Η εύκολη θυματοποίηση προέρχεται από το εγώ

Η θυματοποίηση προέρχεται από το εγώ

Κοινοποίηση

Πόσες φορές συνειδητά ή ασυνείδητα θυματοποιείς τον εαυτό σου; Πόσες φορές νιώθεις ότι δεν ακούγεσαι; Πόσες φορές νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν; Πόσες φορές νιώθεις ότι δεν λαμβάνεις αυτά που προσφέρεις ή αυτά που αξίζεις;

Πιθανά πολλές φορές μέσα στη μέρα σου… Ναι αυτό συμβαίνει καθημερινά κι ας το εντοπίζεις ότι συμβαίνει ανά περιόδους. Όλα όσα εκφράζονται συχνά σαν εξωτερικά γεγονότα, μέσα σου δουλεύονται καθημερινά.

Η θυματοποίηση, ένα περίτεχνο παιχνίδι του εγώ μας.

Καταρχήν νιώθεις θύμα των καταστάσεων καταβάλλοντας περίσσια ενέργεια στην προσπάθεια σου να τις αλλάξεις, πριν τις αποδεχτείς. Αποδέχομαι είναι το πρώτο και το βασικό για να επέλθει η όποια αλλαγή.

Αποδέχομαι σημαίνει αναγνωρίζω τον εαυτό μου. Μία μέρα που φαίνεται να ξεκίνησε άσχημα ή και να πηγαίνει άσχημα είναι το αποτέλεσμα των σκέψεων και των συναισθημάτων σου των προηγούμενων ημερών.

Εντόπισε τις σκέψεις που έκανες τις προηγούμενες μέρες. Αν θέλεις μπορείς να τις γράψεις σε ένα χαρτί για να τις δουλέψεις αργότερα που θα έχεις αναγνωρίσει ότι η δική σου ενέργεια δημιούργησε τη δύσκολη μέρα σου. Οι άλλοι της ζωής σου δεν έχουν καμία δύναμη πάνω στην καθημερινότητά σου, όταν γνωρίζεις το ποιος είσαι και τι θέλεις.

Αναγνώρισε τις σκέψεις σου…

  • Μήπως ήσουν ανταγωνιστικός γιατί ένιωθες την ανάγκη να έχεις τον έλεγχο του άλλου ή των άλλων της ζωής σου;
  • Μήπως προσπάθησες να δημιουργήσεις μία κατάσταση ψεύτικη σε σχέση με αυτό που είσαι ή αυτό που νιώθεις, από φόβο;
  • Μήπως πάλι, θέλησες να φανείς λίγο περισσότερος, ενώ αυτό που είσαι είναι και όμορφο και υπεραρκετό;
  • Μήπως βρέθηκες σε μία κατάσταση που άλλα ήθελες και άλλα έκανες λόγω των αναγκών της ζωής ή του εγωισμού σου;

Συνήθως μία μέρα που ξεκινάει στραβά είναι γιατί εσύ ένιωσες ευάλωτος και ασυνείδητα προσπάθησες να έχεις τον έλεγχο των γύρω σου, είτε είναι καταστάσεις, είτε άνθρωποι, είτε πράγματα.

Είναι το αποτέλεσμα που το εγώ δημιούργησε για εσένα αυξάνοντας τις άμυνες σου, τον φόβο σου, την ανησυχία σου, ώστε να μην πληγωθείς, να μην απατηθείς, να μην φανείς μικρότερος των περιστάσεων.

Ωραία όλα αυτά, θα πεις, αλλά πώς μπορώ να τα αλλάξω;

«Εγώ είμαι» ο ισχυρός διαλογισμός

Αλλάζεις τα πάντα όταν αλλάζεις το μέσα σου. Σκέψου και πάλι για λίγο…

  • Γιατί χρειάζομαι τον έλεγχο των άλλων;
  • Τι σημαίνει για μένα να επιβάλλομαι σε αυτούς που θέλω να είναι κοντά μου ή και να υποτάσσω τους άλλους;
  • Γιατί χρειάζομαι την προσοχή των άλλων ώστε να νιώθω καλά;
  • Μου αρέσει να νιώθω ετοιμοπόλεμος, αλλά πραγματικά, ποια νίκη θέλω να πετύχω;
  • Είναι ίσως, αυτός ο τρόπος που έχω μάθει να επιβεβαιώνω το εγώ μου ότι είμαι αξιαγάπητος ή επιθυμητός ή κυρίαρχος της ζωής μου;
  • Και όταν ο άλλος έχει μία άλλη γνώμη ή αντιδρά διαφορετικά απ’ ότι περίμενα γιατί νιώθω θύμα; Γιατί υψώνω άμυνες; Γιατί απογοητεύομαι; Γιατί αντιδρώ;
Ο θυμός είναι το υπερτροφοδοτημένο σου εγώ

Όσο το υπερτροφοδοτημένο εγώ έχει πάρει τα ηνία της ζωής σου, τόσο περισσότερο θα αισθάνεσαι ολοένα και πιο ανταγωνιστικός. Μέσα σε αυτή τη χαοτική κατάσταση θα νιώθεις ότι πάντα πρέπει να αποδείξεις κάτι και όταν δεν αναγνωρίζεσαι θα νιώθεις θύμα των καταστάσεων ή των προσώπων.

Αποφάσισε…, αν τελικά χρειάζεται να αποδείξεις κάτι ή να γίνεις ευτυχισμένος.

Ευτυχισμένος είναι αυτός που σπάει τις «βιτρίνες» της ζωής του και εμφανίζει την αυθεντικότητά του. Είναι αυτός που κατανοεί την αλήθεια του εαυτού του και γι΄αυτό μπορεί να κατανοεί και την αλήθεια των άλλων. Είναι αυτός που εκφράζεται με ευσπλαχνία και μοιράζεται τα πιο αγνά του συναισθήματα. Είναι ο άνθρωπος που λάμπει εκφράζοντας όχι μόνο τη δύναμη του, αλλά και τις αδυναμίες του μέσα από τις οποίες εξελίσσεται.

«Εγώ είμαι» ο πιο ισχυρός διαλογισμός

Κλείσε τα μάτια για λίγο και πες «Εγώ είμαι». Επανέλαβε αρκετές φορές για 3 λεπτά, αν μπορείς. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάτι δίπλα στο «Εγώ είμαι». Δεν έχει σημασία ποιος είσαι. Σημασία έχει ότι υπάρχεις στο εδώ και στο τώρα. Απλά υπάρχεις χωρίς καμία προσδοκία για λίγο…

Νιώσε απαλλαγμένος από τους τίτλους της ζωής σου και τις επιταγές της καθημερινότητας. Ταξίδεψε με τον νου σε μέρη που νιώθεις χαρά. Τόσο απλά…

Όταν ολοκληρώσεις τον διαλογισμό σου άνοιξε απαλά τα μάτια και κράτησε όσο μπορείς το συναίσθημα πληρότητας που θα νιώσεις.

 Να θυμάσαι πως, ότι είσαι, αλλά και ότι δεν είσαι είναι τέλειο μέσα από την αγάπη του Δημιουργού.

#Blueminders

Διαβάστε επίσης:

Οι 50 αποχρώσεις του «εγώ» …

Κοινοποίηση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *