Με θεωρεί δεδομένη πως να το αλλάξω;

Με θεωρεί δεδομένη πως να το αλλάξω;

Κοινοποίηση

Τις περισσότερες που νιώθουμε ότι κάποιος μας θωρεί δεδομένη είναι γιατί επενδύουμε πάρα πολύ σε μια σχέση και προσαρμοζόμαστε σε καταστάσεις και ανθρώπους περισσότερο από αυτό που απαιτείται. Αρχίζουμε να βάζουμε τις ανάγκες του συντρόφου μας πάνω από τις δικές μας και κάνουμε οτιδήποτε για να είναι ο άλλος ευχαριστημένος από εμάς.

Αν το καλοσκεφτούμε όμως, ασυνείδητα θέλουμε να είμαστε τα καλά παιδιά που ήμασταν στην παιδική μας ηλικία, σε μία συνθήκη που εκπαιδευτήκαμε από τους γονείς και τους δασκάλους, αλλά και από όλη την κοινωνία.

Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνουμε και στις σχέσεις μας καθώς φροντίζουμε να ευχαριστούμε τους άλλους σε βάρος της δικής μας ευχαρίστησης, λες και μόνο οι άλλοι έχουν αυτό το δικαίωμα.

Στο υποσυνείδητο μας έχει καταγραφεί πως αν φροντίσουμε τον εαυτό μας, αν διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε και αν αρνηθούμε να κάνουμε κάτι που μας ζητούν τα αγαπημένα μας πρόσωπα αυτομάτως θα χαρακτηριστούμε ως εγωϊστές.

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι σε θεωρεί δεδομένη;

Καθώς φροντίζουμε τους άλλους ξεχνώντας τον εαυτό μας οι «μπαταρίες» μας αδειάζουν και νιώθουμε κούραση, απογοήτευση, θυμό, λύπη. Το αίσθημα ότι ο σύντροφος μας δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες μας είναι από τα σημαντικότερα red flags σε κάθε σχέση.

Η πεποίθησή μας ότι η καλή μας συμπεριφορά θα πρέπει αναγνωρίζεται από τον σύντροφο μας, αρχίζει να καταρρέει και τις περισσότερες φορές δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν μας ζητήθηκε να είμαστε συνεχώς ευχάριστοι και χρήσιμοι για τους άλλους.

Κάτω από το συναίσθημα της προσφοράς για την ευχαρίστηση των άλλων, κρύβεται η ανάγκη μας για αναγνώριση και η ελπίδα για στενότερη δέσμευση του άλλου μαζί μας.

Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους ώστε να μην σε θεωρεί δεδομένη

Πριν ασχοληθούμε με τι πρέπει να κάνεις για να μην σε θεωρεί δεδομένη είναι σημαντικό να στρέψεις την προσοχή σου σε εσένα.  Αναρωτήσουμε τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι σε θεωρεί δεδομένη. Γιατί και πότε πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές σου; Τι μπορεί να κάνει ο σύντροφός σου για να νιώσεις ότι σε εκτιμά και αναγνωρίζει τις προσπάθειες σου; Περιμένει από εσένα να κάνεις όλη τη δουλειά και δεν σου προσφέρει καμία υποστήριξη; Σου ζήτησε με κάποιον τρόπο να έχεις εσύ τις περισσότερες ευθύνες ή πήρες την πρωτοβουλία από μόνη σου;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σου έδινε μια καλύτερη κατανόηση της κατάστασης και θα σε βοηθούσε να έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.

Επικοινώνησε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου

Μόλις έχεις περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα συναισθήματά σου και τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση, είναι η ώρα να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σου. Εξήγησέ του για το πώς νιώθεις και πώς αυτό επηρεάζει τη σχέση. Ίσως, ο σύντροφός σου να καταλάβαινε εσένα και τις ανάγκες σου καλύτερα, όταν το εξηγήσετε με μία φιλική κουβέντα. Συνεργαστείτε μαζί για να βρείτε μία λύση, που ικανοποιεί και τους δύο σας.

Αναγνώρισε τον εαυτό σου και τις προσπάθειές σου

Καθώς περιμένεις από τους άλλους να σε αναγνωρίζουν και λάβεις την υποστήριξη που έχεις ανάγκη, μία καλή λύση είναι να ξεκινήσεις να αναγνωρίζεις τις προσπάθειες σου η ίδια. Σίγουρα μπορείς να εντοπίσεις πόσα πράγματα κάνεις καλά και όσα προσφέρεις. Μόνο και μόνο για αυτό, δεν πρέπει να προσφέρεις κάτι και σε εσένα ευχαριστώντας τον εαυτό σου;

Σκέψου τι θα μπορούσες να κάνεις που θα σε ευχαριστούσε και θα ήταν ένα bonus για τις προσπάθειες σου. Ένα σύντομο ταξίδι, μία beauty spa day, μία βόλτα με φίλες, ένα γεύμα στο αγαπημένο σου εστιατόριο;

Μάθε να λαμβάνεις

Το γνώριζες ότι το να μάθουμε να λαμβάνουμε είναι πιο δύσκολο από το να δίνουμε; Κάθε φορά που μας δίνεται κάτι αναπάντεχα το αίσθημα της χαράς διαδέχεται η προσπάθεια μας να ανταποδώσουμε αυτό λάβαμε.

Είναι όμως εντάξει, αν κάποιες φορές λαμβάνουμε και απολαμβάνουμε ότι μας προσφέρθηκε χωρίς να προσπαθούμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στον άλλο κάνοντας κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Ένα ειλικρινές ευχαριστώ και ένα χαμόγελο είναι αρκετά για να επικοινωνήσουμε την ευχαρίστησή μας στον σύντροφό μας.

Εστίασε στην εξέλιξή σου

Η ευτυχία έρχεται από μέσα και συνδέεται με το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουμε από τον εαυτό μας. Ναι, πρέπει να είσαι αφοσιωμένη και στοργικη σύντροφος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοείς τις δικές σου ανάγκες. Ετσίασε στην καριέρα σου, διατήρησε τον κοινωνικό σου κύκλο, αφιέρωσε τον χρόνο σε εσένα κι ας είναι έστω μίση ώρα κάθε μέρα.  Η ιδέα είναι να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου θα σε βοηθήσει να γίνεις μία ευτυχισμένη σύντροφος και ταυτόχρονα περισσότερο ελκυστική. Γιατί, ποιος δεν θέλει να έχει σχέση με έναν χαρούμενο σύντροφο;

Περίμενε να σου ζητηθεί πριν αναλάβεις δράση

Μερικές φορές είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι στο ότι μας θεωρούν δεδομένους. Βοηθάς πάντα τον σύντροφό σου πριν ακόμα το ζητήσει; Εάν ναι, τότε άθελά σου κάνεις κακό στη σχέση σας. Θα πρέπει να μάθεις να περιμένεις πριν προθυμοποιηθείς να βοηθήσεις. Αφήνοντας τον σύντροφό σου να πάρει πρωτοβουλίες και να χειριστεί κρίσιμα ζητήματα ενισχύεις την ανδρική του ενέργεια. Ταυτόχρονα, δεν αναλώνεσαι και διατηρείς τη θηλυκή σου ενέργεια, εξισσοροπώντας τους διακριτούς ρόλους μέσα στη σχέση. Ο σύντροφός σου θα αναγνωρίσει την προσπάθειά σου περισσότερο, όταν ο ίδιος θα αποφασίσει να ζητήσει τη βοήθεια σου.

Δείτε επίσης:

Έχετε συναντήσει την αδελφή ψυχή ή τη δίδυμη φλόγα σας;

Έχετε συναντήσει την αδελφή ψυχή σας ή τη δίδυμη φλόγα σας;

Πολλοί άνθρωποι κάποια στιγμή αναγνώρισαν έναν ισχυρό πνευματικό δεσμό με κάποιον. Άλλοι μιλούν για τη συνάντηση με την αδελφή

Μην τσιμπάς από τα ψυχουλα που σου προσφέρουν για αγάπη

Μην τσιμπάς από τα ψίχουλα που σου προσφέρουν για αγάπη

Η αγάπη είναι ολόκληρη. Είναι μία κατάσταση που ήδη Είσαι και σου αξίζει να αγαπιέσαι. Μην τσιμπάς, λοιπόν

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *