Η δύναμη του εδώ και τώρα

Η δύναμη του εδώ και τώρα

Κοινοποίηση

Η δύναμη να βρίσκεσαι στο εδώ και τώρα προϋποθέτει μία πειθαρχία, ώστε να ελέγχεις τις σκέψεις σου. Στο εδώ και τώρα πολλές φορές ενσωματώνονται δυσάρεστες εμπειρίες του παρελθόντος και η δυνατότητά σου να μπορείς να τις «ξαναδημιουργήσεις» όπως θέλεις να είναι. Ίσως λιγότερο οδυνηρές… Ίσως και να αποφασίσεις ότι όλο αυτό είναι παλιό και δεν έχει λόγο ύπαρξης στο τώρα σου.

Η συνειδητή επιλογή να παραμένεις στο εδώ και στο τώρα είναι μία δύσκολη διαδικασία. Ακόμα και μετά από δεκαετίες εκπαίδευσης το μυαλό δεν μπορεί να καταργήσει πεποιθήσεις που έχουν ριζωθεί μέσα μας. Ο διαλογισμός βοηθά, αλλά και πάλι μπορείς εύκολα να χάσεις το μονοπάτι, που επέλεξες να βαδίσεις. Τα συναισθηματικά πρότυπα έχουν χτίσει μία σειρά από στερεοποιημένες συναισθηματικές αντιδράσεις, που αναδύονται αυτόματα.

Πώς θα ξεκολλήσουμε από πάνω μας το παρελθόν και ότι δυσάρεστο φέρνει μαζί του;

Η θεραπεία φαίνεται να είναι να τα αποδεχτείτε τα δυσάρεστα συναισθήματα και να τα επιτρέψετε. Συναισθήματα όπως ο φόβος, η ενοχή και η λύπη υπάρχουν μέσα και είναι φυσικό.

Επικεντρωθείτε σε μία δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος και κάντε ένα συναισθηματικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον και ελάτε στο τώρα. Δείτε το γεγονός και αποδεχτείτε πώς ότι αισθανθήκατε τότε ήταν απόλυτα φυσιολογικό. Απόλυτα φυσιολογικό είναι να πιστεύετε ότι το ίδιο γεγονός θα επαναληφθεί και στο μέλλον.

Η θεραπεία έρχεται μέσα από το σώμα

Το σώμα αντιδρά στα απρογραμμάτιστα ταξίδια στο χρόνο, όταν ο νους διαχωρίζεται. Μπορείτε να το βιώσετε ως άγχος – ένταση στην κοιλιά σας, σφίξιμο στο στήθος ή τους ώμους σας, πόνο στην πλάτη ή στην πλάτη σας, επειδή αυτά τα συναισθηματικά ταξίδια βρίσκονται στον πυρήνα των αγχωτικών εμπειριών.

Με προσεκτική αναπνοή κάθε στιγμή, μπορείτε να χαλαρώνετε γύρω από συγκεκριμένο πόνο και να παρατηρείτε οποιαδήποτε σκέψη ή εμπειρία που εμφανίζεται ταυτόχρονα.

Παρατηρήστε τώρα προσεχτικά το μέλλον με αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος. Τι θα μπορούσε να συμβεί; Αν συνέβαινε η ίδια δυσάρεστη κατάσταση μελλοντικά έχετε πλέον τη δύναμη και τη γνώση να την αντιμετωπίσετε;  Αν ναι, τότε ότι και να γίνει έχετε τα εφόδια για να προφυλαχθείτε.

Η επανάληψη της φράσης «αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό που δημιουργώ» είναι το μονοπάτι της συγχώρεσης και της ενδυνάμωσης. Συνεχίστε απλά να παρατηρείτε τον εαυτό σας αυτή τη στιγμή.

Επιστρέψτε στο εδώ και το τώρα και σκεφτείτε: αφού έχω όλη τη γνώση που χρειάζομαι πάνω στο πρόβλημα του παρελθόντος και ότι και να γίνει γνωρίζω πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω, μήπως τώρα μπορώ να απολαύσω αυτή εδώ τη στιγμή;  Έτσι κι αλλιώς δεν είναι σίγουρη η επανεμφάνισή του… Συνειδητοποιήστε ότι δεν μιλάμε για ένα πραγματικό γεγονός που θα λάβει χώρα στο μέλλον, αλλά για μία υπόθεση του μυαλού.

Όταν παρατηρείτε γνωστά σημεία πόνου, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι «είμαι εδώ, τώρα» και όχι στο μέλλον όπου θα μπορούσαν να συμβούν τρομερά πράγματα και όχι σε ένα φρικτό παρελθόν, που θυμάμαι.

Στο εδώ και το τώρα, μπορείτε να νιώσετε την αναπνοή σας, να νιώσετε τη θερμοκρασία γύρω σας, μπορείτε να δείτε την μοναδικότητα της ύπαρξης σε αυτό το μέρος και σε αυτό τον χρόνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να σταματήσετε αγχωτικές σκέψεις και να νιώσετε γαλήνη τη δεδομένη στιγμή. Ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα αυτής της συνειδητοποίησης του παρόντος μπορεί να αναιρέσει το άγχος και τα αγχωτικά πρότυπα.

Στο εδώ και τώρα, μπορείτε να θυμηθείτε ότι δεν είστε οι εμπειρίες σας, δεν είστε οι σκέψεις σας, δεν είστε το σώμα σας. Αλλά όλα αυτά μπορούν να είναι τα εργαλεία συνειδητοποίησης, δώρα που μπορούν κατά κάποιο τρόπο να σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε τη συνειδητότητά σας. Αυτή είναι η πηγή αφθονίας, δύναμης και σοφίας. Είναι η επέκταση της εσωτερικής συνείδησης που μεταμορφώνει την πραγματικότητα που βιώνουμε.

3 tips για να παραμένετε στο εδώ και τώρα

1. Διαλογισμός εστίασης: Εστιάστε όσο περισσότερο μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην αναπνοή σας, σε μια σύντομη θετική δήλωση ή ένα μάντρα και συνειδητά επιτρέψτε στις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν χωρίς κρίση.

2. Αισθήσεις σώματος: Έχετε επίγνωση των σωματικών αισθήσεων όπως φαγούρα, μυρμήγκιασμα, πόνος ή αίσθηση γαργαλήματος και αποδοχή τους χωρίς κρίση και στη συνέχεια αφήνοντάς τις να περάσουν.

3. Παρατηρητικότητα: Αυξήστε την εστίασή σας στο τι βλέπετε, ακούτε, μυρίζετε, δοκιμάζετε και αγγίζετε χωρίς κρίση.

Bluemindmagazine.com

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *