Νέοι και όψεις εικόνας στο Μεσολόγγι

“Νέοι και όψεις εικόνας” βιωματικά σεμινάρια στο Μεσολόγγι

Κοινοποίηση

Στο πλαίσιο του προγράμματος  POWER που υλοποιεί η Πολωνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Σχολικές Μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας   και φιλοξενεί ο  τομέας πολιτισμού ΠΔΕ ,οργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια συναισθημάτων μέσω των τεχνών (ζωγραφική, φωτογραφία, μουσική) όπου οι  μαθητές, οι φοιτητές και οι  νέοι των δυο χωρών αλληλεπίδρασαν αποτυπώνοντας συναισθήματα που αφορούν τις έννοιες, Φιλία, Ελευθερία, Δημιουργία.

Επιπλέον, δομήθηκε μια ενδιαφέρουσα βιωματική δραστηριότητα με θέμα: ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ – ΣΩΜΑ – ΣΚΕΨΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όπου οι συμμετέχοντες μέσα από την οικουμενική γλώσσα της  φωτογραφίας προσέγγισαν την έννοια του φιλελληνισμού, της δύναμης του προσώπου και την επίδραση του τοπίου ως παράγοντα δόμησης της προσωπικότητας. Τονίσθηκε η δύναμη της εικόνας καθώς κάθε φωτογραφία αποτελεί μια ιστορία, μια στιγμή, ένα συναίσθημα. Είδωλα, αντανακλάσεις, πραγματικό και φανταστικό, δεμένα άρρηκτα μεταξύ τους  δημιούργησαν για τους συμμετέχοντες ανάμεικτα συναισθήματα  χαράς, απελευθέρωσης, αισιοδοξίας αλλά και αίσθηση αβεβαιότητας, περιέργειας, φόβου τα οποία αποτυπώθηκαν  στα δημιουργήματά  τους και  μέσω του φωτός συνδέθηκαν με προσωπικά τους βιώματα.

Επίσης, τονίσθηκε η δύναμη της φωτοσκίασης καθώς  η γλυπτική, η ζωγραφική, η φωτογραφία, το θέατρο, το θέατρο σκιών, ο κινηματογράφος,  ο χορός, η αρχιτεκτονική, βασίζονται στη φωτοσκίαση και βρίσκουν τρόπους να συνομιλήσουν με το φώς.

Η αλληλεπίδραση φωτός  – σκιάς, απασχολεί κάθε μορφή τέχνης, επειδή ο συνδυασμός της  δίνει την  αίσθηση του βάθους, του όγκου, της πλαστικότητας  των αντικειμένων, όπου  ο κάτοχος της όποιας τέχνης, την προσαρμόζει ανάλογα των δικών του αναγκαιοτήτων και αισθήσεων. Σημαντική επίσης ήταν η οργάνωση των επισκέψεων σε μουσεία και στο εσωτερικό των  ιστορικών πόλεων , όπου παρατηρήθηκε η αρχιτεκτονική των νεοκλασικών κτιρίων  και φωτογραφήθηκαν τοπία ιστορικής κληρονομιάς.  

Ο Τομέας Πολιτισμού ΠΔΕ, δίνοντας βήμα σε νέους δημιουργούς , καλλιεργεί την αισθητική των πολιτών και συμβάλλει στην επικοινωνία των δημιουργών με το κοινό που αγαπά την εικαστική τέχνη και επιθυμεί να απολαύσει νέες εικαστικές δημιουργίες και προτάσεις, διευρύνοντας την πνευματική και αισθητική του αντίληψη.

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *