Σχέσεις: Να φύγω ή να μείνω;

Σχέσεις: Να φύγω ή να μείνω;

Κοινοποίηση

Αν δεν προχωράς προς τα εκεί που θέλεις, θα βαδίζεις προς τα εκεί που βλέπεις…

Στις αισθηματικές σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν πολλές φορές μπαίνει το δίλημμα να φύγω ή να μείνω;

Εμείς σήμερα δεν θα σου απαντήσουμε το τι θα πρέπει να κάνεις, αλλά θα προσπαθήσουμε να σε φέρουμε στο κέντρο αυτών που θέλεις. Αν όσα θέλεις υπάρχουν μέσα στη σχέση σου απλά μένεις, αν όχι τότε φεύγεις για να αφήσεις χώρο ώστε να έρθει κάτι ωραιότερο στη ζωή σου.

Ξεκινάμε λοιπόν!

Πριν από κάθε σχέση έχουμε ζητήσει από εκεί που ο καθένας μας πιστεύει κάποια θέλω μας. Χρήσιμο θα ήταν να θυμόμαστε ότι ζητάμε ποιότητες σχέσης και όχι πρόσωπα, γιατί ακόμα κι αν ζητήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, η Δημιουργική Πηγή νιώθει περισσότερο τις ποιότητες και ίσως καθόλου τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός προσώπου, αφού στα μάτια του Θεού είμαστε όλοι ίδιοι και ταυτόχρονα μοναδικοί.

Έχεις θέσει λοιπόν, τις ποιότητες μίας σχέσης και γνωρίζεις κάποιον που σου αρέσει καταρχήν εξωτερικά. Αυτός ο άλλος στις πρώτες συναντήσεις θα εμφανίσει τα πράγματα κάπως ωραιοποιημένα ή και όπως είναι πραγματικά στην περίπτωση που έχει αναπτύξει συνειδητά την αυτοαξία και ακεραιότητά του.

Στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι απλά. Γνωρίζοντας την αλήθεια επιλέγεις αν θέλεις να τον γνωρίσεις περισσότερο ή να πας παρακάτω. Στην πρώτη περίπτωση όμως, τα πράγματα περιπλέκονται σημαντικά.

Το ερώτημα είναι πως θα γνωρίζεις αν ο άλλος σου παρουσιάζει την αλήθεια όπως είναι ή κάπως ωραιοποιημένη έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να σε κερδίσει. Αν έχεις εκπαιδευτεί να ακούς τη διαίσθησή σου αυτό θα το νιώσεις από την πρώτη στιγμή. Αν όμως, δεν έχεις αναπτύξει αυτή σου τη δυνατότητα θα πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο για να δεις, αν αυτά που σου λέει είναι και η αλήθεια.

Γνωριμία ή σχέση;

Ας υποθέσουμε ότι βγαίνεις με κάποιον ή με κάποια για ένα μήνα. Γνωρίζεστε περισσότερο και υπάρχει μία ροή στη γνωριμία σας. Υπάρχει ο κοινός σας χρόνος σαν ζευγάρι, ο χρόνος με την οικογένειά σας, ο χρόνος με τους φίλους, αλλά σε καμία περίπτωση το ένα δεν υπερκαλύπτει το άλλο. Μέχρι εδώ όλα είναι σε μία ισορροπία και έχει νόημα να προχωρήσεις παρακάτω.

Αν όμως, για παράδειγμα έχεις το αίσθημα ότι ο δικός σας χρόνος είναι ελάχιστος και δεν λαμβάνεις αυτά που ζήτησες θα χρειαστεί να θυμηθείς τι ακριβώς ζήτησες πριν γνωρίσεις αυτόν τον άνθρωπο. Αν μέσα σε αυτά που έχεις ζητήσει δεν ήταν ο ποιοτικός χρόνος μαζί του ή μαζί της, τότε χρειάζεται να το προσθέσεις στις επιθυμίες σου.

Είναι πολύ πιθανό να το λάβεις από το ίδιο πρόσωπο που γνωρίζεις στο τώρα εκφράζοντας με απλότητα την επιθυμία σου ή από έναν επόμενο σύντροφο αν τελικά αποφασίσεις να προχωρήσεις παρακάτω. Η συχνή «επίσκεψη» στα θέλω μας, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουμε αυτά που αξίζουμε. Να θυμάσαι ότι ο καθένας μας ζητά αυτά που αισθάνεται ότι αξίζει και αργά ή γρήγορα το έχει κιόλας.

Οι σχέσεις συνήθως δείχνουν τις ποιότητες τους μέσα στους πρώτους 3 μήνες. Αν λοιπόν έχει περάσει αυτό το χρονικό διάστημα μπορείς να έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα της δυναμικής που μπορεί να έχει αυτή η σχέση ή αν τελικά είναι καλύτερα να παραμείνει μία απλή γνωριμία.

sxesi ousias me ton syntrofo sou

Αναζητώντας το άλλο σου μισό ή το άλλο σου ολόκληρο;

Έχουμε συνηθίσει να δίνουμε πολλές ευκαιρίες στον σύντροφο της ζωής μας. Επειδή θέλουμε να δείχνουμε ότι τον κατανοούμε, ότι είμαστε δίπλα του, ότι τον αγαπάμε, ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί. Ειδικά στις περιπτώσεις που πιστεύουμε ότι επιτέλους βρήκαμε το άλλο μας μισό, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι, θέλουμε να νιώθουμε ότι αξίζουμε να έχουμε στη ζωή μας το άλλο μας μισό…

Αυτό είναι η μεγαλύτερη παγίδα, η οποία μας κρατά δέσμιους σε τελματωμένες σχέσεις.

Σκοπός στη ζωή δεν είναι να βρούμε το άλλο μας μισό για να κυλήσουμε μαζί.

Σκοπός στη ζωή είναι να βρούμε το άλλο μας ολόκληρο για να βιώσουμε την ευτυχία.

Στα μισά η δουλειά είναι εύκολη. Οι πεποιθήσεις μας υποδεικνύουν τις ελλείψεις μας, τις οποίες περιμένουμε να συμπληρώσει ένας άλλος άνθρωπος. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι δεν θέλουμε να κάνουμε καμία δουλειά με τον εαυτό μας, αλλά ψάχνουμε κάποιον που θα έρθει να συμπληρώσει τα κενά μας.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους ως αυτάρκη και να μοιραστούν τα ωραιότερα της ζωής τους μαζί μας. Συνήθως θέλουν να μοιραστούν το δράμα τους και ασυνείδητα γινόμαστε το δεκανίκι της ζωής τους, μέχρι να σπάσουμε ή να μας πετάξουνε.

Οι αισθηματικές σχέσεις που ο ένας παραμένει στο δράμα του και περιμένει από τον άλλον να τον συντροφεύσει για να τον βγάλει από αυτό καταλήγουν πάντα ως μία δυσάρεστη αισθηματική εμπειρία.

Αν όμως επιλέξουμε να έχουμε το άλλο μας ολόκληρο η σχέση ανατροφοδοτείται από την θετική ενέργεια και των δύο. Ο ολόκληρος άνθρωπος που θέλει να μοιραστεί τη ζωή του μαζί σου στην ουσία σου προσφέρει την ολοκλήρωση.

Η αναζήτηση για το άλλο σου μισό δηλώνει έλλειψη. Αντιθέτως αναζητώντας το άλλο σου ολόκληρο δηλώνεις την πρόθεση για έναν πλήρη κύκλο, όπου εκεί τα πάντα είναι δυνατά.

Νιώσε πως θα ήταν να έχεις για σύντροφο έναν άνθρωπο που ενώνεται μαζί σου ολόκληρος, μέσα από την αγάπη και σε νιώθει ως δώρο στη ζωή του. Αυτός ο άνθρωπος καταρχήν νιώθει ευγνώμων και μόνο που υπάρχεις στην ζωή του.

Έχει την πρόθεση να μοιραστεί μαζί σου την ευτυχία του και όχι τις ελλείψεις του. Η αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι μία δουλειά, που ο καθένας πρέπει να την κάνει με τον εαυτό του και με τον θεραπευτή του, όχι απαραίτητα μαζί σου.

Αναγνωρίζοντας τις ποιότητες των σχέσεων

Όπως είπαμε και παραπάνω δεν θα σου πούμε αν πρέπει να φύγεις ή να μείνεις σε μία σχέση. Θα σου πούμε όμως, πως να μάθεις να παρατηρείς περισσότερο τα συναισθήματα σου. Η συνειδητή παρατήρηση των συναισθημάτων μας είναι η πυξίδα για το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε.

Πως αισθάνεσαι όταν βρισκόσαστε μαζί; Νιώθεις ηρεμία, γαλήνη, χαρά, ικανοποίηση όταν είσαι μαζί του; Αν πάλι όχι, τότε για ποιο λόγο μένεις σε κάτι, που και μαζί να είσαστε νιώθεις ότι δεν έχει νόημα;

Μήπως μένεις γιατί έχεις την προσδοκία να σε εκτιμήσει ή να σε αγαπήσει περισσότερο περνώντας ο καιρός; Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει κάποιον, αν δεν του δώσει χώρο και χρόνο στη ζωή του.

Έχεις αυτόν τον χώρο και τον χρόνο στη ζωή του ή απλά κάνεις υπομονή επειδή ο ίδιος νιώθει μπερδεμένος ή ανήμπορος αυτή τη στιγμή;

Η υπομονή είναι αρετή, αλλά όπως και η εμπιστοσύνη πάντα κερδίζεται και δεν χαρίζεται.

sxeseis frineds with benefits

Σχέση friends with benefits

Αναμένοντας τον άλλον να σου δώσει την προσοχή που αξίζεις δεν  θα σε κάνει να νιώσεις ούτε δικαιωμένη, ούτε και ευτυχισμένη. Αυτή είναι μία χειριστική συμπεριφορά που προκύπτει από την ανασφάλεια του άλλου, που επιθυμεί συνειδητά ή και ασυνείδητα να εξερευνήσει όλες τις προς όφελος του επιλογές και αν πραγματικά είσαι η καλύτερη να καταλήξει μαζί σου.

Όμως, εσύ δεν είσαι ένα προϊόν σε μία βιτρίνα καταστήματος, ούτε ένα από δεκάδες σακάκια που θα δοκιμάσει για να καταλήξει σε αυτό που τον βολεύει…

Αυτό είναι ένα μοτίβο φιλικο-ερωτικής σχέσης (friends with benefits), που ο άλλος σε θέλει μεν στη ζωή του με τους δικούς του όρους, αλλά που νιώθει πίεση αν χρειαστεί να κοιτάξει προς τα δικά σου θέλω. Το ερώτημα εδώ είναι, αν και με όλους τους φίλους του, όταν χρειάζεται να εξετάσει τα δικά τους θέλω νιώθει την ίδια πίεση που νιώθει και μαζί σου…;

Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσες να επιβιώσεις σε μία τέτοια σχέση είναι αν υπήρχε απόλυτη ειλικρίνεια, σεβασμός, εκτίμηση, μοίρασμα ή αν πρόκειται για κάτι που απλά υπάρχει στο περιθώριο της ζωής σου και ενόσω ψάχνεις κι εσύ για το κατάλληλο δικό σου σακάκι.

Σχέση πότε μαζί και πότε χώρια

Οι σχέση εμφανίζομαι – εξαφανίζομαι είναι επίσης πολύπλοκη και έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά της σχέσης friends with benefits.

Συνήθως αυτές οι σχέσεις διατηρούν μόνο τη σεξουαλική σύνδεση δύο ατόμων. Ο ένας από τους συντρόφους προσπαθεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές για την επιβεβαίωση του και ο άλλος να τον χειριστεί ή και να τον έλξει περισσότερο μέσα από τις σεξουαλικές του επιδόσεις.

Οι υποσχέσεις πολλές, αλλά η ουσία είναι ότι αυτή η σχέση δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι γόνιμο όταν ο ένας επιδιώκει την επιβεβαίωση και ο άλλος τον έλεγχο.

Σχέση ουσίας

Σε μία σχέση ουσίας είναι απαραίτητο να παρατηρήσεις πως εσύ νιώθεις για αυτόν τον άνθρωπο όταν είσαστε μαζί, αλλά προπαντός όταν δεν είσαστε μαζί.

Νιώθεις ηρεμία, γαλήνη, χαρά, ικανοποίηση όταν είστε μαζί;

Νιώθεις τα ίδια συναισθήματα όμως, και όταν δεν είσαστε μαζί;

Ειδικά το δεύτερο είναι το πιο σημαντικό για να κρίνεις αν η σχέση σου έχει λόγο ύπαρξης.

Αν για παράδειγμα νιώθεις ασφάλεια καθώς δεν απειλείσαι από κάτι άλλο στη ζωή του/της, νιώθεις χαρά ακόμα και μετά από κάθε σας συνάντηση, αισθάνεσαι περισσότερο δημιουργικός ή δημιουργική για τη δική σου ζωή, τότε αυτός ο σύντροφος σου και η σχέση μαζί του, σου δίνει αυτό που λέμε θετικά vibes.

Μία ολοκληρωμένη σχέση που και οι δύο σύντροφοι την περιβάλλουν με φροντίδα και αγάπη μπορεί να προσδώσει τα μέγιστα σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Οι ποιότητες μίας ουσιαστικής σχέσης χρωματίζονται από την εμπιστοσύνη και την αλληλοκατανόηση δίνοντας την ελευθερία στα μέλη της να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αναπτύξουν τόσο τη ζωή τους, όσο και τη σχέση τους.

Σε αυτή τη σχέση τα «σ’ αγαπώ» εκφράζονται γενναιόδωρα και δεν εννοούνται απλά. Τα «μου λείπεις» εκφράζονται ελεύθερα ή και δεν υπάρχουν καθόλου, γιατί το «μαζί» είναι πέρα και πάνω από κάθε εμπόδιο.

epanasindesi me ton proin texniki

Θυμήσου τι ζήτησες και παρατήρησε τι ζεις!

Η ανησυχία, το άγχος, η ανασφάλεια δείχνουν ότι, τελικά ίσως δεν βιώνεις σταθερότητα και αλήθεια στη σχέση σου. Ο σύντροφος σου, για τους δικούς του λόγους, δεν σε ανατροφοδοτεί με την ενέργεια που χρειάζεσαι για να νιώθεις ευτυχισμένος / ευτυχισμένη.

Αν λοιπόν ζεις μία σχέση με πολλές ασάφειες και χωρίς ροή, τότε η αυτοεκτίμηση σου δεν είναι σε υψηλό επίπεδο και φυσικά από τα δικά σου πιστεύω χρωματίζεται και η επιλογή του συντρόφου σου.

Από την άλλη, αν αξιώνεις για τον εαυτό σου τον έρωτα, την αγάπη, τη συναισθηματική ασφάλεια, τη δημιουργικότητα και τη χαρά, τότε η σχέση σου θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε αυτές τις ποιότητες. Κάθε λιγότερο από αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος που αργά ή γρήγορα θα τελειώσει.

Το σημαντικό είναι να θυμάσαι πάντα τι ζήτησες να σου δοθεί. Αυτό που ζητάς αυτό και αξιώνεις για τον εαυτό σου…

Αξίζω σημαίνει έχω όρια!

Αξίζω σημαίνει εκφράζω αυτά που θέλω!

Αξίζω σημαίνει επιλέγω!

#Blueminders

Διαβάστε επίσης: Η ευτυχία μαθαίνεται ή βιώνεται;

Η ευτυχία δεν διδάσκεται, παρά μόνο βιώνεται

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *