kunda quantum

Κουνταλίνι Γιόγκα: Η γνώση που γίνεται σοφία

Κοινοποίηση

Τί είναι η Kundalini yoga;

Ο Yogi Bhajan έφερε την Κουνταλίνι Γιόγκα από την Ινδία στη Δύση το 1968.

Η Κουνταλίνι Γιόγκα, μέσα από μια δεκαετία εξάσκησης σε αυτήν, και με αυτήν, στα μάτια μου εμπεριέχει ουσία, με την απόκτηση της βαθιάς εμπειρίας για την ένωση της ανθρώπινης συνείδησης με την άπειρη συνείδηση. Κατανοούμε, γνωρίζουμε και συνειδητοποιούμε την ενότητα του νου, σώματος και πνεύματος.

Μερικές φορές οι λέξεις δεν μπορούν να ορίσουν την εμπειρία, αυτό που συμβαίνει πρακτικά στον καθέναν που εξασκεί την Κουνταλίνι Γιόγκα, όπως και τη διεύρυνση που νιώθει ο καθένας. 

Με την Κουνταλίνι Γιόγκα αλλάζεις, δεν είσαι ο ίδιος, καθώς βελτιώνεσαι εσωτερικά και εξωτερικά. Ξεδιπλώνεται το απεριόριστο δυναμικό που υπάρχει μέσα στον καθέναν από εμάς. Αυξάνεται η παρατηρητικότητά μας και αποκτούμε επίγνωση του εαυτού μας και κατ’ επέκταση του κόσμου.

Απολαμβάνουμε τον αυτοέλεγχο με τις νέες προοπτικές μας, με τις νέες συνήθειές μας, με τις νέες ικανότητές μας, καθώς εμείς οδηγούμε πλέον την ενέργειά μας στους κατάλληλους και χρήσιμους δρόμους που μας εξελίσσουν.

Δεν υπάρχει πλέον ίχνος ανασφάλειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς ξεπερνιούνται τα εμπόδια και οι περιορισμοί.

Συνειδητοποιούμε και αφομοιώνουμε την ισορροπία της φύσης, την αέναη αλλαγή ως φυσική ροή, τις αντιθέσεις και την ενέργεια που διέπει τα πάντα γύρω μας.

Εμπεριέχει τεχνικές που μας βοηθούν να παραμένουμε υγιείς μέσα από ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα, από την καλή κυκλοφορία του αίματος κ.λ.π.

Οι δυνατότητές μας ανταποκρίνονται στις πραγματικότητές μας μέσα από τα όρια της συνείδησής μας. Για να διευρύνουμε αυτά τα όρια είναι απαραίτητη η τεχνογνωσία.

Η τεχνογνωσία της Κουνταλίνι Γιόγκα επεκτείνει τόσο τις νοητικές ικανότητες όσο και τις σωματικές και τότε συναντιούνται με τις άπειρες πνευματικές ικανότητες.

Σώμα  

“Το σώμα σου είναι πολύτιμο. Είναι το όχημά σου προς την αφύπνιση. Περιποιήσου το με προσοχή. ”  – Βούδας

Το φυσικό σώμα – εμπεριέχεται και ο νους στο σώμα – είναι το όχημα με το οποίο  ταξιδεύουμε στη ζωή. Είναι ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο σύστημα.

Διαθέτει έναν μοναδικό εγκέφαλο και κέντρα της σπονδυλικής στήλης. Το σώμα ενορχηστρώνει έναν άπειρο αριθμό λειτουργιών όλη την ημέρα, κάτω από το επίπεδο της συνειδητότητάς μας. Λαμβάνει, επεξεργάζεται και ολοκληρώνει συνεχείς εργασίες, όπως αυτές της αναπνοής, της πέψης, τη δημιουργία νέων κυττάρων, τη ρύθμιση θερμοκρασίας, την αποβολή τοξινών κ.ά.

Όλα τα συστήματα του σώματος συνδυάζονται και συνυπάρχουν. Κάθε λειτουργικό σύστημα, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή του, χρειάζεται τακτικά καθαρισμό, τακτική φροντίδα και τακτική ρύθμιση μέσω σωματικών ασκήσεων. Αν δεν υπάρχει η φροντίδα, επέρχεται η φθορά. Η οποιαδήποτε υπερβολή καταστρέφει την ισορροπία του συνόλου του συστήματός μας.

Με σωφροσύνη αξιολογούμε τις δυνατότητές μας, τις ικανότητές μας, καθώς και τις αντοχές μας, ώστε να έχουμε μακροζωία.

Η ισορροπία του εαυτού μας έρχεται μέσω του σώματος. Αν το σώμα μας είναι δυνατό και ευέλικτο, τότε δεν έχουμε συναισθηματικές μεταπτώσεις. Τα συναισθήματα τα νιώθουμε με το σώμα, τα συναισθήματα ανήκουν στο σώμα. Με την Κουνταλίνι Γιόγκα μαθαίνουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το σώμα και τον νου μας.

Ξέρουμε πως αν δεν φροντίζουμε και συντηρούμε το όχημά μας, π.χ. το αυτοκίνητό μας, θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε σε 2-3 χρόνια. Έτσι φροντίζουμε και συντηρούμε το σώμα μας διότι πορευόμαστε μαζί του για μια ολόκληρη ζωή.

Νους

“ Έχεις δυο επιλογές: να ελέγχεις τον νου σου ή να σε ελέγχει ο νους σου”       – Βούδας

Ο Νους μας αξιολογεί και αντιλαμβάνεται τις εμπειρίες που λαμβάνει καθημερινά και το πώς τις ερμηνεύει εξαρτάται από τη διανοητική προοπτική που έχει ο καθένας μας.

Επίσης ο νους δημιουργεί τον κόσμο γύρω μας ,καθώς καθοδηγεί τις σκέψεις, τις πράξεις και τα συναισθήματά μας.

Ο εγκέφαλος περιλαμβάνει περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα που σχηματίζουν από 1 τρισεκατομμύριο έως και 1 τετράκις εκατομμύριο συνάψεις. Οι συνάψεις αυτές βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση αναδιαμόρφωσης, καθώς ανταποκρίνονται στον κόσμο που μας περιβάλλει.

Με τον νου μας δημιουργούμε δονητικά αποτελέσματα τα οποία ανταποκρίνονται με την άπειρη δημιουργικότητα, την ανώτερη συνειδητότητα.

Όπως και το σώμα, έτσι και ο νους χρειάζεται φροντίδα, εστίαση, εκπαίδευση, διότι αν δεν υπάρχει η ανάπαυλα, η ηρεμία, η φροντίδα του νου, τότε επέρχεται η ανία, η θλίψη, η παραίτηση.

Πνεύμα

“Ο σκοπός της ζωής σου είναι να βρεις τον σκοπό σου” – Βούδας

Έχουμε άραγε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας;

Μήπως είμαστε τόσο απασχολημένοι και δεν έχουμε προλάβει να γνωρίσουμε εμάς τους ίδιους;

Το πνεύμα έχει πολλές έννοιες και ερμηνείες, μια γενική όμως έννοια και ερμηνεία είναι αυτή της ροής της άπειρης ενέργειας.

Πιστεύω πως όταν συνειδητοποιούμε την ύπαρξή του, μέσα μας – γύρω μας, τότε ζούμε την καθημερινότητα που μας ταιριάζει. Συντονιζόμαστε με το πνεύμα και τότε όλα ρέουν συγχρονισμένα, αρμονικά, υπάρχει βαθιά ικανοποίηση, ευγνωμοσύνη και τότε πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Συχνά, όμως παρερμηνεύουμε και απορρίπτουμε ότι όλοι είμαστε πνεύμα με απεριόριστο δυναμικό. Μένουμε συγκρατημένοι στο ανθρώπινο γραμμικό κέλυφός μας. Λειτουργούμε με πλαίσια που μας περιορίζουν, με τις προκαταλήψεις και με όσα είναι γνώριμα για εμάς, κρίνοντας οτιδήποτε είναι έξω από τα στεγανά μας.

Μπορούμε, όμως, να επιλέξουμε τη φροντίδα της πνευματικής μας φύσης, ώστε να επιτύχουμε την ατομική συνείδηση και μετέπειτα την παγκόσμια συνείδηση.

Kriyas – Τεχνογνωσία

Οι Kriyas είναι ακολουθίες στάσεων (γνωστές ως asanes από τη hatha yoga), ένα σύνολο συγκεκριμένων ασκήσεων που παράγουν ενέργεια, λειτουργούν προς ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και μας επιτρέπουν να ζούμε με μεγαλύτερη επίγνωση, σωματικά, νοητικά και πνευματικά.

Οι Kriyas συνδυάζονται με:

  • Αναπνοές

Η αναπνοή περιέχει τη δύναμη της ζωής. Ο ρυθμός αναπνοής και η κατάσταση του νου είναι στενά συνδεδεμένα. Όσο πιο αργός είναι ο ρυθμός αναπνοής μας, τόσο περισσότερο ελέγχουμε τον νου.

  • Mudras: Τεχνική στάσεων των χεριών, που δίνει σαφή μηνύματα στο ενεργειακό σύστημα του νου και του σώματος, καθώς κάθε περιοχή του χεριού αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος και σε διαφορετικά συναισθήματα και συμπεριφορές.
  • Εστίαση των ματιών : Η εστίαση των ματιών επιδρά φυσικά στα οπτικά νεύρα. Τα κλειστά μάτια ενθαρρύνουν την εστίαση στον εσώτερο εαυτό μας.
  • Mantras: Επαναλαμβανόμενοι ήχοι με μεγάλη ισχύ και δυναμική.
  • Bhandas: Κλειδώματα του σώματος με στόχο την ανακατεύθυνση της ροής ενέργειας μέσα στο σώμα.

Στην Κουνταλίνι Γιόγκα δεν δίνεται έμφαση στην τελειοποίηση της στάσης – άσκησης, αλλά στην εμπειρία και στα αποτελέσματα αυτής.

Οι  Kriyas επιδρούν στο σώμα, στον νου και στο πνεύμα. Επίσης βοηθούν στη σωματική και ψυχική προετοιμασία του διαλογισμού.

Επίσης, κάθε στάση σε μια kriya είναι μια άσκηση, ένας διαλογισμός, μια σύνδεση με τη ροή της ενέργειας, καθώς και ένα διαγνωστικό εργαλείο του εαυτού μας.

  • Ως στάση – άσκηση: Απομονώνει «γυμνάζοντας» συγκεκριμένους μύες, ενισχύει τη λειτουργία των αδένων και των οργάνων, ανακατευθύνει, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Ως διαλογισμός: Δημιουργεί μια ειδική σύνδεση μεταξύ του νου και του σώματος, απελευθερώνει συναισθηματικές εμπλοκές μέσα από τη στάση του σώματος.
  • Ως σύνδεση με τη ροή ενέργειας: Ανοίγει διαδρομές της ενέργειας μεταξύ των μεσημβρινών του σώματος.
  • Ως αυτοδιαγνωστικό εργαλείο: Τα σήματα που λαμβάνουμε από το σώμα μέσω της ευχαρίστησης ή της δυσφορίας, υποδεικνύουν τις συνθήκες των μυών, των αδένων αλλά και των συναισθημάτων. Έτσι μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας.

Σε ένα μάθημα – πρακτική της Κουνταλίνι Γιόγκα οι στάσεις – ασκήσεις, περιγράφονται προφορικά και σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν επίδειξη.

Είναι δυνατόν κάποιος να νιώθει δυσφορία;

Σε μια άσκηση – στάση για την εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος, πιθανώς να τρέμουν τα χέρια ή και τα πόδια του ασκούμενου, υποδεικνύοντας ένα ασθενές νευρικό σύστημα που, ωστόσο, στιγμιαία εξισορροπείται μέσα από την άσκηση – στάση.

Επίσης η, μικρής διάρκειας, πικρή γεύση στο στόμα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων αναπνοών υποδεικνύει τον αυτόματο καθαρισμό των συσσωρευμένων τοξινών του οργανισμού.

Έτσι, το σώμα μέσω της παρατήρησης λειτουργεί ως αυτοδιαγνωστικό εργαλείο.

Διαλογισμοί

Ηρεμώντας τον νου. Οι διαλογισμοί της Κουνταλίνι Γιόγκα είναι πολύπλευροι και πολυδιάστατοι. Ξεκινώντας από τους πιο απλούς, αναπνοής και mantra, μέχρι και τους πιο περίτεχνους, αυτό που λαμβάνει ο καθένας είναι η εξισορρόπηση διαφορετικών πτυχών του νου και του σώματος. Όταν ασκούμαστε σε κάποιο διαλογισμό για 40-120 ημέρες, τότε το αποτέλεσμα είναι πραγματικά υπέροχο.

Η γνώση που γίνεται σοφία μέσα από την εμπειρία

Η γνώση γίνεται σοφία, όταν έχουμε εμπειρίες, όταν βιώνουμε αυτό που μαθαίνουμε. Όταν ανακαλύψουμε την αλήθεια και περπατήσουμε στο μονοπάτι της, τότε νιώθουμε αληθινοί, αυθεντικοί, πλήρεις, χαρούμενοι, γιατί αυτή είναι η πραγματική μας φύση.

Με την προσπάθεια και την αφοσίωση του καθενός, αποκτάται και η σοφία. Η σοφία δεν μπορεί να διδαχτεί.

Ουσία και βάθος

Υπάρχει ουσία και μεγάλο βάθος σε κάθε πρακτική της Κουνταλίνι Γιόγκα. Είναι ένας δρόμος για όλους όσους θέλουν με τις δεξιότητές τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινότητάς μας.

Καθοδηγούμενη από τις ομοιότητες που παρουσιάζουν η Κουνταλίνι γιόγκα και η Κβαντική, κατέληξα στον συνδυασμό τους με την Kunda Quantum. Ο συνδυασμός τους μας αφήνει μια γλυκιά γεύση σύνδεσης με το Όλον αλλά και με τον εαυτό μας, όπως και περισσότερη χαρά. Βοηθούν να μένουμε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή, καθώς νιώθουμε περισσότερο υγιείς και ισορροπημένοι. Εξισορροπείται το εγώ μας, έχοντας πρόσβαση στην αλήθεια του ποιοι πραγματικά είμαστε.

Σας ενθαρρύνω να δοκιμάσετε την Kunda Quantum, ώστε να γνωρίσετε την εξαίρετη αλληλεπίδραση του σώματος, του νου και του πνεύματος. Τότε είναι που αρχίζουμε να κάνουμε σπουδαία βήματα στο να ζούμε ακτινοβολώντας καθημερινά τον φωτεινό και δημιουργικό εαυτό μας.

Δάσκαλος – εκπαιδευτής

Ένας δάσκαλος δεν κρίνεται από τη δημοτικότητά του, τον πλούτο του, τα χρήματά του, τις γνώσεις του. Ένας δάσκαλος κρίνεται από την ουσία του χαρακτήρα του. Μπορεί να έχετε πιστοποιηθεί ως δάσκαλος, αλλά ίσως να μην έχετε το διαμέτρημα ενός Δασκάλου”. – Υogi Bhajan

Ο δάσκαλος είναι ένας φάρος ελπίδας, είναι ένας συνειδητός “θεραπευτής” ισορροπιστής. Είναι αφοσιωμένος, αυθεντικός, ένας δίαυλος γνώσης και εμπειρίας. Συμπορεύεται με τους γύρω του με ακεραιότητα, με συνέπεια και υπομονή, έχοντας ανοιχτή την αγκαλιά του για όλους. Ζώντας τη ζωή που διδάσκει.

Ο δάσκαλος με γενναιοδωρία και ηθική, είναι αυτός που έχει επενδύσει στο πνεύμα του με καλοσύνη, με ευγένεια, με ταπεινότητα και με συμπόνια. Είναι αυτός που εμπιστεύεται με σεβασμό τη δύναμή του, είναι αξιόπιστος, έντιμος, δοτικός, καθαρός, έτσι μπορεί να προσφέρει και να μεταδώσει στους γύρω του.

Έχει εξισορροπήσει το εγώ του, έχει απομακρυνθεί από την ανάγκη εξουσίας ή κριτικής. Είναι αυτός που μέσα από τις εμπειρίες του έχει συνειδητοποιήσει τα δικά του όρια και μπορεί να υποστηρίξει με αρετή και με ανιδιοτέλεια τους μαθητές του.

Απολαμβάνει και χαίρεται το κάθε μάθημα.

Είναι αυτός ο άνθρωπος, που έχει ένα ακτινοβόλο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Έτσι σε κάθε μάθημα συνειδητοποιούν και οι μαθητές του το ακτινοβόλο φως τους, επειδή αυτό εκπέμπεται από τον δάσκαλο και διαχέεται μετέπειτα από τους μαθητές του. Οι μαθητές ελκύονται από τον εκάστοτε δάσκαλο όχι σύμφωνα με το πόσο δημοφιλής είναι, αλλά με την ακτίνα της ψυχής του.

Οι ιδιότητες που κάνουν έναν δάσκαλο να ξεχωρίζει δεν είναι σωματικές αλλά πνευματικές.

Διδάσκει μέσα από τη μεγάλη έκταση της καρδιάς του, με όλο του το είναι. Η διδασκαλία, άλλωστε, δεν είναι αφήγηση σελίδων ενός βιβλίου.

Ο δάσκαλος έχει ισορροπήσει το φύλο του – είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα – , καθώς έχει συνειδητοποιήσει την ισορροπία θηλυκού και αρσενικού, εντός του.

Ο δάσκαλος προετοιμάζεται πριν έρθουν οι μαθητές του, μένει σε σιωπή και συντονίζεται με τα άτομα της ομάδας του.

Δεν λειτουργεί η διδασκαλία, όταν αυτοί που διδάσκουν ζουν μια ζωή αντίθετη με αυτά που διδάσκουν. Όταν διδάσκουν και παρουσιάζουν τον εαυτό τους σπουδαίο και ανώτερο από τους άλλους, ενδεχομένως ως δάσκαλοι σωματικών ασκήσεων, επιβάλλονται και ασκούν έλεγχο στους μαθητές τους. Αναζητούν την εκτίμηση, τον θαυμασμό, τον ενθουσιασμό, εργάζονται μόνο για τα χρήματα που τους προσφέρει ένα μάθημα, και όταν τελειώνει το μάθημα δεν έχουν καμία επαφή με τους μαθητές τους. Δεν ακουμπούν τον πυρήνα των μαθητών τους, γιατί δεν έχουν ακουμπήσει τον δικό τους πυρήνα.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως όλοι οι δάσκαλοι που πέρασαν από αυτόν τον πλανήτη συμπορεύονταν με τους μαθητές τους. Οι μαθητές έβλεπαν πώς λειτουργεί, πώς βιώνει τα δικά του θέματα ο δάσκαλος και έπειτα με τη δική τους κρίση και βούληση έπρατταν αναλόγως.

Ένας δάσκαλος ενεργεί με αγάπη, ώστε να ανυψώσει τον μαθητή του. Να του δώσει όλα τα εφόδια για την ευλογημένη ζωή του.

Είχα την τιμή να έχω στο Δημοτικό μια τέτοια δασκάλα, η οποία έλαμπε το φως της με αστείρευτη αγάπη – ανεξαιρέτως για όλα τα παιδιά της τάξης, χωρίς να διακρίνει  προικισμένους και μη, μορφωμένους και μη, προνομιούχους και μη, αδύναμους και μη – σαν τον ήλιο που λάμπει το φως του για όλους μας καθημερινά.

Κυριακή Σεβαστή

Δημιουργός της μεθόδου Kunda Quantum

__________________________________________________________

Η Κυριακή Σεβαστή υποστηρίζει ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν τη ζωή που αγαπούν, μέσω της κβαντικής θεραπείας – συμβουλευτικής, της μεθόδου Kunda Quantum και του διαλογισμού. Έχοντας ως αφετηρία το χώρο του αθλητισμού, την τελευταία δεκαετία εξασκεί την Kundalini Yoga και τον διαλογισμό, καθώς και την κβαντική θεραπεία, στην οποία είναι εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη ως θεραπεύτρια και συντονίστρια ομάδων.

Η Κυριακή συνδύασε την ουσία της Κβαντικής Θεραπείας και της Kundalini Yoga και δημιούργησε με αγάπη την Kunda Quantum. Μία νέα μέθοδο, εύκολη και ευχάριστη, μια συνολική “προπόνηση”  που συντονίζει το σώμα, τον νου και το πνεύμα, να λειτουργεί σε κορυφαία απόδοση. Αυτή η σχεδιασμένη μέθοδος έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το πλήρες κβαντικό δυναμικό σας και να αποκαλύψει την πραγματική ουσία της ύπαρξής σας.

Για να επικοινωνήσετε με την Κυριακή Σεβαστή επισκεφτείτε τη σελίδα της στο Facebook πατώντας εδώ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.