Αναζητώντας τη γυναίκα μέσα μας

Θηλυκή δύναμη – Αναζητώντας τη γυναίκα μέσα μας

Κοινοποίηση

Η μεταμόρφωση της γυναίκας σε ανδρόγυνο είναι ένα κατασκεύασμα της σύγχρονης κοινωνίας. Ο παραδοσιακός ρόλος της γυναίκας μέσα στη συντροφική σχέση χάνεται ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. Καθημερινά οι γυναίκες προσπαθούν να κατακτήσουν τους στόχους τους, προκειμένου να είναι αυτόνομες και να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Τελικά διατηρούν τον έλεγχο της ζωής τους ή χάνουν τη ζωή και τη δύναμη της γυναικείας φύσης;

Η κρίση των δύο φύλων

Στην ελληνική κοινωνία η αποδόμηση των παραδοσιακών αξιών στη σχέση των δύο φύλων αποτυπώθηκε στις εναλλακτικές μορφές συμβίωσης (π.χ. ελεύθερη συμβίωση χωρίς γάμο), στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό διαζυγίων και κατ ́ επέκταση μονογονεϊκών οικογενειών, στις οικογένειες δεύτερου γάμου, και άλλες μορφές οικογένειας, που συνεχώς ξεπηδούν ως αποτέλεσμα της αποδόμησης μας. 

Ο σκοπός της ύπαρξης της οικογένειας αναθεωρήθηκε κι αυτό οδήγησε στον επαναπροσδιορισμό των ρόλων των δύο φύλων και των αρμοδιοτήτων τους. Πιο συγκεκριμένα, η κοσμοθεωρία της παραδοσιακής οικογένειας που στηρίχτηκε στην πεποίθηση ότι ο γάμος και η απόκτηση παιδιών είναι ο προορισμός του ανθρώπου, έδωσε τη σκυτάλη στην πυρηνική οικογένεια, η οποία αποκτούσε νόημα ύπαρξης μέσα από το παιδί, για να μεταβούμε στο σύγχρονο ζευγάρι, το οποίο θεωρεί ότι σκοπός του γάμου είναι η δημιουργία μιας καλής λειτουργικής σχέσης. Παρόλο όμως, που οι νέοι αγωνίζονται να θέσουν το θέμα ‘’σχέση’’ σε νέες βάσεις παρατηρούμε ότι διατηρούν μέσα τους ζωντανά βιώματα που συνδέονται τόσο με την παραδοσιακή όσο και την πυρηνική οικογένεια (Κατάκη,1998).

Η ανάγκη της γυναίκας να «φωνάξει» τη δύναμη της μέσα από αντρικές συμπεριφορές με πρόσχημα τη διεκδίκηση της ισότητας, την οδήγησαν σε αυτό που σήμερα λέμε, ανεξάρτητη και πλήρως αυτόνομη γυναίκα.  Μία γυναίκα που έχει πάψει να ακούει το σώμα της και αρκετά συχνά προσπαθεί να το ελέγξει αυστηρά, σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα. Αν το παρατηρήσουμε καλύτερα ο έλεγχος (φόβος) έχει πάρει τη θέση της γυναικείας διαίσθησης.

Γυναίκες που μιμούνται τον αντρικό τρόπο έκφρασης τόσο στην ομιλία τους, όσο και στον τρόπο συμπεριφοράς είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο. Υιοθετώντας έναν τολμηρό τρόπο έκφρασης του θυμού τους ή της αγανάκτησης τους φτάνουν να γίνονται βίαιες λεκτικά και όχι μόνο απέναντι στους συντρόφους τους.

Ο άντρας, που πλέον δεν κατανοεί τον ρόλο του, υποχωρεί απέναντι σε μία βίαιη συμπεριφορά της γυναίκας. Υποχωρεί χάνοντας  τη δύναμη του, την αυτοεκτίμηση του, τη φύση του.

Η γυναίκα σήμερα έχει τον πρώτο λόγο στη δουλειά, στα παιδιά στις υποχρεώσεις και τις επιλογές του ζευγαριού. Η γυναίκα διευθύνει και ο άντρας, της παραχωρεί έδαφος προκειμένου να εξασφαλίσει στην ησυχία του.

Αναζητώντας τη χαμένη γυναικεία μας φύση

Το κοσμικό αρχέτυπο της γυναίκας  περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως: δεκτικότητα, πάθος, συναισθηματισμό, φρούρηση των ρυθμών της ζωής, συντήρηση των δομών της οικογένειας και της ζωής, καθώς και θεματοφύλακας της μεγαλύτερης κοσμικής  δύναμης και ενέργειας στο σύμπαν την μετουσίωση σε ανθρώπινο επίπεδο της ανιδιοτελούς αγάπης. 

Το μεγαλύτερο θαύμα  της ζωής συμβαίνει μέσα από τη γυναίκα. Η γυναικεία φύση ως η μήτρα της ζωής, αποτελεί κατ’ αυτόν τον τρόπο  το Α και το Ω της εξέλιξης της ζωής. Οι πόνοι της κύησης, δεν είναι μία διαδικασία για να προκύψει η ύπαρξη, αλλά και η πιο ανιδιοτελής αγάπη. Ίσως για αυτό οι γυναίκες σκέφτονται με την καρδιά  και την ψυχή, περισσότερο από ότι οι άντρες.  

Ο άντρας υπερτερεί σε φυσική δύναμη, αλλά δίχως τη γυναικεία μητρότητα η δύναμη του είναι ανώφελη. Η ανάγκη του να διευρύνει την οικογένεια του (το βασίλειο του) πραγματοποιείται μέσα από τη μήτρα της γυναίκας, που γεννά την ίδια τη ζωή.

Για τον άνδρα η δημιουργία και η ανάπτυξη είναι κάτι που συμβαίνει από εξωτερικούς παράγοντες  και που απλά συμβαίνει. Για τη γυναίκα το μυστήριο της εξέλιξης γίνεται αντιληπτό μέσα από το ίδιο της το σώμα χάρη στη μοναδική εμπειρία της κύησης.

Τη μαγεία να αναπτύσσεται μία νέα ζωή στο εσωτερικό του σώματος δεν μπορεί να τη βιώσει κανένας άντρας. Η γυναίκα είναι το γόνιμο έδαφος, όπου ο σπόρος αφήνεται να μεγαλώσει.

Μία επιπλέον γνώση που κατέχει η γυναίκα μέσα από το μυστήριο της κύησης είναι, ότι τα πράγματα θέλουν το δικό τους χρόνο για να ωριμάσουν και να ολοκληρωθούν. Αντιθέτως στην αντρική αντίληψη το ιδεώδες είναι η κατάργηση του χρόνου, η στιγμιαία δημιουργία.

Η αρσενική φύση θέλει τον άντρα να κυριαρχεί. Η θηλυκή φύση θέλει τη γυναίκα να περικλείει, να συμπεριλαμβάνει, να συγχωρεί (συν+χώρος).

Η γυναίκα  σταδιακά  απομακρύνθηκε από τον ιερό σκοπό της ζωής και έτσι αλλοιώθηκε η φυσική της σχέση με τον άντρα και τη θηλυκή της δύναμη. Απομακρύνθηκε από την πίστη της στη γυναικεία διαίσθησή της και τα συναισθήματά της. Απαρνούμενη τη φύση της κλείνεται στον εαυτό της αναζητώντας λύσεις, αγάπη, ασφάλεια μόνο από την ίδια. 

Στην προσπάθεια της να δημιουργήσει νέες σχέσεις αγάπης βρίσκει εμπόδια, καλλιεργώντας το κέντρο της λογικής και όχι του συναισθήματος για να καταλήξει στο εύκολο συμπέρασμα ότι πλέον δεν υπάρχουν άντρες…

Η μεταμόρφωσή της σε ανδρόγυνο την κρατά υποταγμένη στον κόσμο της επιβολής, της δύναμης, της σύγκρισης. Σε έναν κόσμο που αποδεικνύει την επιτυχία με τα αποκτήματα και την επαγγελματική σταδιοδρομία, η γυναίκα νιώθει περισσότερο μόνη από ποτέ άλλοτε. Η επαγγελματική επιτυχία δεν μπορεί να τη γεμίσει ενέργεια, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί για να κατακτά, αλλά για να προσφέρει και να λαμβάνει.

Η θηλυκή ενέργεια είναι ήρεμη, απαλή και λαμβάνει. Η αρσενική ενέργεια είναι δυναμική για να μπορεί να κυριαρχεί και να κατακτά.

Η ευτυχία για τη γυναίκα είναι η προστασία και η ασφάλεια από τον άντρα της. Η ευτυχία του άντρα είναι η κατάκτηση των στόχων του και η ανιδιοτελής αγάπη της γυναίκας του. Όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε θα είναι σαν να παραβιάζουμε τη φύση μας.

Για να υπάρξει η αγάπη μεταξύ των δύο φύλων και να ανθίσουν οι οικογένειες χρειάζεται η γυναίκα να βρει την ισορροπία της. Να θυμηθεί ποια πραγματικά είναι, να αναγνωρίσει τη διαφορετικότητα της φύσης της από τον άντρα, να μείνει στο κέντρο της γυναικείας της δύναμης. Μένοντας στο κέντρο της και στη θηλυκή της ενέργεια, ο άντρας ανακτά τη χαμένη του δύναμη και προσπαθεί για το καλύτερο, που μπορεί να προσφέρει στη γυναίκα του και την οικογένειά τους.

Ο άντρας μπορεί καθημερινά να κατακτά τους στόχους του, αλλά η γυναίκα μπορεί να τους γεννά.

#Blueminders

Οι Blueminders είναι οι εμπνευστές της σελίδας Bluemind Magazine. Καθοδηγούνται από την εσωτερική τους σύνδεση με το άπειρο και τις δυνατότητες που τους προσφέρει. Πιστεύουν στη μεγαλύτερη συμπαντική δύναμη, που είναι η αγάπη. Καθημερινά μοιράζονται μαζί σας, μηνύματα που λαμβάνουν διαισθητικά. Κάποια από αυτά τα μηνύματα μπορεί να αποτελέσουν μία έμπνευση για εσάς και να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε αυτό που θέλετε. Κάποια μπορεί να είναι τροφή για σκέψη. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στέλνοντας μήνυμα με την ένδειξη “Για τους Blueminders” στη σελίδα μας στο Facebook

Δείτε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *