Η ευφυΐα του σώματος

Η ευφυΐα του σώματος

Κοινοποίηση

Το σώμα μας, μας μιλάει αρκεί να το εμπιστευτούμε. Ασκώντας τη διαίσθησή μας μπορούμε να έχουμε ένα υγιές σώμα, αρμονική εμφάνιση και ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τη καθημερινότητα.

Η Shakti Gawain μέσα από το βιβλίο της Living in the Light αναλύει τον τρόπο που έχουμε εκπαιδευτεί να ελέγχουμε το σώμα μας με βάση τα κοινωνικά πρότυπα. Μία ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί γύρω από τους τρόπους που θα ελέγξουμε το σώμα μας. Δίαιτες, καλλυντικά, ινστιτούτα ευεξίας, διαιτητικά τρόφιμα μας πουλούν καθημερινά τους τρόπους που θα επιτύχουμε το καλλίγραμμο σώμα των ονείρων μας, σύμφωνα όμως με τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής.

Βλέπουμε στις διαφημίσεις προϊόντα και υπηρεσίες με θαυματουργές λύσεις, αγνοώντας, ότι όλοι διαθέτουμε ένα ευφυές σώμα, το οποίο μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά σε μία αρμονική εμφάνιση παραμένοντας παράλληλα και υγιές.

Το να έχεις ένα όμορφο σώμα ξεκινά με το να ακολουθείς τη φυσική ροή της ενέργειάς σου. Χρειάζεται να εμπιστευτείς τον εαυτό σου. Να εκφραστείς σωματικά με τρόπους που νιώθεις καλά.

Απόλαυσε τον ύπνο όσο χρειάζεται. Αν νιώθεις κούραση φρόντισε να παραμείνεις στο κρεβάτι παραπάνω από άλλες μέρες. Ένας από τους λόγους που αρρωσταίνουμε είναι η έλλειψη ύπνου.  Η τροφή που λαμβάνεις προτίμησε να είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί το σώμα σου και ακολούθησε την καρδιά σου. Αν πρόθυμα εμπιστευτείς το  σώμα σου, θα μάθεις τι είναι καλύτερο για εσένα.

Ακούγεται αρκετά απλό. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μάθει να μην εμπιστευόμαστε το σώμα μας και να το πιστεύουμε ότι χρειάζεται έλεγχο. Μερικές θρησκείες μάλιστα προτείνουν ότι το πνεύμα είναι καλό και το σώμα είναι ένα αδύναμο, ένα αμαρτωλό εργαλείο του διαβόλου.

Αν και έχουμε εξελιχθεί σε σημείο όπου αυτές οι πεποιθήσεις δεν εκφράζονται γενικά ανοιχτά, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στο σώμα μας με δυσπιστία. Ως πολιτισμός, έχουμε συνηθίσει να αγνοούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του. Το μυαλό μας υποδεικνύει στο σώμα μας τι να κάνει. Αποφασίζουμε ότι μια εργάσιμη ημέρα από τις εννέα το πρωί έως πέντε το απόγευμα, θα πρέπει να λάβουμε τρία γεύματα, καθώς είναι ένας «λογικός» τρόπος ζωής.

Αναμένουμε από το σώμα μας να συνεργαστεί, ακόμα κι αν αυτό δεν αισθάνεται καλά. Έχουμε αναπτύξει, διανοητικά, θεωρίες για το τι είναι καλό για εμάς και τι όχι, ποια τρόφιμα πρέπει τρώμε και ποια δεν πρέπει.

Ως παιδιά, συνήθως υιοθετούμε τους κανόνες των γονιών μας, τους κοινωνικούς κανόνες και τις συνήθειες σχετικά με το φαγητό. Ακόμα κι αν θέλουμε να φάμε κάτι άλλο για δείπνο ή θέλουμε να φάμε σε διαφορετική ώρα, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κανόνες του συστήματος.

Το σώμα μπορεί να σου πει ένα πράγμα και η κοινωνία ένα άλλο. Πολλοί από εμάς μαθαίνουμε να μην εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας σε νεαρή ηλικία. Αυτή η δυσπιστία προκαλεί εσωτερική σύγκρουση και ανισορροπία στο σύστημά μας. Μπορεί να δημιουργήσει μια δια βίου μάχη μεταξύ των αυταρχικών και των επαναστατικών φωνών μέσα μας.

Όταν επαναστατούμε, μπορεί να βρεθούμε να λαχταρούμε όλα τα είδη των πραγμάτων που κανονικά δεν θα επιθυμούσαμε αν αφεθούμε στη φυσική μας ροή. Το σώμα μας μπορεί να αντιδράσει σε αυτή την ανισορροπία με το να πάρει βάρος, να γίνει υπερκινητικό, να χάσει βάρος ή να αναπτύξει εθισμούς στα τρόφιμα και αλλεργίες.

Στη συνέχεια, για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, μπορεί να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να ελέγξουμε τον εαυτό μας ακολουθώντας μια άκαμπτη, περιοριστική δίαιτα. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε στέρηση, οπότε τελικά ο επαναστάτης αναλαμβάνει ξανά και μας φέρνει στα ίδια τα τρόφιμα που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε.

Μπορεί να παίξουμε αυτήν την ίδια σύγκρουση όσον αφορά τη σωματική άσκηση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να διατηρήσουν το σώμα τους σε φόρμα είναι να πιέσουν τον εαυτό τους στην άσκηση με δυναμικό τρόπο. Όπως και μπορεί να αντισταθούμε σε αυτό με το να γίνουμε νωθροί και να μην ασκηθούμε ποτέ.

Η κοινωνία μας προωθεί αυτόν τον εσωτερικό αγώνα και μάλιστα κερδίζει από αυτόν. Μας δείχνουν συνεχώς πώς πρέπει να είναι ένα όμορφο σώμα και μας πουλούν τρόπους για να το επιτύχουμε. Δίαιτες, θαυματουργά σχέδια αδυνατίσματος, τροφές με λίγες θερμίδες ή χωρίς λιπαρά και συνδρομές σε κέντρα ευεξίας είναι μερικά από αυτά που μας πουλούν για επιτύχουμε ένα όμορφο σώμα.

Συνεχώς «χτυπάμε» το σώμα μας σε κάποια νέα ιδέα για την υγεία και την ομορφιά. Το πρόβλημα με τις εξωτερικές εικόνες και τα «πρέπει» στα οποία προσαρμόζουμε τον εαυτό μας και έξω από αυτόν είναι ότι είμαστε συνεχώς δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που φαινόμαστε ή με τον τρόπο που αισθανόμαστε.

Ο δρόμος για ένα υγιές, δυνατό και όμορφο σώμα είναι να μάθεις να εμπιστεύεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου. Μπορείς να ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία γνωρίζοντας όλους τους κανόνες και τις ιδέες που έχεις σχετικά με το πώς πρέπει να φαίνεσαι και να αισθάνεσαι, τι πρέπει να τρως, πώς πρέπει να γυμναστείς κ.λπ.

Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι να καταγράψεις σε μία λίστα αυτά που πιστεύεις για το σώμα σου και στη συνέχεια να διαγράψεις από τη λίστα σου ή και να αντικαταστήσεις καθετί που αλλάζει σαν πεποίθηση αφήνοντας το σώμα σου να σου μιλήσει.

Στη διαδικασία αυτή πιθανά -αν όχι σίγουρα- θα ανακαλύψεις περισσότερους εσωτερικούς πρωταρχικούς εαυτούς σου, όπως τον τελειομανή (που έχει πολύ υψηλά ιδανικά στα οποία θέλει να ανταποκριθείς), τον διεκπεραιωτή (που σε οδηγεί να επιτύχεις τους στόχους του τελειομανή) και τον κριτικό (που σου υπενθυμίζει συνεχώς πώς αποτυγχάνεις και δεν θα τα καταφέρεις).

Μόλις αποκτήσεις κάποια επίγνωση αυτών των ιδεών και ενεργειών και δεν ελέγχεσαι τόσο ασυνείδητα από αυτές, μπορείς να αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι θέλεις πραγματικά και να συντονιστείς με τα δικά σου διαισθητικά συναισθήματα για το τι είναι πραγματικά σωστό για εσένα.

Σώμα και διαίσθηση

Το σώμα σου και η διαίσθησή σου είναι, τελικά, οι καλύτεροι οδηγοί για το τι είναι καλό για εσένα και πώς να φροντίζεις τον εαυτό σου. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι μόλις δώσεις προσοχή, το σώμα σου θα σε ενημερώσει αυθόρμητα για το τι χρειάζεται να φάει και πώς θέλει να κινείται και να ασκείται.

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι απλώς ακολουθώντας την ενέργειά τους, αναπτύσσουν το δικό τους προσωπικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα τους, και αυτό μπορεί να αλλάζει από καιρό σε καιρό.

Για παράδειγμα, σε ορισμένες στιγμές, το σώμα τους μπορεί να θέλει να ασκηθεί έντονα, οπότε αισθάνεται υπέροχα με ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής. Άλλες φορές, μπορεί να θέλει να ξεκουραστεί ή να ασκηθεί ήπια.

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι χρειάζονται πρόσθετες πληροφορίες, οπότε η εσωτερική τους καθοδήγηση τους οδηγεί στα κατάλληλα βιβλία, τον κατάλληλο διατροφολόγο, προπονητή άσκησης, γιατρό ή δάσκαλο. Είναι απολύτως εντάξει και μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να ακολουθείτε τη δίαιτα ή το πρόγραμμα άσκησης κάποιου άλλου, αρκεί να σας αρέσει.

Η θεραπεία του σώματος

Η διαδικασία θεραπείας της σχέσης με το σώμα μας μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και να απαιτήσει κάποια βοήθεια και υποστήριξη. Τα συναισθήματά μας για το σώμα μας συνδέονται συνήθως με πολύ βαθιά ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοεκτίμησή μας, την ταυτότητά μας, τις οικογένειές μας, τη σεξουαλικότητά μας κ.λπ.

Εάν υπάρχει χρόνιο πρόβλημα βάρους, εθισμών σε συγκεκριμένες τροφές ή κάποια διατροφική διαταραχή αναζητήστε τον χρόνο ή τα γεγονότα που ξεκίνησε αυτό. Αν για παράδειγμα από παιδί είχατε παραπάνω κιλά αναρωτηθείτε γιατί χρειαζόσασταν περισσότερο φαγητό; Ήταν αλήθεια ότι το σώμα σας χρειαζόταν περισσότερα γλυκά ή ήταν η απαγόρευση που σας έκανε να αντιδράτε με αυτόν τον τρόπο.

Ακόμα κι αν καταλήξετε ότι πραγματικά το σώμα σας θέλει περισσότερο τα γλυκά είναι εντάξει. Κάθε σώμα είναι μοναδικό όπως μοναδικοί είμαστε κι εμείς. Αποδεχτείτε αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε αληθινά χαρούμενοι, αλλά που δεν λειτουργεί ως υποκατάστατο μία συνθήκης/ κατάστασης που δικαιούστε να έχετε στη ζωή σας.

Για να κατανοήσετε τη σχέση συναισθημάτων με τις γεύσεις μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας “Διατροφή και συναισθήματα”

BLUEMIND MAGAZINE

Διαβάστε επίσης:

Η αναπνοή σου είναι και η δύναμη σου

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *