κρίσεις πανικού αντιμετώπιση

Υπάρχει ελπίδα στις κρίσεις πανικού

Κοινοποίηση

Υπάρχει ελπίδα στις κρίσεις πανικού, καθώς και εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισής τους.

Στην εποχή που ζούμε όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν απροσδόκητες κρίσεις πανικού. Όσοι δεν έχουν αισθανθεί κρίση πανικού είναι δύσκολο να κατανοήσουν αυτούς που περνούν αυτή την επώδυνη διαδικασία.

Η αίσθηση είναι αυτή του υπερβολικού φόβου, χωρίς όμως να υπάρχουν προφανή αίτια. Κατά τη διάρκειά της, η πίεση που ασκείται στο σώμα και στον νου είναι μεγάλη.

Τα άτομα που βιώνουν κρίσεις πανικού νιώθουν αποδυνάμωση, δυσφορία, ζάλη, ναυτία και γενικότερα ότι χάνουν τον έλεγχο. Ως αποτέλεσμα αυτών, συνοδεύονται η χαμηλή αυτοπεποίθηση αλλά και το αίσθημα της υπερβολικής ανησυχίας, επανάληψης του συμπτώματος.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν, σε μερικές από αυτές, τις καταστάσεις: όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν μετακινούνται σε δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση, όταν περιηγούνται στα καταστήματα, ακόμη και όταν βρίσκονται στο σπίτι τους.

Πίσω από κάθε κρίση πανικού κρύβεται πάντοτε μια σκέψη που την πυροδοτεί.

Μόλις παρατηρήσουμε αυτή τη σκέψη, θα έχουμε κάνει ήδη τον μισό δρόμο που οδηγεί προς την αποχώρηση του πανικού. Ο υπόλοιπος μισός δρόμος είναι η συντήρηση της ηρεμίας του εαυτού μας, ώστε να μην επαναληφθεί.

Τι είναι ο φόβος;

Ο φόβος είναι ένας συναγερμός που προειδοποιεί για επικείμενους κινδύνους και μας προετοιμάζει, ώστε να τρέξουμε μακριά από την απειλή. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης επιβίωσης.

Η αίσθηση του φόβου στο σύστημά μας, αποσκοπεί στο να διαισθανθούμε τον κίνδυνο. Δίνει την επιλογή να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, ή να τρέξουμε μακριά, ζυγίζοντας τις δυνάμεις μας, με γνώμονα την αίσθηση της ασφάλειας, η οποία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την προστασία της επιβίωσής μας.

Ο νους έχει την ευελιξία και μπορεί να διακρίνει τον τρόπο αντίδρασης σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο φόβος για μερικούς ανθρώπους, ξεπερνά την προειδοποίηση για μια πραγματική απειλή, ακόμη και αν αυτή δεν είναι πραγματική, αλλά πλασματική. Και τότε ο φόβος γίνεται μια εξουθενωτική κατάσταση.

Κρίσεις πανικού θεραπεία

Υπάρχει όμως η επιλογή δυνατότητας κατάκτησης του φόβου για τον καθέναν από εμάς.

Μπορούμε να πούμε αντίο στο φόβο  –  Τα 3 βήματα

Το πρώτο βήμα για να πούμε αντίο στο φόβο είναι η επίγνωση της ενότητας του νου-σώματος-πνεύματος, καθώς αυτή άλλωστε είναι η βασική επίγνωση κατάστασης της ζωής μας. Ολόκληρος ο εαυτός μας αποτελείται από αυτή την τριάδα.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνειδητοποίησης είναι ότι δεν θα κρίνουμε ξανά αρνητικά τον νου μας, επειδή προσπαθεί να μας προστατεύσει.

Το δεύτερο βήμα είναι να είμαστε παρόντες τη στιγμή, που ο φόβος κάνει την εμφάνισή του. Όταν, βιώνουμε την παρούσα στιγμή είμαστε συνειδητοί και ταυτόχρονα ψύχραιμοι. Η συνειδητή παρουσία μας και η ψυχραιμία βοηθούν στην κατανόηση πως ο πανικός είναι ανώφελος.

Το τρίτο βήμα είναι η διαίσθησή μας, η οποία είναι η προσωπική  “κεραία” και ανιχνεύει οτιδήποτε κατευθύνεται προς το μέρος μας. Τα μηνύματα έρχονται ως αίσθηση προειδοποίησης στο σώμα ή ως φωνή προειδοποίησης στο νου, πάντοτε με γνώμονα ότι κρίνονται ωφέλιμα για εμάς.

Τα μηνύματα αυτά, μερικές φορές δηλώνουν απομάκρυνση ή εμπόδιο. Άλλες φορές μπορεί να δηλώνουν μετακίνηση ή έγκριση. Πολλές φορές τα διαισθητικά μηνύματα κάνουν την εμφάνισή τους με χρώμα, όπως αυτό του κόκκινου που δηλώνει ακινησία, π.χ. σταματάμε στο κόκκινο φανάρι και άλλοτε με χρώμα πράσινο που δηλώνει πέρασμα.

Ίσως δεν έχουμε μάθει να ακούμε ολόκληρο τον εαυτό μας με διαύγεια, ώστε να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας και να ενεργούμε ανάλογα. Ίσως δεν έχουμε καταλάβει τις απεριόριστες δυναμικές που υπάρχουν μέσα στον εαυτό μας.

Ένα εξαίρετο μέσο και βοήθημα για να διευρύνουμε την αντίληψή μας, τη διάκρισή μας, τη ψυχραιμία μας, είναι ο διαλογισμός.

Μπορούμε να επιλέξουμε την επόμενη φορά να αντισταθούμε στον φόβο με αυτοέλεγχο.

Πρακτική για κρίσεις πανικού αντιμετώπιση

Η πρακτική αυτή έχει στόχο να δημιουργήσει γρήγορη ανακούφιση των καταστάσεων πανικού ή και την απελευθέρωση του υπερβολικού άγχους. Φέρνει ισορροπία σε ολόκληρο το νευρικό και αδενικό σύστημα. Καθώς, την εξασκούμε μετατρέπουμε εμείς οι ίδιοι, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα σε αρμονία.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για 40 ή για 90 ημέρες ως τακτική πρακτική για να εξαλείψουμε ή να μειώσουμε σημαντικά το υπερβολικό άγχος και φόβο (με την πάροδο του χρόνου, αποκαθίσταται εντελώς το νευρικό σύστημα).

Kriseis Panikou Praktiki Antimetopisi
  • Στάση: Κάθισε άνετα με το πηγούνι κοντά στο στήθος, ώστε να επιμηκύνει ο αυχένας. Με ευθεία πλάτη και μάτια 9/10 κλειστά. Εστιάζοντας στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια.

Σημαντικό: οι γοφοί να είναι σε υψηλότερη θέση από τα γόνατα, ιδανικά κάθισε σε ένα μαξιλάρι.

  Αγκώνες παράλληλοι με το έδαφος και οι παλάμες όπως στη φωτογραφία. Λίγα εκατοστά μακριά από το σώμα. Πιέζοντας μαζί τις άκρες του αντίχειρα.

  • Αναπνοή: εισπνέεις βαθιά από τη μύτη και κρατάς την αναπνοή για 15-20 δευτερόλεπτα. Εκπνέεις εντελώς (βγάζοντας όλο τον αέρα) και κρατάς πάλι για 15-20 δευτερόλεπτα.

Επικεντρώσου στην αναπνοή σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής.

Σημαντικό: το οξυγόνο θα πρέπει με την εκπνοή να απελευθερωθεί πλήρως, ώστε η καρδιά, ο εγκέφαλος και το κεντρικό νευρικό σύστημα, να ενεργοποιηθούν.

  • Χρόνος: 3-5 λεπτά, όχι περισσότερο.

Παρατήρησε τις αλλαγές στο σώμα σου μετά από την πρακτική.

Κυριακή Σεβαστή, δημιουργός της μεθόδου Kunda Quantum

Βρείτε μας και στο Facebook

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *