ιαματικά λουτρά Καϊτσας

Λουτρά Καϊτσας στην κεντρική Ελλάδα

Κοινοποίηση

Στην κεντρική Ελλάδα και σε απόσταση 15 λεπτών από το χωριό Ομβριακή με κατεύθυνση προς τα δυτικά βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά Καϊτσας ή αλλιώς Μακρυράχης μέσα σε ένα θαυμάσιο ορεινό φυσικό περιβάλλον που είναι ήσυχο και υποβλητικό.

Η διαδρομή είναι εύκολη με ελάχιστα αυτοκίνητα και μπορείτε να απολαύσετε το φυσικό τοπίο περιμετρικά της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας.

Γνωστές από την τουρκοκρατία οι ιαματικές πηγές Καϊτσας βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον από πελώρια πλατάνια.

Το ιαματικό νερό αναβλύζει από ασβεστολιθικά πετρώματα και φτάνει στους 22 ºC. Στις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών υπάρχουν 24 λουτήρες που λειτουργούν το καλοκαίρι.

Το νερό είναι πλούσιο σε ιόντα χλωρίου και νατρίου (δηλαδή τα στοιχεία αλατιού). Τα στοιχεία αυτά τα συναντάμε στα παράκτια υδροφόρα στρώματα λόγω της υφαλμύρωσης από τη θάλασσα. Εδώ προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό περνάει μέσα από τα μολασσικά ιζήματα που, όπως είδαμε, έχουν υπολείμματα αλατιού από την δημιουργία τους.

Η ελαφριά μυρωδιά «κλούβιου αυγού», που έχει το νερό της πηγής οφείλεται στο πολύ λίγο υδρόθειο (H2S) που περιέχει και το πήρε από τα οφιολιθικά πετρώματα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα ανθρακικά (HCO3) σημαίνει ότι το νερό περνάει από ασβεστόλιθους κατά την υπόγεια διαδρομή του.

 Τα ιαματικά λουτρά της Καϊτσας ενδείκνυται για αρθροπάθειες, νευροπάθειες, νευρολογικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, οσφυοισχιαλγίες, σπονδυλοαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, μυαλγίες, πονοκέφαλοι, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικές παθήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα omvriaki.gr

Σε ένα ήσυχο φυσικό τοπίο ανάμεσα σε δέντρα κυρίως πλατάνια μπορείτε να απολαύσετε τη λουτροθεραπεία σας, αλλά και να εξερευνήσετε την κοντινή τεχνητή λίμνη Σμοκόβου, να επισκεφτείτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στην Ομβριακή, να απολαύσετε ντόπιες συνταγές με πίτες και εδέσματα που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *