Οδήγησε το νου εκεί που θέλεις

Οδήγησε το νου εκεί που θέλεις

Κοινοποίηση

Ο εγκέφαλός μας δεν αντιδρά στο εδώ και το τώρα, αλλά μαντεύει τις εξελίξεις με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Κάθε σκέψη μας ενεργοποιεί κάποιους νευρώνες και ας φανταστούμε αυτούς τους νευρώνες του εγκεφάλου μας σαν κουμπιά που φαινομενικά ενεργοποιούνται από τις σκέψεις. Οι περισσότερες σκέψεις μας εκφράζουν κυρίως φόβο, ανησυχία, αρνητικότητα.  Το μυαλό μας γεμίζει με ιδέες  για το τώρα, με βάση αυτά που έχουμε βιώσει. Ο φόβος υπάρχει από τις αναμνήσεις που έχουμε.

Γίνε ο οδηγός του νου

‘Όπως ένας επιδέξιος τεχνίτης μπορεί να μεταμορφώσει ένα κομμάτι ξύλου σε ένα αριστούργημα τέχνης, έτσι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το νου μας σε νέες καταστάσεις που επιθυμούμε να βιώνουμε.

Βεβαίως και η νοητική μάχη γίνεται ακόμα και για τις πιο απλές επιλογές της καθημερινότητας, όπως το τι θα φάω, τι θα φορέσω, όμως σημασία έχει που στρέφουμε την προσοχή μας.

Μία παλιά ιστορία των Τσερόκι για τα διλλήματα που βασανίζουν όλους μας αναφέρει: Ένας ηλικιωμένος λέει στο εγγονό του «Κάθε επιλογή στη ζωή είναι μία μάχη ανάμεσα σε δύο λύκους μέσα μας. Ο ένας αντιπροσωπεύει τον θυμό, τη ζήλια, την απληστία, τον φόβο, τα ψέματα την ανασφάλεια και το Εγώ. Ο άλλος αντιπροσωπεύει τη γαλήνη, την αγάπη, τη συμπόνια, την καλοσύνη, τη σεμνότητα και τη θετικότητα. Παλεύουν και οι δύο για την επικράτηση. «Ποιος λύκος νικάει;» ρωτάει ο εγγονός. «Αυτός που ταΐζεις», απαντάει ο ηλικιωμένος.

Πώς ταΐζουμε τους φόβους μας;

Με όσα παρατηρούμε, διαβάζουμε και ακούμε. Με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε. Με τις ενασχολήσεις μας στον ελεύθερο χρόνο μας. Με αυτά που επιλέγουμε να πιστεύουμε. Με όσα εκφράζουμε μιλώντας.

Ο νους αποτυπώνει, αυτό, που του προσφέρεις, Είτε είναι καλό, είτε όχι. Μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος αν τον εκπαιδεύσεις στο «Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα». Αν του δώσεις αυτή τη δυνατότητα να επιλέγει κάτι νέο, πέρα από αυτό που γνώριζε μέχρι τώρα, μπορείς να τον ελέγχεις. Αφήνοντας το μυαλό στο παλιό και γνώριμο, θα σου εμφανίζει εμπόδια σε κάθε καλή σκέψη, σε κάθε ευοίωνο σχέδιο.

Επαναπροσδιορισμός της σχέσης που έχουμε με το μυαλό μας.

Αν αντιμετωπίσουμε το μυαλό μας σαν μία ξεχωριστή οντότητα από εμάς και επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας μαζί του, ίσως να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση μαζί του. Η εσωτερική σύνδεση που υπάρχει με τον νου μπορεί να αποσαφηνιστεί, αν παρατηρήσουμε κάποιες αρνητικές συμπεριφορές μας.

Γιατί αντιδρώ αρνητικά στο γεγονός ότι ο σύντροφος μου δεν μου έχει τηλεφωνήσει ακόμα; Γιατί θυμώνω όταν κάποιος με επικρίνει; Γιατί συμβιβάζομαι με κάτι που δεν μου αρέσει;

Σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε το μυαλό έχει την παρόρμηση να αντιδράσει, ώστε να μας προστατεύσει. Θέλοντας να αλλάξουμε τον προγραμματισμό του μυαλού μας, σε μία επόμενη πρόκληση θα μπορούσαμε να κάνουμε μία παύση, ώστε να αξιολογήσουμε την  κατάσταση και να αποφασίσουμε ποια θα είναι η κατάλληλη αντίδραση. Έχοντας αυτό το χρόνο με το μέρος μας και σε κατάσταση ηρεμίας μπορούμε να προτείνουμε μία σειρά από άλλες λύσεις και αντιδράσεις στο νου μας.

Για παράδειγμα, αν ο σύντροφος σου αργεί να σου τηλεφωνήσει ή δεν απαντά στις κλήσεις σου δεν σημαίνει ότι δεν σε αγαπά ή ότι του συμβαίνει κάτι. Μπορείς σε αυτή την κατάσταση να κάνεις άλλες σκέψεις, όπως πιθανά να ξέχασε το κινητό του ή να κοιμάται, ή και να σου ετοιμάζει μία όμορφη έκπληξη.

Αν ένας φίλος σου σε επικρίνει δεν σημαίνει ότι δεν σε εκτιμά, αλλά πιθανά η ένταση της έκφρασης του προς εσένα, να μαρτυρά ένα δικό του άλυτο πρόβλημα ή και μία αγωνία, που δεν σου έχει εκφράσει ή και που δεν τολμά να εκφράσει στον ίδιο του τον εαυτό.

Τι είναι αυτό που ενεργοποιεί το νου να αντιδράσει;

Οι αισθήσεις κινητοποιούν τον νου. Το αρνητικό συναίσθημα ενεργοποιεί το νου να αντιδράσει καθώς του δίνει το σήμα κινδύνου. Μία σειρά από σενάρια, που υπάρχουν ήδη εντυπωμένα μέσα του ξετυλίγονται με ταχύτατους ρυθμούς για να εκφράσουν μία επιθετική συμπεριφορά.  

Γαληνεύοντας τις αισθήσεις μπορούμε να γαληνέψουμε και το νου. Καλλιεργώντας την εσωτερική γαλήνη αποτρέπουμε το πνευματικό, σωματικό και συναισθηματικό στρες.

Βλέποντας κάθε εμπειρία ως καινούρια αποσυνδέετε το παρελθόν από το παρόν. Δημιουργείστε καινούρια ευχάριστα σενάρια με το νου. Εκπαιδεύστε τον να βλέπει τις θετικές αλλαγές και μην τις θεωρείτε τυχαίες.

«Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα» λοιπόν, καθώς όλα αλλάζουν!

#Blueminders

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *