμε αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια φωτός που γεμίζουν τον αέρα γύρω σας.

Ακριβώς όπως η ψυχική  μας κατάσταση επηρεάζει τον τρόπο που αναπνέουμε, έτσι και ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει την ψυχική σας κατάσταση. Νόμος της αντιστροφής. Για παράδειγμα, όταν είστε ταραγμένοι, η αναπνοή σας τείνει να πάρει ρηχή και γρήγορη. Όταν αισθάνεστε χαρούμενοι και ήρεμοι, η αναπνοή σας γίνεται πιο αργή και βαθύτερη.

Επειδή η αναπνοή μας αντικατοπτρίζει την ψυχική μας κατάσταση, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν σκόπιμο ρυθμό ανατροφοδότησης, όπου καθοδηγούμε την αναπνοή μας για να γίνει ήρεμη και αργή, σιγά-σιγά.

Ηρεμώντας την αναπνοή μας ηρεμούν και οι  σκέψεις στο μυαλό μας. Καθώς η υπερδιέγερση του μυαλού μας αρχίζει να υποχωρεί, η αναπνοή μας γίνεται πιο ήρεμη, κάνοντας το μυαλό, ακόμη πιο ήσυχο.

praktiki dialogismou me anapnoi
Πρακτική αναπνοής – διαλογισμός

Επιλέξτε έναν ήσυχο χώρο που κανείς δεν θα σας ενοχλήσει κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Μείνετε ήρεμοι και ξεκινήστε να εισπνέετε αέρα και να εκπνέετε από τη μύτη. Κάθε αναπνοή σας προσπαθήστε να είναι και μεγαλύτερη κάθε φορά. Προσπαθήστε να αναπνέετε περισσότερο αέρα φουσκώνοντας την κοιλιά σε κάθε εισπνοή.

Αυξήστε αργά το μήκος κάθε εισπνοής, καθώς και την παύση στην κορυφή της εισπνοής ενώ κρατάτε τον αέρα.

Εισπνεύστε κρατήστε τον αέρα μετρώντας ως το 3 αργά και εκπνεύστε κρατώντας το σώμα σας χωρίς αέρα και μετρώντας μέχρι το 3 αργά. Μετά πάρτε την επόμενη αναπνοή σας κρατήστε και εκπνεύστε αργά όλο τον αέρα, κρατήστε πάλι και μετά πάρτε επόμενη αναπνοή.

Τώρα ενώ εισπνέετε, φανταστείτε ότι γεμίζετε τους πνεύμονές σας με χρυσό ακτινοβόλο φως. Ενώ εκπνέετε, φανταστείτε ότι διώχνετε όλα όσα πιστεύετε ότι δεν σας εξυπηρετούν τους φόβους σας, τα αρνητικά σας συναισθήματα, την αναβλητικότητα, την πλήξη και ότι άλλο σας βαραίνει.

Φανταστείτε ότι ολόκληρο το σώμα σας γίνεται λαμπερό και ζωντανό μέσω αυτής της διαδικασίας αναπνοής και εκπνέετε όλες τις ακαθαρσίες.

Τελειοποιήστε την πρακτική αυξάνοντας τη μέτρηση από το 3 στο 5 ή και στο 11 όταν νιώθετε ότι αντέχετε περισσότερο. Χρειάζεται όμως όλο αυτό να γίνει σιγά- σιγά και φυσικά. Αν κατά τη διάρκεια της πρακτικής αισθανθείτε την ανάγκη να κάνετε μερικές απλές αναπνοές πριν συνεχίσετε, μην ανησυχήσετε για το αποτέλεσμα της πρακτικής. Είναι φυσικό να συμβεί ειδικά στην αρχή, γι’ αυτό εμπιστευτείτε την εσωτερική σας καθοδήγηση.

Προσέξτε μόνο να μην πιέσετε την αναπνοή. Αναπνεύστε απαλά για να γίνουν οι αναπνοές σας μεγαλύτερες και βαθύτερες.

Τα σημαντικό αυτής της πρακτικής είναι η εστίασή σας στην αναπνοή και στην ήρεμη, συνειδητή επέκταση της ικανότητάς σας να λαμβάνετε και να απελευθερώνετε αέρα και δύναμη ζωής μέσω της αναπνοής σας.

Αναπνεύστε και αισθανθείτε ότι αναπνέετε φως και γεμίζετε το σώμα σας με φως. Αναπνεύστε και εκπέμψτε αυτό το φως σε όλο τον κόσμο.

Καλή επιτυχία!

Bluemindmagazine.com

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *