Tι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη;

Tι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη;

Κοινοποίηση

Τι σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη και πως μπορούμε να καταλάβουμε είτε ότι προσφέρουμε είτε ότι λαμβάνουμε ανιδιοτελή αγάπη;

Όταν αγαπάς κάποιον, μπορεί να βρεθείς πρόθυμος να τον βάλεις πάνω από τον εαυτό σου για να βεβαιωθείς ότι είναι πάντα χαρούμενος και φροντισμένος. Αυτό είναι ένα σημάδι ανιδιοτελούς αγάπης, που συμβαίνει όταν η επιθυμία σας να νοιάζεστε και να φροντίζετε για κάποιον υπερτερεί των δικών σας επιθυμιών και αναγκών.

Η ανιδιοτελής αγάπη είναι η ικανότητά σας να δείχνετε σεβασμό, καλοσύνη και συμπόνια προς όλους και να μην περιμένετε τίποτα σε αντάλλαγμα. Κάποιος που αγαπά ανιδιοτελώς είναι πρόθυμος να κάνει θυσίες για τους άλλους και βοηθά ακόμα και τους ανθρώπους που μπορεί να μην του αρέσουν απαραίτητα.

Ενώ η ιδέα του να προσφέρουμε ανιδιοτελή αγάπη είναι ελκυστική σε πολλούς ανθρώπους, είναι συχνά αρκετά δύσκολο να λάβουμε υπόψη τα συναισθήματα ατόμων που δεν γνωρίζουμε, ενώ παίρνουμε τη συνειδητή ή και μερικές φορές ασυνείδητη απόφαση, να συμπεριφερθούμε με συγκεκριμένο τρόπο.

Συχνά, είναι ο «εσωτερικός μας εαυτός» εμποδίζει τον δρόμο της αληθινής συμπόνιας. Ωστόσο, μόνο όταν βγαίνουμε προσεκτικά έξω από τον εαυτό μας, βλέπουμε πέρα ​​από τις πολυάσχολες ζωές μας και αναγνωρίζουμε πώς τα λόγια, οι πράξεις ή οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν τις ζωές των άλλων. Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια τεράστια διαφορά – μια θετική διαφορά – όχι μόνο στη ζωή των άλλων, αλλά και στη δική μας.

Τι είναι η ανιδιοτελής αγάπη;

Ανιδιοτελής αγάπη είναι να δίνεις στους άλλους και να μην περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Όταν αγαπάτε ανιδιοτελώς, δεν περιμένετε να σας επαινέσουν ή ακόμα και να αναγνωρίσουν τις πράξεις σας. Αντίθετα, νιώθετε ικανοποιημένοι μόνο και μόνο γνωρίζοντας ότι το άλλο άτομο είναι χαρούμενο και φροντισμένο. Μία μορφή ανιδιοτελούς αγάπης εκφράζετε στη σχέση γονέα – παιδιού.

Ετσι, λοιπόν, ακόμα κι αν δεν ανταποδώσουν τις πράξεις σας, εξακολουθείτε να είστε πρόθυμοι να τους δώσετε όλη την αγάπη, την υποστήριξη και τη φροντίδα σας. Ο όρος «αλτρουισμός» συνδέεται στενά με την ανιδιοτελή αγάπη.

Σημάδια και συμπεριφόρες ανιδιοτελούς αγάπης

Πριν μιλήσουμε για σημάδια και συμπεριφορές ανιδιοτελούς αγάπης θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από την πηγή έκφρασης της υπέρμετρης αγάπης, που δεν είναι άλλη από τον εαυτό σας.

1. Δείχνεις αγάπη και σεβασμό στον εαυτό σου!

Προκειμένου να προσφέρετε ανιδιοτελή αγάπη στους άλλους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείχνετε την ίδια ποιότητα αγάπης και στον εαυτό σας. Η άνευ όρων αγάπη προς τον εαυτό είναι σαν την επαναφόρτιση των μπαταριών. Το να αγαπάτε τον εαυτό σας και να φέρεστε στον εαυτό σας με σεβασμό σάς επιτρέπει να κατανοήσετε πλήρως πώς είναι να λαμβάνετε τέτοια αγάπη άνευ όρων και ελεύθερης ροής. Ένα σημαντικό “συστατικό” της αγάπης για τον εαυτό σας είναι η χρήση της θετικής έκφρασης και της θετικής εικόνας που έχετε για εσάς. Γι’ αυτό αλλάξτε τις αρνητικές σας σκέψεις σε θετικές και χρησιμοποιήστε θετικές επιβεβαιώσεις ώστε να χτίσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Μπορείτε να βρείτε θετικές δηλώσεις για την μεταμόρφωσή σας εδώ.

Φροντίστε να κοιμάστε πάντα αρκετά, να τρώτε υγιεινά και να αφιερώνετε χρόνο στα δικά σας ενδιαφέροντα για να διατηρείτε τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Αν είστε σε φάση αναζήτησης μίας αισθημτικής σχέσης, βρείτε κάποιον που να συμμερίζεται τις ανιδιοτελείς τάσεις σας, ώστε να αποφύγετε την εκμετάλλευση στο μέλλον.

2. Αγαπάς τους άλλους χωρίς όρους

Η άνευ όρων αγάπη και η ανιδιοτελής αγάπη είναι παρόμοιες έννοιες. Όταν αγαπάς κάποιον άνευ όρων, σημαίνει ότι τον αποδέχεσαι όπως είναι – αποδέχεσαι εξίσου τα δυνατά του σημεία καθώς και τα ελαττώματά του. Δεν χρειάζεται ο άλλος να πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να λάβει την αγάπη σας και είστε σε θέση να τους πλημμυρίζετε με στοργή ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και όταν μαλώνετε με κάποιον άλλον ή και δεν συναντιέστε μαζί του, πιθανότατα να συνειδητοποιείτε ότι τον αγαπάτε βαθιά. Εάν για παράδειγμα είστε σε μια ρομαντική σχέση, το να αποδεχτείτε τα ελαττώματα του συντρόφου σας και να τον αγκαλιάσετε όπως ακριβώς είναι, είναι σημάδι αγάπης άνευ όρων. Η ανιδιοτελής και άνευ όρων αγάπη δεν έχει ημερομηνίες λήξης. Αγαπάτε τους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο όταν είναι βολικό.

τι είναι ανιδιοτελης αγαπη

3. Βοηθάς τους άλλους χωρίς να περιμένεις ανταμοιβή

Η ανιδιοτελής αγάπη σημαίνει ότι προσφέρετε αγάπη, ενδιαφέρον, φροντίδα και υποστήριξη χωρίς να περιμένετε καμία ανταμοιβή ή έπαινο από τους άλλους. Αγαπάτε κάποιον απλά, επειδή αυτό τον κάνει να νιώθει καλά. Φυσικά, η αναγνώριση και ο έπαινος μπορεί να έρθουν στον δρόμο σας, αλλά το να λαμβάνετε δεν είναι αυτό που σας παρακινεί να είστε ευγενικοί και στοργικοί. Ο εθελοντισμός με αγνή πρόθεση να προσφέρετε βοήθεια στους άλλους είναι μια πράξη ανιδιοτελούς αγάπης. Σε αυτή την [ερίπτωση δεν προσφέρετε για να αναγνωριστείτε αλλά για να προσφέρετε στην κοινωνία ή σε ένα μέρος αυτής, όπως σε κάποια ομάδα / κοινότητα που έχει ανάγκη από τη βοήθεια σας. Η έμπρακτη υποστήριξή σας δεν σχετίζεται με τη χορηγία σε χρήμα πάντα, αλλά προτίστως με το ενδιαφέρον σας, τον χρόνο που διαθέτετε και τη συμμετοχή σας στο κοινό καλό.

4. Είσαι πρόθυμος να κάνεις θυσίες για κάποιον άλλο

Το να αγαπάτε ανιδιοτελώς σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας για χάρη κάποιου άλλου. Είστε πρόθυμοι να βάλετε τον εαυτό σας σε μια απαιτητική κατάσταση μερικές φορές, αν αυτό σημαίνει ότι το άλλο άτομο θα λαμβάνει αυτό που χρειάζεται και θα νιώθει ότι τον φροντίζουν. Αν και μπορεί να ταλαιπωρηθείτε, πιθανότατα να μην σας επηρεάζει πολύ και να νιώθετε ικανοποιημένοι μόνο και μόνο επειδή γνωρίζετε ότι το άλλο άτομο είναι χαρούμενο. Για έναν φίλο ή για ένα συγγενικό σου πρόσωπο, το να βάζεις στην άκρη τα δικά σου προβλήματα για να βοηθήσεις σε μια δύσκολη στιγμή είναι μια μορφή ανιδιοτελούς αγάπης. Το να υπερασπίζεστε κάποιον και να μιλάτε ανοιχτά για ένα θέμα, ακόμα κι αν δεχθείτε κάποια κριτική, είναι επίσης ανιδιοτελής αγάπη.

6. Συμπαθείς τους άλλους και συμμερίζεσαι τα συναισθήματά τους

Κάποιος που αγαπά ανιδιοτελώς είναι σε θέση να συμπάσχει εύκολα με τους άλλους αλλά και μπορεί να μπει στη θέση του άλλου. Το να είσαι πρόθυμος να ακούσεις κάποιον και να σκεφτείς σοβαρά τις προοπτικές που έχει είναι βασικό σημάδι της ανιδιοτελούς αγάπης. Για να προσφέρετε αυτό το είδος αγάπης, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στα συναισθήματα του άλλου και να αποφύγετε να τον κρίνετε ή να κάνετε υποθέσεις μέχρι να μποραστεί μαζί σας την πλήρη ιστορία του. Το να είσαι απλά εκεί για να ακούς τον φίλο, το μέλος της οικογένειας σου ή τον σύντροφό σου όταν έχουν κάποιο πρόβλημα και να μην παρεμβαίνεις με τη γνώμη σου ή τη συμβουλή σου είναι μια ανιδιοτελής πράξη. Δείχνει ότι δεν προσπαθείτε να προσαρμόσετε την κατάσταση στα δεδομένα του εαυτού σας και επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο καλό του άλλου βάσει των δικών του χαρακτηριστικών.

7. Δεν παίρνεις τα πράγματα προσωπικά

Όταν αγαπάς ανιδιοτελώς, δεν αφήνεις τα αρνητικά λόγια ή τις πράξεις των άλλων να σε επηρεάσουν. Αντί να προσβάλλεστε εύκολα και να κρατάτε κακία, αφήνετε τα πράγματα να κυλήσουν. Οι αρνητικές εκφράσεις του άλλου δεν σας επηρεάζουν στον τρόπο που του συμπεριφέρεστε. Εξάλλου, η ανιδιοτελής αγάπη είναι να δίνεις αγάπη ακόμα και σε ανθρώπους που μπορεί να σε πληγώσουν. Μια συμβουλή για να μάθετε να μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά είναι να προσπαθήσετε να σκεφτείτε τι περνάει ο άλλος. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πει κάτι που πονάει επειδή περνάει μια δύσκολη στιγμή. Ακόμα κι αν κάποιος σας πληγώσει, συμπεριφερθείτε του με συμπόνια γιατί μπορεί να μην γνωρίζετε τα πάντα για την κατάστασή του. Καθώς δεν παίρνετε τα πράγματα προσωπικά απελευθερώνεστε από την αρνητική κατάσταση που βρίσκεται ο άλλος και ο οποίος ασυνείδητα θέλει να σας φέρει σε όμοια με τη δική του κατάσταση.

8. Εκφράζεις ανοιχτά την ευγνωμοσύνη σου προς τους άλλους

Κάποιος που αγαπά τους άλλους ανιδιοτελώς δεν φοβάται να πει ευχαριστώ και να δείχνει συχνά την εκτίμησή του. Η ανιδιοτελής αγάπη σας κάνει να θέλετε να αφήσετε τους άλλους να καταλάβουν πόσο σημαντικοί είναι για εσάς. Το να λέτε στον σύντροφό σας «σ’ αγαπώ» και να φροντίζετε να εκφράζεστε θετικά κάθε μέρα είναι μια πράξη ανιδιοτελούς αγάπης. Πείτε στους συναδέλφους σας πόσο πολύ εκτιμάτε τη σκληρή δουλειά και την προσπάθειά τους, ώστε να συνειδητοποιήσουν πόσο τους εκτιμάτε. Έκφραση ανιδιοτελούς αγάπης είναι να νιώθετε χαρούμενοι στο να μοιράζεστε την επιτυχία και τα επιτεύγματά σας με άλλους. Αντί να θέλετε να λαμβάνετε όλους τους επαίνους για τον εαυτό σας, να είστε πάντα έτοιμοι να αποδώσετε τα εύσημα εκεί που πρέπει.

9. Βοηθάς τους ανθρώπους ακόμα κι αν δεν σου αρέσουν

Το να αγαπάτε κάποιον ανιδιοτελώς ακόμα κι όταν δεν σας έλκουν κάποιες συμπεριφορές ή χαρακτηριστικά του σημαίνει ότι μοιράζετε την αγάπη σας άνευ όρων. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι απαραίτητα ένα αγαπημένο σας άτομο, δεν του κρατάτε κακία ούτε το υποτιμάτε με οποιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα, τους δείχνετε την ίδια αγάπη και φροντίδα που θα δίνατε σε οποιονδήποτε άλλον, ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι μπορεί να μην κάνει το ίδιο για εσάς. Για παράδειγμα, μπορεί να συνεχίσετε βοηθάτε έναν συνάδελφο σε ένα έργο, ακόμα κι αν έχει πει κάποια άσχημα πράγματα για εσάς στο παρελθόν. Ή, μπορεί να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσετε τον φίλο ενός φίλου, παρόλο που δεν τον γνωρίζετε καλά.

10. Βάζεις την ομάδα σου πάνω από τον εαυτό σου

Οι άνθρωποι που αγαπούν ανιδιοτελώς τείνουν να μιλούν με όρους «εμείς» και όχι με «εγώ», που σημαίνει ότι δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες της ομάδας, πριν από τις προσωπικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βάζετε τις ανάγκες της οικογένειάς σας πάνω από τις δικές σας, δίνετε προτεραιότητα σε πράγματα που θα διευκολύνουν τη δουλειά για τους συναδέλφους σας ή αφιερώνετε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι τα μέλη μίας κοινότητας είναι ευχαριστημένα.

11. Είσαι πρόθυμος να βοηθήσεις τους άλλους

Το να ανοίξετε και να είστε πρόθυμοι να αγκαλιάσετε τα τρωτά σας σημεία απαιτεί πολύ θάρρος και δύναμη. Ωστόσο, το να είστε πρόθυμοι να προσφέρετε ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσετε κάποιον, είναι σημάδι ενός πραγματικά ανιδιοτελούς ατόμου. Για παράδειγμα, εάν ένας φίλος σας περνάει μια δύσκολη στιγμή, το να είστε ανοιχτοί να μοιραστείτε τα δικά σας προβλήματα του παρελθόντος και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίσατε μπορεί να είναι μια μεγάλη παρηγοριά για αυτόν. Επίσης, το να ανοιχτείτε με θάρρος εκφράζοντας όμως με ευγένια τυχόν ανησυχίες σας για τη σχέση σας στον σύντροφό σας , είναι μία προσπάθεια καθαρής αγάπης και ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την ενίσχυση του δεσμού σας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως πράξη ανιοδιοτελούς αγάπης.

12. Δεν έχεις κανένα πρόβλημα να μοιράζεσαι τα πάντα

Όταν αγαπάτε τους άλλους ανιδιοτελώς, είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τα πράγματά σας με τους άλλους. Η ανιδιοτελής αγάπη σημαίνει ότι όλα είναι δικά μας και όχι απλώς δικά μου. Μοιραζόμενοι με κάποιον άλλον κάποιες γνώσεις μας για να τον βοηθήσουμε ή δανείζοντας κάτι που θα κάνει τη ζωή του άλλου πιο εύκολη και χαρούμενη είναι έκφραση ανιδιοτελούς αγάπης.

η αγαπη ειναι η ανιδιοτελης προσπαθεια

13. Συμβιβάζεσαι με τους άλλους για τη διατήρηση της ισορροπίας

Αντί να πιέζετε για να γίνουν τα πράγματα όπως εσείς τα θέλετε, είστε περισσότερο πρόθυμοι να συζητήσετε με κάποιον και να βρείτε μια λύση σε κάποιο πρόβλημα, η οποία θα σας ικανοποιήσει και τους δύο. Το να αγαπάς ανιδιοτελώς σημαίνει να είσαι πρόθυμος να ακούσεις τις ανησυχίες, τις επιθυμίες και τις ανάγκες ενός άλλου ατόμου και να προσαρμόσεις ανάλογα τις δικές σου προτεραιότητες για να βεβαιωθείς ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι. Σε μια ρομαντική σχέση, δεν φοβάσαι να συμβιβαστείς με τον σύντροφό σου όταν μπαίνεις σε μια διαμάχη αντί απλώς να επιμένεις ότι έχεις δίκιο και εκείνος λάθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα θα προσπαθείτε να είναι ευχαριστημένοι οι άλλοι, καθώς αυτό είναι αντίθετο με την αγάπη του εαυτού. Ακολουθήστε τον διαλογισμό για την αγάπη του εαυτού αν νιώθετε αδύναμοι να αντισταθείτε στα “θέλω” των άλλων. Γιατί είναι διαφορετικό να προσπαθείτε να βρείτε μία λύση μαζί με τον άλλον σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και άλλο να υποχωρείτε διαρκώς στις προθέσεις των άλλων.

14. Θέτετε όρια για την ευτυχία ενός άλλου ατόμου

Η ανιδιοτελής αγάπη χαρακτηρίζεται επίσης από την ικανότητά σας να λέτε “όχι” για χάρη του άλλου ατόμου ώστε να είναι ευτυχισμένο, υγιές και ασφαλές. Ακόμα κι αν δεν γίνεται αντιληπτό γιατί είναι απαραίτητα τα όρια, είστε πρόθυμοι να είστε ο “ενήλικας” στη σχέση σας και να θέτετε τα απαραίτητα όρια για να κρατήσετε κάποιον ασφαλή. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και αποχώρηση από μια σχέση, αν πιστεύετε ότι θα ωφελήσει το άλλο άτομο. Αν ο σύντροφος σας έχει τη διάθεση να ανακαλύψει την ερωτική σχεσιακή του δυνατότητα και με άλλους ερωτικούς συντρόφους παράλληλα με εσάς, τον να αποχωρήσετε απο τη σχέση είναι μία έκφραση ανιδιοτελούς αγάπης. Καθώς δίνετε χώρο και χρόνο στον άλλον να αντιμετωπίσει τα “θέλω” του και να κάνει τις επιλογές του χωρίς την προσπάθεια να τον ελέγξετε είναι μία αγνή αγάπη. Όσον αφορά τα όρια, το να πείτε “Σ’ αγαπώ, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω μαζί σου γιατί νιώθω ότι είσαι μπερδεμένος” και να θέσετε κάποια απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το άλλο άτομο υποστηρίζετε την ισορροπία, που συνδέεται με την αγάπη. Αγαπώντας σκοπός σας είναι να βοηθήσετε το άλλο άτομο να γίνει ο καλύτερος εαυτός του ακόμα κι αν αυτό μπορεί να συμβεί με την αποχώρησή σας.

Η ανιδιοτελής αγάπη είναι υγιής εκτός και αν εμποδίζει τη δική σου ευτυχία

Προσφέροντας ανιδιοτελή αγάπη είναι ενισχυτικό των σχέσεων και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευτυχία σας. Ωστόσο, οι άνθρωποι που δίνουν υπερβολική προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων και παραμελούν τις δικές τους επιθυμίες μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται εκμετάλλευση από τις σχέσεις τους. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να βάζετε τον εαυτό σας πρώτο κατά καιρούς. Το να αγαπάτε τους άλλους ανιδιοτελώς δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείτε εντελώς τις δικές σας ανάγκες. Είναι βασικό να τηρείτε τις ισορροπίες και να φροντίσετε τον εαυτό σας σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά.

Bluemind Magazine

Διαβάστε επίσης:

Πώς λειτουργούν οι θετικές δηλώσεις για τις αλλαγές που θέλουμε;

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *