τεχνικές διαλογισμού αυτοσυγκέντρωσης

3 απλές τεχνικές διαλογισμού αυτοσυγκέντρωσης

Κοινοποίηση

Η προσοχή σας αποσπάται εύκολα; Ταυτόχρονες σκέψεις για διαφορετικά θέματα κατακλύζουν το μυαλό σας; Πολλές φορές δεν θυμάστε τι σας έχουν πει ή ζητήσει; Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της συγκέντρωσης σας και να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία στην εργασία και τη ζωή σας; Τότε ο διαλογισμός είναι το κλειδί!

Διαλογισμός και συγκέντρωση

Ο διαλογισμός και η συγκέντρωση είναι αλληλένδετοι δρόμοι της πορείας προς την πνευματική εξέλιξη και την τελειότητα. Μόνο η πραγματική συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε διαλογισμό. Εάν έχετε σταθερό το μυαλό σας, θα δείτε όλες τις άλλες πτυχές της ζωής σας να είναι σταθερές και ισορροπημένες.

Οι τρόποι που μπορείτε να έχετε αυξημένη συγκέντρωση στο διαλογισμό έχουν να κάνουν με τις εστίαση στην αναπνοή σας ή μετρώντας τους αριθμούς στο μυαλό σας ή να εστιάσετε τον καρδιακό σας παλμό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως η φλόγα ενός κεριού, ένα σημείο στον τοίχο ή το χτύπημα ενός ρολογιού.

Πώς να είστε συγκεντρωμένοι στον διαλογισμό

Ο πρωταρχικός στόχος του διαλογισμού για την αύξηση της συγκέντρωσής σας είναι η εξάλειψη όλων των περισπασμών, είτε εξωτερικών είτε εσωτερικών. Η ικανότητα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του διαλογισμού θα έχει αποτελέσματα και στην καθημερινή σας ζωή.

Τα απλά βήματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη διαδικασία είναι:

1. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας: Βρείτε ένα άνετο σημείο και αφήστε το μυαλό σας να καθαριστεί από όλες τις σκέψεις. Τώρα, εστιάστε στην αναπνοή σας, καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε να μετράτε τις αναπνοές σας.

2. Δοκιμάστε και μην μετακινηθείτε: Είναι κατανοητό να νιώθετε άβολα ή νευρικοί στην αρχή, καθώς δεν είστε συνηθισμένοι να κάθεστε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κλείστε τα μάτια σας, βρείτε μια άνετη θέση και απλώς ηρεμήστε το μυαλό σας. Η άνετη θέση για διαλογισμό δεν είναι πάντα και για όλους να κάθονται οκλαδόν. Μπορείτε να καθίσετε σε μία πολυθρόνα ή ακόμα και στον αγαπημένο σας καναπέ. Θα παρατηρήσετε ότι όσο πιο άνετα κάθεστε, το σώμα σας χαλαρώνει και γίνεται ήρεμο επίσης.

3. Χρησιμοποιήστε ένα μάντρα: Μόλις νιώσετε άνετα, βρείτε ένα μάντρα της επιλογής σας. Αυτό μπορεί να είναι οποιαδήποτε συλλαβή, λέξη ή φράση, που θα σας βοηθήσει να εστιάσετε. Η πιο δημοφιλής επιλογή λέξεων για διαλογισμό είναι το “Om”. Όμως μπορεί να είναι και μία λέξη που σας φέρνει σε γαλήνη, όπως «αγάπη» ή οποιαδήποτε άλλη λέξη σας αρέσει.

Τεχνικές Διαλογισμού

Μόλις δημιουργήσετε καταφέρετε να συγκεντρωθείτε, μπορείτε να ξεκινήσετε τον διαλογισμό σας. Ακολουθούν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στον διαλογισμό.

Επιλέξτε ποια τεχνική είναι καλύτερη  για εσάς.

1. Zazen (Συγκέντρωση στην αναπνοή)

Καθίστε σε ένα άνετο μέρος, έχοντας τη σπονδυλική στήλη σας όρθια. Αυτή είναι μια από τις απλούστερες τεχνικές διαλογισμού για συγκέντρωση. Περιλαμβάνει απλώς την εστίασή σας στη δική σας αναπνοή. Μετρήστε τις αναπνοές σας.

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε από παλιούς βουδιστές μοναχούς. Είναι μια αποτελεσματική τεχνική, η οποία είναι εξαιρετικά απλή. Εάν χάσετε τη συγκέντρωσή σας, μην πανικοβληθείτε. Απλώς ξεκινήστε ξανά να μετράτε τις αναπνοές σας  από την αρχή και συνεχίστε.

3 aples texnikes dialogismou sygkentrosis

2. Vipassana (Συγκέντρωση στις αισθήσεις)

Αυτή η τεχνική διαλογισμού για συγκέντρωση περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής σας στις φυσικές αισθήσεις του σώματός σας. Είναι η πειθαρχημένη προσοχή στις σωματικές αισθήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ζωή του σώματος, καθώς κι αυτό συνεχώς διασυνδέει και διαμορφώνει τη ζωή του νου.

Η Βιπάσανα, που σημαίνει να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα, είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνικές διαλογισμού της Ινδίας. Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι να καθαρίσετε το μυαλό σας και να δείτε τα πράγματα για αυτό που είναι πραγματικά.

Καθίστε άνετα με την σπονδυλική σας στήλη σε όρθια θέση. Αν θέλετε να καθίσετε οκλαδόν μπορείτε να επιλέξετε να στηρίξετε την πλάτη στον τοίχο. Μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή σας στην εισπνοή και την εκπνοή από τη μύτη. Νιώστε την κίνηση στην περιοχή της κοιλιάς. Οι αναπνοές σας να είναι ήρεμες και να νιώθετε την κίνηση σαν ένα απαλό κύμα.  

3. Tratak (Συγκέντρωση στη φλόγα του κεριού)

Το Tratak είναι μια μέθοδος διαλογισμού με το σταθερό κοίταγμα ενός αντικειμένου ή ενός σημείου. Η συγκέντρωση επικεντρώνεται σε ένα μόνο σημείο, όπως ένα μικρό αντικείμενο, μία μαύρη κουκκίδα ή τη φλόγα ενός κεριού.

Εμείς προτείνουμε να επικεντρωθείτε στη φλόγα ενός κεριού. Αυτή η άσκηση θα ήταν πιο αποτελεσματική εάν γίνει σε ένα απόλυτα σκοτεινό δωμάτιο, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε εύκολα στη φλόγα.

Αυτός ο διαλογισμός για την τεχνική συγκέντρωσης βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και της προσοχής ή της εστίασης. Είναι πολύ βοηθητικός για τη συγκέντρωση ενώ πρόκειται για μια πολύ παλιά και αποτελεσματική μέθοδο που χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια.

Η μέθοδος είναι αποτελεσματική για να εμποδίσει τις σκέψεις σας που αποσπούν την προσοχή. Αφού κοιτάξετε τη φλόγα για λίγο, κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να φανταστείτε τη θέση της φλόγας στο μυαλό σας.

Φανταστείτε τη φλόγα μέσα στην καρδιά σας, στο κέντρο του στήθους σας. Συγκεντρώστε την προσοχή σας στην εσωτερική φλόγα. Νιώστε  το φως, τη ζεστασιά,  και τη φωτεινότητά που βρίσκονται μέσα σας. Σταδιακά, αφήστε  αυτή την εικόνα της φωτεινότητας της φλόγας να επεκταθεί. Να επεκτείνεται προς τα έξω και προς τα πάνω στο νου, γεμίζοντας κάθε μέρος της ύπαρξής σας . Αφήστε το φως της ύπαρξης σας να γεμίσει και όλο το χώρο που βρίσκεστε.

Η συγκέντρωση είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία μας. Η εξάλειψη των περισπασμών και των ακατάλληλων σκέψεων είναι η αρχή για τη λήψη λογικών αποφάσεων. Χρησιμοποιήστε αυτές τις απλές μεθόδους διαλογισμού συγκέντρωσης και παρατηρήστε το πόσο σας ωφελεί.

Ελπίζουμε να σας άρεσε αυτό το άρθρο και να σας έχει ενθαρρύνει αρκετά να ασκείτε τακτικά αυτές τις τεχνικές!

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τα πολύτιμα σχόλιά σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων!

Bluemind Magazine

Κάντε Like! στη σελίδα μας στο Facebook

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *