Σπαθόλαδο το θαυματουργό γιατρικό της φύσης

Σπαθόλαδο το θαυματουργό γιατρικό της φύσης

Κοινοποίηση

Κοινή ονομασία σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο, από το φυτό Hypericum Perforatum. Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες με το σπαθόλαδο θεράπευαν τις πληγές τους μετά από τις μάχες.

Τα έλαια από την εγχώρια χλωρίδα είναι τα πολύτιμα δώρα της φύσης που τονώνουν το πνεύμα, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και απαλύνουν το δέρμα.

Η χρήση του σπαθόλαδου ή βαλσαμόλαδο όπως αλλιώς λέγεται, αναφέρεται από τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό και τον Διοσκουρίδη για τις στομαχικές διαταραχές και την επούλωση πληγών. Οι θεραπευτές στα χρόνια της αρχαιότητας το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν το έλκος στομάχου και την κατάθλιψη.

Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα, ένα από τα σημαντικότερα φυτά της εγχώριας χλωρίδας, το σπαθόχορτο ανθίζει. Για να δημιουργήσουμε σπαθόλαδο συλλέγουμε τα άνθη του.

Το φυτό χαρακτηρίζεται, από έντονο κίτρινο χρώμα και έχει πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες – αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες σε πληγές, μώλωπες, απλά εγκαύματα και χρησιμοποιείται επίσης για τσιμπήματα από έντομα, κάψιμο από τον ήλιο, κράμπες, ισχυαλγία, ρευματικούς πόνους, αιμορροΐδες.

Μεταξύ άλλων ιδιοτήτων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου οφείλονται στη δραστική ουσία του, τη hyperforin. Το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για τις νευραλγίες και τους τραυματισμούς νεύρων, απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη.

Στην πόσιμη μορφή του το σπαθόλαδο καταπολεμά πονοκέφαλο, βρογχίτιδα, άσθμα, κολίτιδα, στομαχικές διαταραχές όπως δυσπεψία, έλκος κ.ά. Είναι επίσης, αποχρεμπτικό φλεγμάτων, αντιμετωπίζει τον εντερικό σκώληκα και τονώνει το ανοσοποιητικό.

Παρασκευή σπαθόλαδου

Το σπαθόχορτο το βρίσκουμε κυρίως στα ορεινά μέρη και μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε το σπαθόλαδο με τη χρήση του ελαιολάδου χαμηλής οξύτητας. Συλλέγουμε τα άνθη του με προσοχή γιατί έχουν χρώμα και μπορεί να βάψουν τα χέρια σας. Ο λόγος που τα άνθη του σπαθόχορτου χρωματίζουν το δέρμα είναι η υπερικίνη, η κυρίαρχη ουσία του φυτού η οποία και θα δώσει το κόκκινο χρώμα στο σπαθόλαδο σας.

Βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο σκούρου χρώματος τα άνθη του σπαθόχορτου έχοντας γεμίσει το βάζο με υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και το αφήνουμε στον ήλιο για περίπου 1 μήνα, μέχρι να αποκτήσει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.

paraskevi spatholadou valsamoladou

Στην περίπτωση που το σπαθόλαδο δεν έχει κόκκινο χρώμα είναι καλό να μην το χρησιμοποιήσετε. Θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε ένα έτοιμο παρασκεύασμα όπως αυτά που πωλούνται στα καταστήματα βοτάνων.

Στην παρασκευή σπαθόλαδου είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε γυάλινο βάζο, ώστε να μην απορροφηθούν χημικά από τη χρήση πλαστικού δοχείου.

Χρήση σπαθόλαδου στην ομορφιά

Οι αναπλαστικές ιδιότητες του σπαθόλαδου (βαλσαμόλαδου) βοηθούν στην αντιμετώπιση των ρυτίδων, αλλά και των ραγάδων. Επίσης, μπορείτε να αφήνετε μία γάζα εμποτισμένη με σπαθόλαδο σε σημεία που υπάρχουν ουλές στο σώμα.

Με το σπαθόλαδο μπορείτε να κάνετε επαλείψεις σε σημεία που πονάτε ή και να το χρησιμοποιήσετε για ένα θεραπευτικό και χαλαρωτικό μασάζ. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Οι επαλλείψεις με σπαθόλαδο είναι καλό να γίνονται το βράδυ. Μία από τις παρενέργειες του είναι η φωτοευαισθησία και φωτοδερματίτιδα που ενδέχεται να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς, τόσο στο σώμα, όσο και στη μύτη, τα αυτιά και το στόμα. Επομένως, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε σπαθόλαδο πριν από την έκθεσή σας στον ήλιο.

Επίσης, πριν το λούσιμο μπορείτε να βάλετε σπαθόλαδο ή κεραλοιφή με σπαθόλαδο στις άκρες των μαλλιών πριν από το λούσιμο. Στη συνέχεια λουστείτε κανονικά και θα δείτε ότι οι ξηρές άκρες έχουν ενυδατωθεί.

Για την τριχόπτωση κάντε ένα καλό μασάζ με σπαθόλαδο στις ρίζες των μαλλιών πριν από το λούσιμο.

Χρήση σπαθόλαδου στην κεραλοιφή

Προσθέστε μερικές σταγόνες σπαθόλαδου στην κεραλοιφή σας. Μπορείτε να ζεστάνετε την κεραλοιφή σε μπεν μαρί και να ρίξετε λίγο σπαθόλαδο. Ανακατέψτε καλά ώσπου να ομογενοποιηθούν και αφήστε τα να κρυώσουν.

Bluemind Magazine

Επισκεφτείτε και τη σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Κβαντική και νερό

Κοινοποίηση

3 σκέψεις για το “Σπαθόλαδο το θαυματουργό γιατρικό της φύσης”

  1. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω τον αρθρογράφο, τον οποίο άλλωστε δεν γνωρίζω, καλό είναι προτού πιάσουμε το πληκτρολόγιο να γνωρίζουμε στοιχειωδώς καλά ελληνικά. Με τον όρο, λοιπόν πανίδα, που επαναλαμβάνεται στο κείμενο, εννοούμε το σύνολο του ζωικού βασιλείου. Όταν αναφερόμαστε στο φυτικό βασίλειο, όπως τα βότανα, τότε μιλάμε για χλωρίδα. Ευχαριστώ

    1. Έχετε δίκιο. Δυστυχώς μας ξέφυγε αυτό το λάθος και χάρη σε εσάς το διορθώσαμε. Σας ευχαριστούμε για την επισήμανση και που μας βοηθάτε να γινόμαστε καλύτεροι.

  2. Γειά σας φτιάχνω κι εγώ βαλσαμόλαδο αλλ.α δεν το βάζω στον ήλιο γιατί το λάδι ταγγίζει ,το βάζω σε γυάλινο βάζο 2 -3 περίπου μήνες σε σκιά. Έχει διαφορά στην ποιότητα?

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *