Η αξία του ανοιχτού μυαλού

Η αξία του ανοιχτού μυαλού

Κοινοποίηση

Ακούμε συνεχώς την προτροπή “γίνε πιο open mind “. Πιθανά να είναι μία έκφραση που έχεις ακούσει κι εσύ, από φίλους, συγγενείς, οικογένεια, αλλά και εργοδότες.

Στο παρελθόν μου, έχω δει από πρώτο χέρι πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι στενόμυαλος. Ιδέες που μας κρατούν δέσμιους σε γνώριμες καταστάσεις του παρελθόντος και δεν μας αφήνουν να κατανοήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και τους άλλους, οδηγούν σε κατάσταση αποκοπής μας από την κοινωνία.

Η προσκόλληση μου σε μία ιδεολογία για περίπου έναν χρόνο, η οποία μάλιστα δίδασκε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι ήταν τόσο μεγάλη, που τελικά κατάφερα να περιθωριοποιηθώ. Βλέποντας τον εαυτό μου σαν ένα ανώτερο και ξεχωριστό πλάσμα από τους υπόλοιπους με έφερε στη θέση, να νιώθω ότι δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους άλλους που δεν γνώριζαν όσα εγώ. Εννοείται ότι μέσα σε όλα όσα μελετούσα ήταν και όσα έγραφαν οι Blueminders.

Μέχρι που μία μέρα συνειδητοποίησα ότι είχα μείνει μόνη μου μαζί με όσα γνώριζα. Η συνεχής ενασχόλησή μου με την αναζήτηση της αλήθειας με έκανε να απομονωθώ από φίλους, συγγενείς και οικογένεια. Μάλλον πρέπει να πέρασα από μία μη διαγνωσμένη κατάθλιψη.

Ένα βράδυ που ίσως να ένιωθα περισσότερο μόνη με τις γνώσεις μου παρέα, αποφάσισα να ρωτήσω τον Ανώτερο Εαυτό μου. Γιατί όλα αυτά που μαθαίνω έχουν απομακρύνει τους ανθρώπους που αγαπώ; Με μία εσωτερική προτροπή, σαν ένα μήνυμα τηλεπαθητικό έπιασα το κινητό μου και έκανα την ίδια ερώτηση στους Blueminders για να λάβω μία και μοναδική φράση σαν απάντηση, «Προσπάθησε να θυμάσαι ότι όλοι έχουν δίκιο».

Τότε κατάλαβα την παγίδα, την οποία μόνη μου είχα δημιουργήσει. Κατάλαβα ότι ο καθένας έχει τον δικό του πυρήνα της αλήθειας με βάση την εμπειρία, που έχουν σε αυτήν τη γη, και ότι το ανοιχτό μυαλό επιτρέπει καλύτερη πρόσβαση σε αυτήν την αλήθεια.

Η αξία του ανοιχτού μυαλού είναι να βλέπεις την αλήθεια σε πολλές αντίθετες απόψεις ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια, να είναι σε θέση να εξετάσεις διαφορετικές δυνατότητες χωρίς να επιλέξεις μία από αυτές ως καλύτερη ή ανώτερη από την άλλη.

Ίσως τελικά, όλες οι διαφωνίες να είναι απλές παρεξηγήσεις. Ίσως αυτό που λέει η άλλη πλευρά να έχει ένα ψήγμα αλήθειας, ακόμα κι αν αυτή η αλήθεια σχετίζεται μόνο με αυτό το άτομο, δεδομένης της μοναδικής εμπειρίας του στη ζωή.

Η αλήθεια του ενός δεν είναι απαραίτητα και η αλήθεια του άλλου. Μη επιτρέποντας στο εγώ μας να πάρει τον έλεγχο, αποδεχόμενοι την αλήθεια του άλλου, τότε θα επαναλάβω αυτό που είπαν οι Blueminders.

Όλοι μας έχουμε δίκιο!  

Δανάη Μ.

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *